< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 9 iulie 2024

Cinci soldati-cobai americani din timpul Razboiului Rece dau statul in judecata

"Voluntarii nu stiu ce substante vor fi folosite, iar administratia a refuzat mult timp sa recunoasca existenta unor astfel de programe", acuza veteranii de razboi.

In timpul Razboiului Rece, armata americana a facut teste biologice, chimice sau farmaceutice pe soldati. Acum, cinci dintre miile de luptatori din acea vreme, au dat statul in judecata si cer sa li se faca dreptate, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Sunt 40 de ani de cand Frank Rochelle, fost soldat american acum in varsta de 60 de ani, a fost supus unor teste cu substante experimentale. "Ne-au bagat in vene produse pe care laboratoarele farmaceutice nu le voiau. S-au folosit de corpurile noastre. Eram ca niste cobai", marturiseste Rochelle.

In numele lui si a altor cinci veterani pe care s-au facut teste chimice, biologice si farmaceutice in timpul Razboiului Rece, o asociatie a fostilor luptatori din Vietnam a dat in judecata armata americana si organele CIA, printr-o plangere depusa la un tribunal federal din Oakland, California. "Tara trebuie sa isi asume responsabilitatile si sa se ocupe de noi", a precizat Frank Rochelle.

Asociatia a denuntat, astfel, in plangerea sa, "o istorie inspaimantatoare de experimente de oameni, activitati militare secrete si abuzuri de putere fara limita, din partea administratiei" americane, intrucat soldatii au fost folositi "ca soareci de laborator".

Experimentele, efectuate cel mai adesea la Edgewood, Maryland, in perioada 1950-1975, au evaluat efectele pe care le-ar avea asupra trupelor o eventuala utilizare a lor de catre dusmani.

In cursul audierilor din Congres din anii '70, administratia a recunoscut aceste teste, iar in 2003, Departamentul pentru fostii combatanti a recomandata un ajutor medical pentru persoanele implicare in experimente. 6270 de soldati au fost supusi la teste cu 254 de tipuri de substante, printre care LSD. In anii '80, un studiu oficial dadea asigurari ca acest experiment prezenta un risc minim in ceea ce priveste efectele pe termen lung, dar aceasta concluzie a fost contestata de o alta cercetare. Purtatorul de cuvant al CIA, Marie Harf a dat asigurari ca agentia de informatii nu mai face astfel de experimente.

In 1968, cand s-a inscris voluntar intr-un program de testare a unor "echipamente militare", Frank Rochelle era un tanar recrut in varsta de 20 de ani. Ulterior, el a descoperit ca era vorba deste teste farmaceutice si a semnat doar dupa ce a fost asigurat ca nu sunt nocive. "Nu eram decat un baiat de la tara. Singurul medicament pe care il stiam era siropul de tuse", marturiseste el. Frank a fost nevoit sa inhaleze un fum care i-a provocat halucinatii timp de trei zile. A incercat sa-si ia urmele de roseata cu o lama de ras, crezand ca este vorba despre insecte, iar dupa doua luni de astfel de tratamente, a fost trimis de catre armata in Vietnam. El afirma ca voluntarii nu stiu ce substante vor fi folosite si ca administratia a refuzat mult timp sa recunoasca existenta unor astfel de programe, din aceasta cauza victimele neputandu-se trata in spitalele militare.

Chiar daca acum este pensionat, Rochelle a ramas cu sechele din acea perioada, suferind de cosmaruri, probleme respiratorii, tulburari ale somnului, pierderi de memorie, dar si anxietate. Barbatul spune ca prin demersul sau juridic nu vrea decat ajutor medical si psihologic pentru toate victimele, precizand ca nu face asta pentru bani, ci pentru medaliile care le-au fost promise pentru ca si-au ajutat tara si pentru ca experimentele prin care au trecut ei, sa nu se mai intample vreodata, mai adauga NewsIn.

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24454&data=2024-07-09