< Imprimare >      ZIUA ONLINE - IT&C - marti, 23 iulie 2024

Internetul, un batran... adolescent

Exista voci care spun ca a ajuns deja la maturitate si ca viitorul nu ar mai putea aduce nimic nou. Parintele lui sustine insa ca abia a ajuns la adolescenta si ca va cunoaste intr-un viitor apropiat o dezvoltare mult mai mare decat ne-am astepta. Asta pentru ca el a modificat, si continua sa modifice, structurile sociale traditionale. In plus, poate ajuta la gestionarea problemelor si crizelor globale. Internetul, pentru ca despre el vorbim, implineste luni 15 ani de existenta, relateaza BBC.

Sistemul pentru conectarea retelelor de calculatoare a fost inventat de Sir Tim Berners Lee, in laboratoarele CERN din Geneva in anul 1991. In urmatorii doi ani, acest program a interconectat serverele marilor universitati si centre de cercetari din lume.

Acum 15 ani insa, in 1993, conducerea CERN a pus la dispozitia publicului larg codul internetului, si a anuntat ca permite accesul la aceasta retea in mod gratuit oricui are capacitatea de a se conecta. Astfel se nastea reteaua globala de comunicare, numita si world wide web (www), si incepea era lumii virtuale.

In acelasi an au aparut alte elemente care aveau sa revolutioneze lumea nou descoperita: limbajul de programare HTML, folosit pentru a crea pagini de internet, prima revista online, facuta de catre studentii de la Massachussets Institute of Technology (MIT), precum si prima camera video conectata la internet.

In ultimii 15 ani internetul a cunoscut o dezvoltare exploziva: de la numai 26 de servere conectate in retea la un numar necunoscut - ci doar estimat - la aproape 200 de milioane de site-uri in intreaga lume.

Internetul a dus la punerea in practica a conceptului satului global, in care informatia circula practic instantaneu dintr-o parte in alta a planetei.

Pe internet se fac afaceri, se nasc idile si se leaga prietenii, se viziteaza locuri exotice, se duc razboaie.

Totusi, exista voci care spun ca internetul nu mai poate aduce nimic nou. Parintele lui insa, Sir Tim Berners Lee, isi apara creatia si afirma ca internetul a ajuns abia la adolescenta si ca va continua sa ne uimeasca si sa ne schimbe modul in care vedem lumea si in viitor.

A.ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6260&data=2024-07-23