< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 23 iulie 2024

Catastrofa in Myanmar: 10.000 de morti si mii de disparuti in urma trecerii ciclonului Nargis

Peste zece mii de persoane si-au pierdut viata si alte trei mii au fost date disparute ca urmare a trecerii devastatorului ciclon Nargis prin dreptul statului Myanmar. Pana la aceasta ora, nu se cunoaste numarul exact al victimelor, agentiile internationale de stiri vehiculand posibilitatea ca sa fie vorba de zece mii de morti. Sute de mii de oameni si-au parasit casele din calea prapadului. Mai multe sate aflate pe coasta au fost distruse in totalitate, iar electricitatea si telecomunicatiile au fost intrerupte. Cateva regiuni au fost declarat zone calamitate de catre guvernul militar al federatiei. Potrivit unui bilant anterior dat publicitatii de autoritati, Nargis facuse 351 de victime si lasase zeci de mii de persoane fara adapost. Crucea Rosie a demarat, de urgenta, o campanie de trimitere de ajutoare umanitare in zona.

Printre zonele cele mai greu lovite de ciclonul Nargis se numara capitala tarii, Rangoon, un oras cu cinci milioane de locuitori. Ploile torentiale au fost insotite de rafale de vant de pana la 240 de kilometri pe ora, iar nivelul apei marii a crescut cu trei metri si jumatate. Agentiile internationale de presa noteaza ca dupa trecerea furtunii, capitala este in stare de haos: strazile au fost blocate de copacii smulsi din radacini, semafoarele doborate iar mai multe case au ramas fara acoperis. "Oamenii spun ca nu au mai vazut in viata lor asa ceva", declara un mator, citate de Reuters.

Potrivit radioului local din fosta colonie britanica Birmania, citat de timesonline, furtuna deosebit de puternica, provenind din Golful Bengal, a atins coasta de sud-vest a Myanmar vineri seara. Specialistii au anuntat ca in zonele in care a trecut ciclonul, vantul a avut viteze cuprinse intre 190 si 240 de kilometri pe ora. Furtuna si-a continuat sambata dimineata traseul spre est, provocand pagube majore in Yangon, cel mai mare oras al tarii. Electricitatea si telecomunicatiile au fost oprite pe termen nelimitat. Cinci regiuni, Yangon, Ayeyarwady, Bago si statele Karen si Mon, au fost declarat zone calamitate de guvernul militar al federatiei.

Mai multe sate aflate pe coasta au fost distruse in totalitate, a anuntat Michael Annear, purtator de cuvant al Federatiei internationale a Crucii Rosii, citate de France Presse. Acesta a recunoscut ca reactia autoritatilor a fost lenta, la inceputul crizei, din cauza unor 'probleme de mobilitate'. 'Distribuim celor fara adapost provizii, prelate din plastic pentru acoperisuri si tablete de purificare a apei. De asemenea, furnizam 5.000 de litri de apa potabila, resouri, plase pentru tantari, cuverturi si haine pentru cei nevoiasi', a adaugat Annear.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6254&data=2024-07-23