< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - duminica, 7 iulie 2024

Din putul gandirii de peste Nistru: Romania mimeaza certuri cu Moldova pentru a putea ulterior alipi intreg teritoriul

Autoritatile de la Chisinau mimeaza doar existenta unor relatii dificile cu Romania, pentru a castiga increderea Moscovei si "alipirea" Transnistriei, ca, mai apoi, cele doua state sa se uneasca, scrie, intr-un comentariu publicat luni, agentia oficiala de stiri de la Tiraspol, Olvia-press si preluat de Rompres.

Sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an au fost marcate de acutizarea relatiilor moldo-romane. In mod oficial, Chisinaul a invinuit Bucurestiul de atentat la teritoriului sau, de expansiune religioasa si de romanizare a populatiei Republicii Moldova. "Lupta" impotriva romanizarii Moldovei, inceputa de comunisti, i-a adus presedintelui moldovean Vladimir Voronin beneficii, sustine autorul.

Scenariu aberant

In primul rand, potrivit Olvia-press, cu un an inainte de viitoarele alegeri parlamentare, comunistii au putut astfel sa atraga din nou de partea lor populatia vorbitoare de limba rusa, precum si acea parte a electoratului care se declara de etnie moldoveneasca si care niciodata nu a dorit unirea cu Romania. In al doilea rand, manifestarile de antiromanism i-au adus castig de cauza liderului comunist si in relatiile moldo-ruse, deoarece Moscova a fost intotdeauna impotriva unirii Republicii Moldova cu Romania. Contopirea celor doua state ar fi insemnat pentru Kremlin pierderea influentei in zona, inclusiv cea economica. In al treilea rand, luptand cu expansiunea Bisericii Ortodoxe Romane, Voronin si echipa sa au obtinut un aliat puternic din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, fapt ce se va rasfrange si el pozitiv asupra relatiilor Chisinaului cu Moscova.

Prin promovarea valului de antiromanism si asigurarile date de autoritatile moldovenesti ca nu intentioneaza sa adere la NATO, in paralel cu manifestarile de prietenie fata de Rusia, Voronin si echipa sa au reusit sa obtina sustinerea Moscovei in reglementarea conflictului transnistrean cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, se mentioneaza in comentariu.

"Argumente" de tip economic

Autorul pune insa la indoiala sinceritatea antiromanismului promovat de conducerea de la Chisinau si in acest sens aduce pretinse argumente de natura economica. Astfel, in articolul difuzat de Olvia-press, se face referire la faptul ca in primele cinci luni ale acestui an Romania a importat din Republica Moldova marfuri in suma de peste 123 milioane de dolari, ceea ce inseamna cu aproape 60% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut si, astfel, Romania devine cel mai mare importator de produse moldovenesti, depasind pentru prima data, dupa multi ani, Federatia Rusa.

De asemenea, potrivit Olvia-press, Republica Moldova este gata sa-si vanda intreprinderile oamenilor de afaceri romani si asteapta un aflux de investitii dinspre Bucuresti. In acest sens, agentia de presa tiraspoleana face referire la declaratii recente ale ministrului roman de Externe Lazar Comanescu, facute pentru Rompres, potrivit caruia "din partea interlocutorilor de la Chisinau exista un interes real de a vedea o cat mai mare implicare a companiilor romanesti in procesul de privatizare din Republica Moldova". Totodata, este mentionat si declaratia privind deschiderea de noi consulate moldovenesti in Romania si de reprezentante consulare romanesti in Republica Moldova.

Astfel, potrivit autorului, se naste intrebarea: pot doua state, care practic se afla in stare de razboi rece, sa colaboreze atat de activ in sfera economica, sa creasca volumul comertului reciproc si sa se preocupe de sporirea investitiilor, sau, in realitate, nu este vorba de un razboi, ci de o modalitate a Chisinaului de a-si demonstra devotamentul fata de Moscova. Singura concluzie din situatia creata este ca Romania si Republica Moldova au fost si raman parteneri strategici, apreciaza autorul. Aceasta inseamna ca nu poate fi exclusa posibilitatea ca ambele state se vor uni. Pana atunci insa, pentru Republica Moldova este important sa "alipeasca" regiunea puternic industrializata Transnistria, deoarece "Romania nu are nevoie de Basarabia fara Transnistria", se concluzioneaza in comentariul publicat de agentia tiraspoleana de stiri Olvia-press.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9349&data=2024-07-07