< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - marti, 23 iulie 2024

Studiu: Centurile de siguranta protejeaza bebelusii aflati in burta mamei

Legislatia in vigoare obliga, cel putin in Romania, toti conducatorii de autovehicule si insotitorii lor, plasati pe scaunul din dreapta soferului, sa poarte, in timpul calatoriei, centura de siguranta. Daca ar fi respectata, in special de femeile insarcinate, masura ar salva mai multe vieti decat ne-am putea imagina. Si asta pentru ca, potrivit unui studiu facut de cercetatorii americani, nu numai ca aceasta centura nu dauneaza copilului, asa cum se zvonea pana acum, ci protejeaza, in peste 80% din cazuri, bebelusul din pantecele mamei, de leziuni grave, sau chiar ii salveaza viata. Metoda cea mai eficienta de folosire a centurii presupune plasarea acesteia cat mai mult sub burta viitoarei mame, peste solduri.

In cazul unui accident de masina, femeile insarcinate care poarta centura de siguranta reduc riscul ca pruncul din pantecele lor sa moara sau sa sufere leziuni grave. Potrivit cercetatoriilor de la Universitatea din Michigan, nu mai putin de 200 dintre cei 370 de fetusi care mor anual in accidente de masina in Statele Unite ale Americii ar putea fi salvati daca toate femeile insarcinate ar purta centura de siguranta. "Centura de siguranta protejeaza in mod deosebit fetusul si neutilizarea ei ridica o mare problema", afirma conducatorul studiului, doctorul Mark Pearlman, citat de Reuters. "De fiecare data cand se urca intr-un automobil, femeile insarcinate ar trebui sa poarte centura de siguranta. De fiecare data!", spune acesta.

Cercetatorii au analizat in detaliu 57 de accidente in care au fost implicate femei insarcinate. In 12 dintre cazuri, fetusii au murit. Femeile insarcinate care purtau centura de siguranta au redus riscul ca fetusul sa fie ucis sau grav accidentat cu 84% fata de cele care nu purtau centura. Pearlman a declarat ca spera ca, odata cu publicarea acestui studiu, sa fie desfiintat mitul conform caruia centura de siguranta ar dauna fetusului. El a oferit si cateva trucuri pentru ca femeile insarcinate sa foloseasca centura de siguranta in modul cel mai eficient: cureaua de jos trebuie plasata cat mai mult posibil sub burta, peste solduri.

Totodata, cercetatorii americani au declarat nu au gasit nici o dovada care sa certifice supozitia conform careia airbag-urile ar fi daunatoare pentru fetusi.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5233&data=2024-07-23