< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - miercuri, 24 iulie 2024

Ordinul Ministerului Sanatatii permite parintilor sa refuze vaccinul

Vaccinul impotriva cancerului de col uterin, asociat cu 20 de decese in SUA, introdus prin program national de vaccinare la copiii din Romania

Se spune ca vaccinul anti-cancer prelungeste viata, insa exista si voci care sustin contrariul, argumentand ca aceste solutii injectabile sunt foarte periculoase si nu fac decat sa-i imbogateasca pe cei care le produc. De altfel, in opinia contestatarilor acestui gen de tratament, cel mai sigur vaccin este cel care nu a fost si nici nu va fi folosit vreodata. Joi, Ministerul Sanatatii a lansat programul national prin care circa 100.000 de fetite de clasa a IV-a vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin. Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA, a venit in Romania sa sustina o astfel de masura. In tot acest timp, in Statele Unite cazuri de decese si de efecte grave ale vaccinarii sunt facute publice de autoritatea in domeniu Food and Drug Administration (FDA). Ordinul Ministerului Sanatatii permite parintilor, intr-o nota, sa refuze vaccinul cuprins in programul national, dar numai in baza unei declaratii scrise si semnate de acestia.

20 de decese si 600 de cazuri cu efecte adverse grave

Potrivit "New York Times", Gardasilul produs de Merck, precum si Cervarix-ul lui GlaxoSmithKline au fost testate clinic pe o perioada scurta si sunt controverse stiintifice asupra eficientei lor pe termen lung. Cum vaccinul este facut la copii pentru a preveni imbolnavirea cand vor fi adulti, se pune intrebarea daca acesta va mai fi eficient peste un numar mai mare de ani decat cel acoperit de testele clinice (6-7 ani). In cazul Gardasil, FDA face publica informatia despre 20 de decese si 600 de cazuri cu efecte adverse grave, printre care o boala neurologica rara, Guillain-Barre Syndrome (GBS). FDA precizeaza totusi ca nu exista o dovada clara ca vaccinul a fost cauza mortii in cele 20 de cazuri. O firma de avocatura din SUA Parker Waichman Alonso ofera o linie telefonica gratuita pentru relatarea cazurilor despre efectele colaterale si dau asistenta in procese. Pe site-ul acestei firme apare informatia ca tot mai multi medici spun ca vaccinul nu trebuie sa fie obligatoriu.

La vremea aprobarii vaccinului in Romania de catre minister, medicul Sorin Paveliu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, s-a opus vehement introducerii lui ca obligatoriu, aratand ca nu este testat suficient. "Inceperea administrarii vaccinului la nivel national, prin decizia Ministrului Sanatatii Publice, induce insa in eroare populatia, care poate crede ca aceasta decizie se bazeaza pe avizul bazat pe dovezi al specialistilor si ca urmare a experientei indelungate a acestora, ceea ce evident nu este cazul de fata!".

23 de milioane de euro pentru campania de vaccinare

Campania de vaccinare va costa circa 23 de milioane de euro, suma fiind "de trei ori mai mica decat cea cheltuita pentru tratarea femeilor care sufera de cancer uterin, care este de circa 70 milioane euro", arata cifrele Ministerului Sanatatii. Peste 110.000 de eleve vor fi vaccinate gratuit, in cadrul scolilor, incepand de luni, 24 noiembrie, campania urmand sa se desfasoare in trei etape, timp de sase luni. Potrivit declaratiei ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dozele de vaccin vor fi administrate in trei etape. Prima va incepe pe 24 noiembrie si va tine pana la inceputul lunii decembrie. Administrarea celei de a doua doze de vaccin se va face in cursul lunii ianuarie, iar cea de a treia etapa va fi in luna mai. Intervalele de timp au fost alese pentru a nu se suprapune cu vacantele scolare, deoarece aceste vaccinuri nu pot fi administrate cu intarziere.

Statistici sumbre

In urma evaluarii starii de sanatate a populatiei Romaniei, s-a constatat ca riscul de imbolnavire printr-o afectiune oncologica ocupa locul trei. Cele mai multe dintre persoanele evaluate prezinta risc de imbolnavire cu diabet zaharat, urmat de riscul aparitiei afectiunilor cardiologice. Potrivit statisticilor, Romania este pe primul loc in Europa de Est in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. In ultimii 20 de ani Romania a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din cadrul tarilor Uniunii Europene, de 6,3 ori mai mare decat media si este in continua crestere. Potrivit cifrelor oficiale, sase femei mor zilnic in Romania din cauza cancerului de col uterin, aceasta fiind prima cauza de mortalitate la femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=16393&data=2024-07-24