< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 8 iulie 2024

Votul in dosarele Pacuraru si Seres starneste un potop de declaratii furtunoase

Reactiile oamenilor politici la avizarea inceperii urmaririi penale in dosarele Seres si Pacuraru difera de la catalogari precum "complotari nesfarsite", care ar fi "forul natural" care ar trebui sa ia o astfel de decizie, pana la chestiunea suspendarii ministrului Muncii. Una peste alta, toate vocile politice au cazut insa de acord ca decizia Senatului a fost una buna. Spre exemplu, liderul PSD Mircea Geoana, cel care luni afirma ca senatorii social- democrati vor vota doar dupa o profunda "lectura educata", a ajuns marti la o noua concluzie de marca, respectiv ca institutia CSM-ului este "forul natural" care trebuie sa decida daca un demnitar poate fi cercetat. Geoana mai crede ca procurorii ar trebui sa investigheze si legaturile pe care le au Theodor Stolojan, Gheorghe Seculici si Adriean Videanu cu afacerea de spionaj in care este anchetat Codrut Seres. Pe de alta parte, liberalul Norica Nicolai spera ca presedintele Traian Basescu sa nu-l suspende pe Paul Pacuraru din functia de ministru intrucat ar comite o "nedreptate" si ar gira astfel un "dosar politic". Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, marseaza si el pe ideea Noricai Nicolai afirmand ca cel mai bine ar fi daca suspendarea lui Paul Pacuraru ar fi facuta de un judecator. In schimb, senatorul PD-L Vasile Blaga crede ca presedintele Basescu il va suspenda pe Paul Pacuraru pentru ca asa a procedat si in alte cazuri. Conservatorul Sergiu Andon considera ca fostul ministru al Economiei este victima unor "complotari nesfarsite", iar decizia Senatului in cazul Codrut Seres nu aduce prejudicii de imagine nici acestuia, nici PC. Singurul care a ramas cu o nedumerire dupa acest vot este Gheorghe Funar care nu intelege de ce ii este frica lui Adrian Nastase sa apara in fata magistratilor.

Geoana spune ca CSM este "forul natural" care trebuie sa decida daca un demnitar poate fi cercetat

Cufundat probail intr-o noapte de "lectura aprofundata", presedintele PSD, Mircea Geoana, a avut o revelatie juridica declarand marti ca nu Parlamentul ar trebui sa decida asupra urmaririi penale a unui demnitar, ci membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca aceasta institutie se pronunta asupra activitatii magistratilor, inclusiv asupra calitatii actelor intocmite de procurori.

"Daca CSM preia complet cariera puterii judecatoresti, si judecatori si procurori si grefieri, atunci el devine singurul for profesional si independent din Romania care se poate pronunta asupra calitatii actelor procurorilor si a DNA vis-a-vis de demnitari", a declarat liderul PSD, dezvaluind ca formatiunea sa intentioneaza sa propuna prin proiectul de modificare a Constitutiei ca avizul pentru inceperea urmaririi penale a demnitarilor sa fie dat de CSM, si nu de Parlament, ca in prezent.

Geoana a continuat afirmand ca procurorii ar trebui sa investigheze si cazurile Theodor Stolojan, Gheorghe Seculici si Adriean Videanu, demnitari mentionati in interceptarile telefonice din dosarul lui Codrut Seres.

"Eu cred ca nimeni nu are dreptul sa fie scutit de o asemenea investigatie. Este obligatia celor de la Parchet si de la DNA sa se aplece si asupra cazurilor Stolojan, Seculici, Videanu", a declarat marti presedintele PSD.

Geoana a precizat ca a votat pentru inceperea urmaririi penale in cazurile Codrut Seres si Paul Pacurar, desi a sustinut ca dosarul lui Seres este "exagerat". "Nu am vazut elemente de spionaj sau documente secrete pe care acesta le-ar fi trimis in strainatate", a comentat el.

Geoana considera ca majoritatea de voturi pentru inceperea urmaririi penale s-a datorat cu precadere unanimitatii membrilor Comisiei Juridice, motivand pe aceasta baza votul negativ dat pe 13 august de Camera Deputatilor in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea, unde Comisia Juridica a fost divizata, a precizat Geoana.

Nicolai spune ca Basescu ar gira un dosar politic daca l-ar suspenda pe Pacuraru

Vicepresedintele PNL, senatorul Norica Nicolai, spera ca presedintele Traian Basescu sa nu-l suspende pe liberalul Paul Pacuraru din functia de ministru al Muncii intrucat ar comite o "nedreptate" si ar gira astfel un "dosar politic".

Nicolai a spus ca nu are informatii potrivit carora presedintele ar intentiona sa il suspende pe ministrul Paul Pacuraru pentru care Senatul tocmai a incuviintat inceperea urmaririi penale in dosarul mitei.

"Sper, in acord cu Senatul si cu colegii din Comisia Juridica, ca nu va face acest gest pentru ca nu este justificat. Este doar o posibilitate, nu o obligatie a presedintelui sa uzeze de aceasta prerogativa constitutionala si, in opinia mea, daca il suspenda pe domnul Pacuraru, care se afla dintr-un punct de vedere in aceeasi situatie cu domnul Atanasiu, ar comite nu numai o nedreptate dar si ar gira un dosar politic. Ceea ce nu cred ca presedintele Romaniei isi poate permite", a comentat senatorul PNL.

Vicepresedintele PNL a mai spus ca votul dat de plenul Senatului este in concordanta cu dezbaterile din Comisia Juridica, chiar daca senatorii si-au exprimat opinia potrivit careia materialul probator al procurorilor este confuz si neconlcudent in ambele cazuri - Seres si Pacuraru.. "Senatul a spus foarte clar ca are indoieli cu privire la calitatea documentelor, la argumentele pe care le au procurorii, dar aceste indoieli pot fi spulberate numai in Justitie. Parlamentul nu s-a substituit corpului de justitie si nu va face lucrul asta niciodata", a conchis Nicolai.

Senatorul a mai spus ca recomandarea Comisiei, de extindere a anchetei in dosarul Seres asupra unor lideri PD-L - Theodor Stolojan, Adriean Videanu si Gheorghe Seculici - nu reprezinta o politizare a dezbaterilor. "Hotararea Parlamentului nu vizeaza pe nimeni, noi am exemplificat cu privire si la implicarea altor persoane.. Nu sunt deloc recomandari politice, noi, in virtutea articolului 1 din Constitutie si al controlului dintre puterile statului, avem dreptul sa cerem Justitiei sa respecte Constitutia. In acest caz i-am cerut sa respecte articolul 16 din Constitutie si sa faca o urmarire penala nepreferentiala, netinand cont de calitatea sau apartenenta politica a persoanei, pentru ca nimeni nu este mai presus de lege indiferent carui patrid politic ii apartine si in al doilea rand, conform Constitutiei, i-am cerut sa respecte termenul rezonabil", a precizat Nicolai. Ea a mai invocat o prevedere a Conventiei Europene pentru care Romania a fost aspru criticata.

Blaga sugereaza ca Basescu il va suspenda pe ministrul Pacuraru

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, crede ca Traian Basescu va proceda in cazul lui Paul Pacuraru la fel cum a facut-o si in alte situatii similare, pentru a nu exista posibilitatea perceptiei ca o persoana intr-o functie publica poate influenta ancheta.

"Traian Basescu va proceda ca si in celelalte cazuri, nu stiu sa fii iertat pe cineva", a precizat Blaga. "Atunci cand esti intr-o functie publica este clar ca exista perceptia ca poti influenta mersul anchetei", a adaugat liderul PD-L. Totusi, intrebat daca, in opinia sa, Basescu ar trebui sa-l suspende pe ministrul Muncii, Paul Pacuraru, Blaga a refuzat sa se pronunte, pe motiv ca decizia ii apartine exclusiv sefului statului.

Cat priveste votul din Senat, Blaga a precizat ca ceea ce s-a intamplat marti "a fost un lucru bun, chiar daca scorul putea fi mai mare". El a subliniat ca Senatul nu a dat un verdict, ci doar posibilitatea inceperii urmaririi penale. Liderul democrat-liberal a amintit si de "diversiunea" pe care Comisia juridica ar fi incercat sa o faca prin referirile din rapoarte la implicarea unor lideri PD-L, dar a subliniat ca Parchetul a lamurit aceasta situatie.

Vacaroiu crede ca daca Basescu il suspenda pe Pacuraru confirma ca dosarul este politic

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat marti ca, in situatia in care Traian Basescu il va suspenda din functie pe ministrul Muncii, Paul Pacuraru, nu va face decat sa confirme ca dosarul acestuia este unul politic.

"In contextul in care presedintele Romaniei il va suspenda pe Pacuraru chiar in faza asta de inceput, atunci e o confirmare in plus ca este un dosar politic", a afirmat Vacaroiu, in opinia caruia in cazul in care un ministru este in functie ar fi "incorect ca atata timp cat nu este intr-un proces de incepere a urmaririi penale sa fie suspendat", pe motiv ca i s-ar afecta cariera. "In alte state se intampla acest lucru, dar suspendarea o da judecatorul in momentul in care dosarul a intrat in judecata", a mentionat presedintele Senatului.

Vacaroiu a apreciat dezbaterile de marti ca fiind unele de "substanta si de mare tinuta", in cadrul carora s-a scos in evidenta "slabiciunea anchetei facute de catre Parchet, de catre DNA, calitatea lor slaba". In acest sens, presedintele Senatului a precizat ca institutiile amintite "s-au rezumat" in principal la a prezenta "pe zeci de mii de pagini rezultatul unor convorbiri telefonice derulate pe un an si jumatate - doi ani de zile, neavand alte documente suplimentare care sa insemne verificarea in ce masura rezultatul unei convorbiri a fost si transpus in practica". "Votul reflecta preocuparea de a afla adevarul, este un vot care demonstreaza ca inca avem incredere in Justitie", a afirmat Vacaroiu.

Gheorghe Funar: Nu inteleg de ce domnului Nastase ii este frica

Senatorul PRM Gheorghe Funar a declarat marti ca, prin votul pentru urmarirea penala a lui Codrut Seres si Paul Pacuraru, senatorii au fost mai receptivi decat deputatii fata de solicitarile cetatenilor de eliminare a privilegiilor politicienilor si la semnalele din presa.

"Senatul a dat dovada de mai mai multa responsabilitate si respect fata de cetateni si a fost mai receptiv fata de semnalele din presa", a declarat peremistul, sustinand ca partidul sau sustine eliminarea "privilegiilor" stabilite prin imunitate, desi a aratat ca nu crede ca PSD va elimina aceste prevederi din Constitutie, asa cum promite.

"Modificarile Constitutiei de catre PSD sunt o gargara politica", a spus el.

Funar a remarcat ca deputatul PSD Adrian Nastase a ramas singurul din cei patru fosti si actuali ministri care nu s-a pus la dispozitia anchetatorilor si i-a recomandat fostului premier sa renunte la mandatul de deputat. "Nu inteleg de ce domnului Nastase ii este frica, mai ales ca dosarele sale sunt subtirele. Ar avea mai mult de castigat daca ar demisiona pentru ca altfel risca sa intre in campanie si sa fie intrebat de cetateni si de presa de ce a ramas singur in aceasta situatie", a declarat senatorul PRM.

Andon: Decizia Senatului nu aduce prejudicii de imagine nici PC, nici lui Seres

Deputatul conservator Sergiu Andon considera ca decizia Senatului in cazul Codrut Seres nu aduce prejudicii de imagine nici acestuia, nici PC,fostul ministru al Economiei neputand sa fie decat victima "complotarilor nesfarsite" care creeaza opiniei publice sentimentul vinovatiei dinainte stabilite.

"Si el (Seres), si orice demnitar aflat in situatia asta nu poate fi decat vitcima complotarilor nesfarsite care se fac pe acest subiect si a faptului ca se creeaza un fel de preadevar, o impresie in opinia publica asupra faptului ca trimiterea egal vinovatia. in rest, n-are de ce sa ii prejudicieze.(...) Efectul de imagine este atunci cand insinuam in mod necinstit si neprofesional ca asta inseamna ca echivaleaza cu vinovatia stabilita", a declarat, marti, deputatul PC Sergiu Andon, dupa ce Senatul a avizat favorabil cererile Parchetului de incepere a urmaririi penale a lui Codrut Seres.

Liderul conservator a precizat ca solutia data de senatori nu se compara cu cea a deputatilor in cazurile Mitrea si Nastase, fiind vorba de imprejurari si materiale diferite.

"Inseamna ca cele doua camere sunt niste compostatoare ca in autbuz si automat trebuie sa dea aceleasi solutii in toate cererile?Sunt solutii diferite, de la caz la caz, dupa imprejurari, dupa convingerea celor care voteaza, dupa material si asa mai departe", a comentat Andon.

A.C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11747&data=2024-07-08