< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - marti, 23 iulie 2024

Procesul de la Haga a costat Romania mai putin de jumatate din suma prognozata initial

Procesul de la Haga, pentru delimitarea maritima in Marea Neagra, a costat in total Romania, intre 2004 si 2009, 628.500 de euro, informeaza Agerpres. Acesta suma reprezinta, conform unui comunicat eliberat marti de Ministerul Afacerilor Externe, mai putin de jumatate din suma prognozata initial.

"Aceasta suma este mai mica decat jumatate din suma prognozata initial, in 2004, reducerea fiind explicata prin faptul ca cea mai mare parte din activitatea de elaborare a pledoariilor a fost efectuata de componenta romana a echipei', informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE) in comunicat.

Suma, precizeaza MAE, a inclus cheltuielile cu onorariile expertilor in domeniul dreptului international care au acordat asistenta partii romane, onorariile expertilor in domeniul hidrografic, topografic si cartografic, cheltuielile legate de editarea actelor de procedura care au fost depuse de catre partea romana, inclusiv a volumelor de anexe, cheltuielile pentru logistica necesara in vederea sustinerii audierilor in fata CIJ, cheltuieli de expertiza legate de pregatirea materialului probatoriu utilizat in sustinerea argumentatiei partii romane.

Comunicatul mai mentioneaza ca remuneratia componentei romane a echipei care a gestionat procesul de la CIJ nu a fost diferita fata de salarizarea obisnuita a angajatilor Ministerului Afacerilor Externe.

"Precizam ca sustinerea unui caz in fata CIJ presupune cele mai reduse costuri in comparatie cu alte instante internationale. De exemplu, in cazul tribunalelor arbitrale, toate cheltuielile implicate de activitatea tribunalului se suporta in mod egal de parti, costurile fiind mult mai mari decat la CIJ. In cazul CIJ, toate costurile procedurilor sunt suportate din bugetul CIJ (parte a bugetului ONU). Statele nu platesc taxe judiciare, cheltuieli administrative sau pentru traducere. Singurele cheltuieli suportate de o parte la diferend sunt privitoare la pregatirea si editarea documentelor scrise si a textelor pledoariilor orale, plata muncii consilierilor straini si expertilor tehnici si cheltuielile aferente fazei orale legate de prezenta echipei la Haga pe durata audierilor", se spune in comunicat.

Agentul Romaniei la Haga in perioada procesului a fost Bogdan Aurescu, numit recent secretar de stat in MAE, iar din echipa au mai facut parte Cosmin Dinescu, Calin Fabian, Alan Vaughan Lowe, profesor de drept international la Universitatea Oxford, Alain Pellet, profesor la Universitatea Paris Ouest Nanterre si James Crawford .

Curtea Internationala de Justitie a recunoscut, pe 3 februarie, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona aflata in disputa cu Ucraina.

Ministrul Cristian Diaconescu si-a exprimat speranta ca, odata cu pronuntarea deciziei in procesul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra, va fi scoasa de pe agenda bilaterala a raporturilor romano-ucrainene o tema care trenase foarte mult.

Seful diplomatiei romane a subliniat, recent, ca aceasta decizie este definitiva si executorie si a precizat ca, potrivit normelor de drept international, supravegherea aplicarii hotararii respective revine Consiliului de Securitate al ONU

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20919&data=2024-07-23