< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 24 iulie 2024

Polonezii ar putea cere Rusiei 22 de miliarde de dolari pentru genocidul de la Katyn

Reabilitarea victimelor de la Katyn ar putea determina ca familiile celor ucisi sa solicite Rusiei 22 de miliarde de dolari, alarmeaza ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, preluat de Rompres.

Scriind despre procesul inceput joia trecuta la tribunalul din Moscova, in care cativa reprezentanti ai familiilor victimelor de la Katyn solicita desecretizarea materialelor de ancheta legate de crima, jurnalistul lamureste ca in joc ar putea intra multi bani.

In opinia cotidianului, rudele solicita dezvaluirea documentelor si reinnoirea anchetei inchise in urma cu patru ani de procuratura generala militara a Rusiei pentru a obtine reabilitarea celor impuscati si statutul de persoane vatamate pentru sine. Acest lucru le-ar da dreptul sa ceara despagubiri.

In opinia ziarului, despagubirile inseamna un milion de dolari pentru fiecare impuscat, in total 22 miliarde de dolari.

Pentru a-si dovedi teza, cotidianul citeaza declaratia presedintelui Lech Kaczynski, care a spus: "bunele relatii dintre Polonia si Rusia ar trebui sa insemne un castig pentru Polonia".

Falimentul Rusiei

In opinia cotidianului, platirea unor despagubiri familiilor victimelor de la Katyn ar constitui un precedent periculos, in urma caruia "Rusia ar fi invadata de un potop de cereri care sa acopere pagubele suferite de victimele foamei, represiunilor, inabusirii revoltelor anticomuniste, ocupatiei etc.". Intr-un cuvant, reabilitarea victimelor de la Katyn ar putea duce Rusia la faliment. Teza potrivit careia polonezii amintesc cu incapatanare de Katyn pentru a stoarce bani de la Rusia este repetata de multi ani de publicistul Iuri Muhin, care dovedeste, de asemenea, ca autorii crimelor au fost hitleristii, si nu conducatorii URSS.

"Noua, rudelor victimelor crimei din 1940, incearca demult sa ne lipeasca o asemenea eticheta", declara pentru Gazeta Wyborcza Andrzej Skipski, presedintele Consiliului de Conducere al Federatiei Familiilor de la Katyn. "Eu nu cer pentru mine nici o despagubire, doar dreptate si condamnarea justa a vinovatilor. Daca a venit vorba despre despagubire, ea ar putea fi una simbolica. De pilda, rusii ar putea construi in Polonia un spital cu numele victimelor de la Katyn", considera presedintele Federatiei Familiilor de la Katyn.

In 1940, zeci mii de polonezi, militari si civili, au fost executati de catre fortele politiei secrete sovietice in padurea de la Katyn.

22.500 de intelectuali polonezi, lichidati de fortele NKVD

Masacrul de la Katyn, s-a produs in satul cu acelasi nume, situat la 20 de km vest de orasul Smolensk din Rusia. Oribila crima a fost in fapt o executie in masa a multor cetateni polonezi de catre fortele politiei secrete sovietice in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

In timpul acestei actiuni, aproximativ 22.500 (potrivit cercetatorului rus Victor Zaslavsky) de cetateni polonezi au fost executati in trei locuri diferite in primavara anului 1940. Majoritatea celor ucisi erau ofiteri capturati ca prizonieri de razboi in timpul razboiului polonez de aparare din 1939, dar printre cei executati se aflau si numerosi civili. Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolventilor unei universitati sa devina ofiteri in rezerva, sovieticii au reusit prin acele asasinate sa distruga o mare parte a intelectualitatii poloneze, ca si a evreilor polonezi si a bielorusilor polonezi.

Din documentele cercetate indeosebi in perioadele guvernarilor Gorbaciov si Eltin reiese ca politia politica NKVD a selectionat cu premeditare pentru executie ofiteri si oameni cu pregatire, ingineri, profesori, avocati, functionari inalti, latifundiari, aristocrati, preoti. NKVD-ul a aplicat o epurare pe criterii de "clase sociale" (subliniaza, bazat pe documente, cercetatorul Zaslavsky). Ordinul de executie, a fost emis de NKVD la 5 martie 1940 si a fost semnat si de Nikita Hrusciov, potrivit unei marturii documentate din partea sefului NKVD-ului, Lavrenti Beria.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7003&data=2024-07-24