< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 24 iulie 2024

India si Israel colaboreaza la fabricarea unei noi rachete sol-aer

India va construi impreuna cu Israelul, al doilea sau furnizor de armament, o racheta sol-aer si spera intr-o colaborare cu alte tari pe aceasta tema, a anuntat miercuri de la tribuna Parlamentului din New Delhi ministrul indian al apararii A. K. Antony, citat de AFP.

"A fost pus la punct cu industria aerospatiala israeliana un proiect pentru dezvoltarea unei rachete antiaeriene cu raza lunga de actiune", a precizat demnitarul indian, fara a furniza detalii suplimentare. Surse oficiale de la New Delhi au declarat, insa, ca India a aprobat la inceputul acestei luni derularea cu statul evreu a unui proiect comun, cifrat la aproximativ 625 milioane de dolari, pentru dotarea fortelor navale indiene cu rachete antiaeriene.

Acest anunt al ministrului apararii survine la o zi dupa primul test indian cu o racheta lansata de pe platforma unui submarin si capabila sa transporte incarcatura nucleara, India realizandu-si astfel obiectivul de a dezvolta sisteme balistice operationale aer, sol si mare.

A. K. Antony a subliniat ca ambitiosul program indian privind construirea de rachete lansat in 1983 este pe punctul de a se finaliza, asa cum demonstreaza ultimele teste si demararea productiei de serie a unui set de rachete balistice teleghidate.

"India a primit propuneri de colaborare pentru construirea diferitelor tipuri de rachete din partea altor tari", a adaugat ministrul indian al apararii, fara a avansa numele vreunei tari. In context, AFP noteaza ca India a construit impreuna cu Rusia, primul sau furnizor de armament, o racheta de croaziera BrahMos, pe care incearca sa o exporte.

India se inarmeaza

In viitorul apropiat India va deveni, dupa parerea specialistilor, una dintre cele mai puternice tari ale lumii, cu e economie a carei ritm de crestere este foarte accelerat. Cu o populatie de peste un miliard de oameni, pretentiile militariste ale Indiei devin tot mai vizibile, iar dezvolatarea industriei armamentul devine o problema tot mai stringenta pentru guvernul de la New Delhi. India aparea ca natiune inarmata nuclear in mai 1998, odata cu detonarea a cinci focoase in desertul din apropierea granitei cu Pakistanul. Aceasta actiune a deranjat multe guverne din lume, bineinteles incluzand aici si Pakistanul, care a raspuns si el cu teste nucleare proprii. Aceasta a fost punctul de turnura din care India a pornit in cautarea unui program de armament nuclear complet. Conform Buletinului Oamenilor de Stiinta din domeniul Atomic, testari ale unor rachete nucleare au avut loc si in vara lui 2004; de atunci Ministerul Indian al Apararii a alocat fonduri in valoare de 2 miliarde de dolari anual pentru construirea a 300-400 de arme in urmatorii 5-7 ani.

Dorinta de inarmare a Indiei nu s-a limitat doar la dotare cu arme nucleara, ci in 2005 India si-a anuntat planurile de a construi primul portavion pus pe mare de o tara in curs de dezvoltare si a achizitionat in leasing doua submarine nucleare din Rusia. India va mai semna inca un contract major de armament cu Rusia: achizitionarea a 350 de tancuri T-90 echipate cu sisteme de vizualizare nocturna franceze.

Forta nucleara a Israelului

In decembrie 2006, premierul israelian Ehud Olmert a recunoscut, pentru prima oara, ca Israelul este o mare forta nucleara. Organizatii specializate apreciaza arsenalul nuclear israelian actual s-ar ridica la circa 500 de focoase nucleare. Aceasta cantitate ar plasa Israelul pe locul al cincilea - inaintea Marii Britanii - in topul puterilor nucleare ale lumii. Amenintand serios pozitiile trei si patru, detinute de Franta si China. Posedand arme chimice si biologice, un extrem de sofisticat arsenal nuclear si o strategie ofensiva, Israelul este forta militara dominanta a Orientului Mijlociu iar alaturi de India si Pakistan, Israelul constituie o forta nucleara majora din zona Orientului Mijlociu - Asia.

In iunie 2000, un submarin israelian a lansat o racheta de croaziera, care a lovit o tinta situata la aproximativ 1.000 de mile. Israelul devenind astfel al treilea stat - dupa SUA si Rusia - capabil de o asemenea performanta.

In 1998, cotidianul englez "Sunday Times" dezvaluia ca Israelul produce arme chimice si biologice la "Nez Tziona Biological Institute". Tot in 1998, in presa britanica a circulat un articol despre faptul ca Israeulul lucra in secret la "etno-bomba", care putea identifica gene tipice arabilor, dupa care se crea o bacterie ori virus modificat genetic. Dedi Zucker, un membru de stanga din Knesset (Parlamentul israelian), a denuntat acest gen de cercetari: "Din punct de vedere moral, bazandu-ne pe istoria noastra, pe traditia si experienta noastra, o asemenea bomba este monstruoasa si trebuie sa fie interzisa."

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3968&data=2024-07-24