Ziua Logo
  02:36, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Videanu: "Pentru mine, ce a aprobat comisia Senatului nu exista"
 11 martie, 19:12 
"Eu am un proces pe care am obligatia sa-l duc la bun sfarsit, pe baza unei hotarari CGMB, care exista. Pentru mine, ceea ce a aprobat Comisia juridica a Senatului nu exista. Daca apare o lege publicata in Monitorul Oficial, asa cum prevad procedurile de emitere a legilor, ma voi supune acelei legi fara nici un ferintael de rezerva. Totusi, nu pot sa nu constat doua deficiente, asa cum le vad eu in momentul de fata. In primul rand, un caracter neconstitutional al initiativei legislative, intrucat, pentru declararea de utilitate publica a unei zone, este necesara o procedura prealabila, conform legislatiei in materie. Nu poate Senatul, fara o procedura prealabila, sa declare de utilitate publica un teren - acesta este punctul nostru de vedere. In al doilea rand, regret ca, in momentul de fata, nici macar senatorii cu vechime, cum sunt d-nii Iliescu si Vacaroiu, nu stiu ca singura persoana juridica in Bucuresti este municipalitatea, sectoarele find doar unitati administrativ-teritoriale fara personalitate juridica. Prin urmare, corect ar fi sa se dea in administrarea Consiliului General terenul care urmeaza sa fie expropriat, iar CGMB sa hotarasca apoi daca il da Primariei Sectorului 1 in administrare. Sunt doua inadvertente care, din punctul nostru de vedere, trebuie corectate", a declarat primarul general Adriean Videanu, in conferina de presa.
"Chiliman sa-si ceara scuze public pentru incompetenta"
Edilul sef al Capitalei ii cere primarului Andrei Chiliman sa-si ceara public scuze si sa-si asume incompetenta de care el si lucratorii din Primaria Sectorului 1 au dat dovada in rezolvarea schimbului de terenuri dintre municipalitate si Constanda. El a argumentat ca exista o lege speciala, care nu poate fi "batuta" de niste norme de aplicare a unei legi, atata timp cat legea speciala este cea care dicteaza regula in materie: "Sfarsitul saptamanii trecute a nascut o polemica pe tema responsabilitatii administrative a primarului - fie ca e primarul Sectorului 1 sau primarul general - in cazul Parcului Bordei. Vreau sa demonstrez ca luptatorul, cavalerul pentru salvarea spatiilor verzi din Bucuresti, dl Andrei Chiliman, se opune acestui proces. In primul rand, actul normativ invocat de primarul Chiliman, prin care nu era nevoie de eliberarea certificatului de urbanism, si anume Normele de aplicare ale Legii 50/1991, privind autorizarea lucrarilor de construire, nu este opozabila situatiei de fata - reglementata de Legea 350/2001, pentru amenajarea teritoriului si urbanismului, care, la art. 29 alin. 2, prevede in mod expres: "eliberarea certificatului de urbanism este obligatorie pentru instrainarea actelor de instrainare, partajare sau comasare a bunurilor imobile. Cu alte cuvinte, legea speciala, care nu poate fi batuta de niste norme de aplicare emise printr-un ordin al unui ministru, este cea care dicteaza regula in materie. (...) Prin urmare, ii cer primarului Chiliman sa-si ceara public scuze si sa-si asume incompetenta crasa de care dansul si functionarii Primariei Sectorului 1 au dat dovada in acest caz".
Constanda a vandut o felie din Bordei pe semnatura lui Chiliman
Edilul sef al Capitalei l-a acuzat de ipocrizie pe Chiliman, demonstrand cu acte ca primarul sectorului 1 i-a semnat lui Constanda, in septembrie 2004, un Certificat de Urbanism pentru dezmembrarea terenului din Parcul Bordei, prin care omul de afaceri a putut sa instraineze o suprafata din acest teren. Videanu a prezentat presei si un alt document, datat in 2006, care este tot un certificat de urbanism, necesar unei alte dezmembrari. Primarul general a incercat astfel sa demonstreze ca edilul de sector emite astfel de documente, insa nu si in cazul Bordei. "Dl. Chiliman a semnat, cu mana domniei-sale, in 28 septembrie 2004, un certificat de urbanism pentru dezmembrarea terenului din Parcul Bordei, prin care d-l. Constanda a putut sa instraineze o suprafata de teren. Am adus aceste precizari pentru a dovedi cum dl. Chiliman, in mod demagogic si populist, intretine o disputa politica,dusa cu un singur scop: sa nu se rezolve problema Parcului Bordei asa cum CGMB a dispus. Vreau sa-i reamintesc ca Hotararea de Consiliu General este obligatorie si pentru mine ca primar general, dar si pentru Andrei Chiliman, in calitate de primar de sector.
"Schimbul de terenuri se va face"
"Noi o sa purcedem la schimbul de terenuri - in cursul acestei saptamani sau saptamana viitoare - dar, in situatia in care cineva o sa conteste acest schimb, Chiliman este cel responsabil. Pe baza discutiilor pe care le-am avut cu cateva cabinete notariale, primarul Chiliman, prin raspunsul scris in care ne spune ca nu este necesar certificatul de urbanism, isi asuma, ca autoritate publica, intreaga responsabilitate. (...) Dl. Constanda are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pe care, in parte, CGMB a pus-o in practica - a aprobat PUZ in Parcul Bordei -, si mai exista un alt capat al dispozitivului instantei - daunele de interese, pe care trebuie sa le plateasca Consiliul General si nu Primaria Capitalei. Imi pare rau, asta este hotaratrea instantei, pe care trebuie cu totii s-o respectam si s-o aplicam", a mai spus Videanu.
In privinta PUZ-ului atacat de prefectul Capitalei, primarul general a spus ca stie despre aceasta actiune in instanta, dar ca primeaza hotararea judecatoreasca a Curtii de apel, prin care Constanda a obtinut dreptul de a construi pe 30% din parc, desi legea prevede ca intr-un parc nu se poate construi decat pe 15% din suprafata.
Cat despre propunerea lui Vanghelie de a-l despagubi pe Constanda cu actiuni la fondul Proprietatea, Videanu s-a rezumat la a spune ca este "o prostie".
Municipalitatea a rams cu banii in cont
"Cele 18 milioane de euro se afla in conturile municipalitatii. Vreau sa va spun ca nu ministrul Finantelor a facut interventia pentru deblocarea conturilor municipalitatii, ci Primaria Capitalei, prin Directia juridica - sesizand o structura couordonata de Ministerul Finantelor, si anume trezoreria. In mod abuziv, in opina noastra, trezoreria a executat conturile Primariei Municipiului Bucuresti, chiar daca procesul d-lui constanda era in contradictoriu cu CGMB. Directia juridica din Ministerul Finantelor si-a insusit punctul nostru de vedere, si astfel s-a corectat eroarea. Potrivit legii administratiei locale, CGMB raspunde solidar pentru deciziile pe care le ia si pentru procesele pe care le are. Cu alte cuvinte, conturile CGMB, sa zic asa, sunt buzunarele consilierilor generali. Pe baza deciziei executorului judecatoresc de la acea data, trezoreria a indisponibilizat suma din conturile municipalitatii in conturile CEC, pe cale de consecinta executorul judecatoresc ar fi putut sa dispuna in termen de 15 zile, de acea suma, si s-o puna la dispozitia clientului lui. Insa ipoteza de lucru de la acea data a disparut. Eu n-as putea fi de acord sa se ia banii din conturile municipalitatii, in beneficiul Consiliului General. Trebuie inteles odata pentru totdeuna: Consiliul General si Primaria Capitalei sunt entitati diferite, prima este structura legislativa a municipiului Bucuresti, cealalta este structura executiva - fiecare cu responsabilitati diferite", a conchis Videanu.
Magda SEVERIN  
Alte articole
  Videanu nu mai vrea    (Politica, 2008-02-15)
  "Cafteala" electorala pe Bordei    (Social, 2007-11-02)
  Adriean Videanu, obligat de instanta sa plateasca despagubiri Primariei Capitalei    (2009-05-29 17:35)
  Sondaje aiuritoare: Videanu castiga din primul tur Capitala, conform CSOP, cu... 5% din sondajul Avangarde    (2008-02-19 20:07)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Acum se vede .....   de cehow
lui ,,un nedumerit''   de horiageo
CHILIMAN ESTE DEMAGOG SI IPOCRIT   de un nedumerit
Stirile zilei
 20:39 
Doctor cleptoman, prins de ziua femeii cu cosmetice in buzunar  2008-03-11
2 comentarii
 20:02 
Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet  2008-03-11
20 comentarii
 19:26 
"Rapid si furios" la cinci ani  2008-03-11
2 comentarii
 19:00 
Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi  2008-03-11
2 comentarii
 18:52 
Curtea Constitutionala acuza Parlamentul ca nu-i ia in seama deciziile  2008-03-11
 18:42 
Presedintele sarb dizolva parlamentul  2008-03-11
1 comentariu
 18:29 
Americanii au si ei un Cioaca  2008-03-11
1 comentariu
 18:22 
Inima Europei va fi islamizata in 15 ani  2008-03-11
28 comentarii
 18:11 
Traian Basescu s-a plimbat in caleasca alaturi de Majestatea Sa Regele Suediei Carl XVI Gustaf  2008-03-11
2 comentarii
 18:08 
Marius Niculae convocat la nationala  2008-03-11
 18:04 
Experienta suprema in jocurile video: VirtuSphere  2008-03-11
 18:00 
"Invizibilul" F-117 scos la pensie  2008-03-11
2 comentarii
 17:45 
Incredibil! Cu un cantec, Geri Halliwell a trezit o adolescenta din coma  2008-03-11
 17:42 
Comisia Europeana agreaza noua formula a taxei auto pe masinile non-euro si euro 1 si cere Romaniei modificarea si pentru Euro 3  2008-03-11
 17:39 
Premiera medicala la Timisoara: Implant de vas de sange creat prin clonarea celulelor  2008-03-11
1 comentariu
 17:00 
Constanda, lasat cu ochii in soare in cazul Bordei  2008-03-11
4 comentarii
 16:43 
Si Ferrari se falsifica, nu-i asa?  2008-03-11
 16:33 
Nokia, somata de nemti sa returneze 60 de milioane de euro  2008-03-11
1 comentariu
 16:27 
Primul creier artificial care controleaza nano-robotii  2008-03-11
1 comentariu
 16:23 
Inregistrarile audio, probe in instanta  2008-03-11
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01101 sec.