< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 8 iulie 2024

Cetatenii rusi vor avea de suferit de pe urma "izolationismului patriotic" al puterii de la Kremlin

Apostrofata de intreaga comunitate internationala, Rusia tinde spre un "izolatinism" in plan international. Recentele evolutii din zona Caucazului au atras furia Occidentului care a demarat o serie de masuri pentru "a pedepsi" riposta disproportionata a Moscovei asupra Georgiei. La randul ei, Rusia a devenit gradat tot mai vocala in plan diplomatic amenintand cu ruperea relatiilor cu toate organismele internationale cu care are legaturi. Din perspectiva militara, presedintele Medvedev afirma ca Rusia nu doreste un nou razboi rece, dar in acelasi timp nu se teme de perspectiva unei astfel de confruntari. Pe acelasi ton, reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, si-a exprimat speranta ca situatia conflictuala din Georgia sa nu reprezinte un cassus belli pentru un eventual al treilea razboi mondial si ca istoria sa nu se repete pentru ca Saakasvili sa devina intruchiparea lui Gavrilo Princip.

Renuntand la planurile privind aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), puterea rusa actioneaza conform intereselor lobbistilor autohtoni si inrautateste viata cetatenilor simpli, care vor plati pentru acest "izolationism patriotic".

Una dupa alta, la Moscova sunt luate decizii care aprofundeaza ruptura de Occident. Printre multe altele, acest lucru promite si probleme de ordin material, atat paturilor largi, cat si celor mai inguste ale populatiei ruse. Panica ce s-a instalat la bursele rusesti imediat dupa recunoasterea celor doua republici demonstreaza acest lucru, noteaza cotidianul rus Gazeta , citat de Agerpres.

"Doar sa nu fie razboi"

Potrivit ziarului rus citat, modul in care masele largi din Rusia abordeaza politica statului este unul simplu, sanatos si lipsit de subtexte. In primul rand, este vorba de vechiul "doar sa nu fie razboi". Daca acest gand va coplesi mintile oamenilor, pentru a-i determina sa se aprovizioneze, panicati, cu cantitati impresionante de faina, sare si zahar, lucrurile vor parea grave chiar si conducerii de la Moscova.

Este clar ca sansele la o accelerare a inflatiei in Rusia au crescut foarte mult. Insa acest lucru nu va fi simtit imediat. Vor mai trece cateva luni pana cand importurile de pui americani se vor reduce in mod considerabil si preturile vor sari in aer, considera cotidianul rus.

In ceea ce priveste clasa de mijloc din Rusia, trecerea tarii la o politica izolationista, inclusiv din punct de vedere economic, nu s-a suprapus, deocamdata, cu realitatea lor, cea ce ar presupune probleme in obtinerea vizelor pentru strainatate sau disparitia de pe rafturi chiar si a marfurilor celor mai elementare. La fel ca oamenii simpli, aceasta clasa de mijloc nu incearca nici sa influenteze cumva lucrurile, nici sa rationeze prea mult pe marginea deciziilor care ii vizeaza direct. Ea reactioneaza doar atunci cand problemele sunt de-a dreptul coplesitoare, isi exprima regretul ziarul rus.

Medvedev: "Am trait in conditii diferite, vom trai si acum"

De asemenea, Gazeta subliniaza ca "sistarea" procesului de aderare la OMC ii permite conducerii ruse sa revizuiasca toate inlesnirile ce fusesera deja puse in functiune in planul comertului extern. Si ce cadou poate fi mai frumos pentru lobbistii rusi decat posibilitatea de a scapa de concurentii straini? Este clar ca preturile se vor majora, iar calitatea va scadea, insa toate acestea sunt probleme pentru cetatenii simpli, nu pentru lobbisti. Chiar si Medvedev a declarat, recunoscand intr-un interviu acordat Russia Today caracterul perfect realist al "scenariului de confruntare": "Am trait in conditii diferite, vom trai si acum", fara a preciza cum anume.

Reprezentantii clasei mijlocii din Rusia incearca sa se imbarbateze afirmand ca izolationismul are proprietati de-a dreptul miraculoase: el "va da un puternic impuls pozitiv economiei Rusiei" si, in acelasi timp, "va pune capat si prabusirii pietei de fonduri, scumpind actiunile companiilor rusesti, care la ora actuala sunt puternic subevaluate". Chiar asa suna pronosticurile sefului Comisiei parlamentare pentru politica economica din cadrul Dumei de Stat.

Rogozin: "Sper ca Saakasvili nu va intra in istorie ca alt Gavrilo Princip"

Un alt oficios afirma ca, "de dragul dezvoltarii Rusiei, elita va trebui sa-si riste capitalurile din Occident. Intr-adevar, suna "incurajator" pentru elitele rusesti, comenteaza Gazeta.

Cotidianul rus critica si comentariile lui Dmitri Rogozin, caruia actuala situatie ii aminteste de cea "care se inregistra in Europa in 1914, in ajunul Primului Razboi Mondial, cand din cauza unui terorist au intrat in conflict cele mai mari puteri ale lumii". Sper ca Saakasvili nu va intra in istorie ca un nou Gavrilo Princip...", a declarat Rogozin. Se pare ca Rogozin nu si-a dat seama ce spune: daca Saakasvili este Princip, atunci Osetia de Sud este, potrivit comparatiei sale, Bosnia, unde Princip a comis un atac terorist impotriva Imperiului Austro-Ungar, iar rolul acestui imperiu i-ar reveni acum Rusiei. Decat sa spui asemenea lucruri, mai bine e sa taci, conchide Gazeta.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11801&data=2024-07-08