< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - duminica, 7 iulie 2024

Directorul institutelor americane pentru studierea cancerului isi sfatuieste subalternii sa nu foloseasca telefonul mobil

Odata cu raspandirea telefoanelor mobile in lume au aparut si numeroase teorii despre posibilele efecte secundare asupra sanatatii. Pantru ca dovedirea riscurilor pe care folosirea celularelor le-ar putea avea asupra sanatatii este greu de dovedit, pentru industria telecomunicatiilor, dar si pentru utilizatorii mobilelor argumentele aduse de respectivele teorii s-au dovedit, pana acum, neconvingatoare.

In premiera, insa, un semnal demn de luat in seama vine din partea directorului institutelor pentru studierea cancerului din Statele Unite, Ronald Herberman, care isi sfatuieste subalternii sa nu mai astepte finalizarea diferitelor studii si sa actioneze imediat, folosind cu multa precautie telefonul mobil. Herberman spune ca avertismentul sau se bazeaza pe date care nu au fost, inca, publicate, dar precizeaza ca, desi pe termen scurt nu exista reactiile adverse, exista indicii privind cresterea riscurilor pe termen lung, in cazul utilizatorilor telefonului mobil.

Directorul institutelor pentru studierea cancerului din Statele Unite, Ronald Herberman,

sustine ca, in special copiii nu ar trebui sa foloseasca telefoanele mobile decat in cazuri de urgenta, iar adultii ar trebui sa tina cat mai departe de cap telefoanele mobile, chiar daca nici un studiu de nivel academic nu a relevat faptul ca exista o conexiune intre vorbitul la telefon si riscul sporit de a dezvolta tumori cerebrale din aceasta cauza.

Doctorul Herberman a spus ca avertismentul sau s-a bazat pe date inca nepublicate. "Ar trebui sa asteptam intradevar un studiu definitiv in aceasta problema, daca cred ca e mai sigur sa prevenim decat sa avem probleme mai tarziu", a adaugat cercetatorul. Sunt convins ca exista suficiente informatii pe baza carora pot fi formulata niste avertismente despre modul precaut in care trebuie sa folosim mobilul. Avertizand aproximativ 3.000 de angajati din subordine, expertul a vorbit despre faptul ca, la varsta frageda, creierul copiilor este inca in stadiul de dezvoltare si ca acestia ar trebui protejati. Pe lista recomandarilor doctorului se precizeaza ca partea pe care tinem telefonul ar trebui schimbata in mod regulat. Un studiu din Marea Britanie efectuat pe parcursul a sase ani de zile a scos in evidenta faptul ca, pe termen scurt, nu exista reactii adverse asupra creierului si a functionarii celulelor sale. Cu toate acestea, cercetatorii din cadrul Programului pentru Telecomunicatii Mobile din Marea Britanie au afirmat ca exista indicii privind cresterea ricurilor pe termen lung in cazul folosirii mobilului, dar ca studiul poate sa se convinga de aceste efecte abia peste zece ani.

"Nu putem exclude posibilitatea ca in aceasta faza cancerul ar putea aparea peste cativa ani", a declarat directorul Programului pentru Telecomunicatii Mobile, Lawrie Challis. Un raport din 2005 semnala faptul ca semnalele radio si campurile electromagnetice pot penetra creierul uman si ca o parte a cercetatorilor se tem ca aceste impulsuri ar putea dauna grav creierului uman. Cercetarile din cadrul proietului "Interphone", desfasurat in Marea Britanie, au scos la iveala, in 2006, ca telefoanele mobile nu afecteaza creierul si nu sporesc riscul ca individul sa se imbolnaveasca de tumori cerebrale.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9856&data=2024-07-07