< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - duminica, 7 iulie 2024

Desi suntem pe locul doi in topul cresterii economice din UE, romanii sunt nemultumiti de viata

Totodata, romanii se afla si printre cei mai optimisti europeni, apreciind ca atat viata personala, cat si societatea se indreapta in directia corecta

Desi cresterea Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, de 8,2 procente, plaseaza Romania pe locul al doilea in topul cresterii economice din Uniunea Europeana, romanii se numara printre cei mai nemultumiti cetateni comunitari. 64% dintre compatrioti au dificultati mari sau foarte mari in a achita facturile lunare, releva cea mai recenta cercetare Eurostat. Tot ei se declara cei mai ingrijorati cand vine vorba de crestrerea preturilor si sunt cei mai putin multumiti de viata in general. Aceasi cercetare arata ca increderea populatiei in Parlament, partide politice si Guvern a crescut pe parcursul anului 2008.

Romania se afla pe locul al treilea in Uniunea Europeana in materie de ingrijoare legata de plata facturilor lunare. Ungaria se afla pe primul loc cu 78%, urmata de Portugalia cu 74%, iar pe locul trei se afla Romania, cu 64%. Ingrijorati de cresterea preturilor se arata 48% dintre romani, in timp ce media europeana este de 37%, relateaza The Money Channel, citand datele oferite de Eurostat.

Cu toate acestea, cetatenii romani recunosc ca puterea de cumparare a crescut in ultimii cinci ani. 35% dintre ei declara ca traiesc mai bine, in vreme ce 30% spun ca traiesc mai rau. Acest lucru, spun realizatorii acestui eurobarometru, este cel mai important semn de scindare al societatii.

53% dintre romani declara ca sunt multumiti de nivelul de trai, iar asta in conditiile in care media Uniunii Europene este de 77%. Totodata, romanii se afla si printre cei mai optimisti europeni, apreciind ca atat viata personala, cat si societatea se indreapta in directia corecta.

Desi increderea in Justitie s-a mentinut, ca in anii anteriori, in jurul a 26-28%, increderea in Parlament a urcat de la 17% la 22%, in partide de la 11 la 18%, iar in Guvern de la 21 la 25%.

Potrivit datelor oferite de eurobarometru, cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, de 8,2%, plaseaza Romania pe locul al doilea in UE, dupa Slovacia, si mult peste media blocului comunitar, de 2,3%. La nivelul intregii Uniuni Europene, Eurostat a revizuit in scadere atat avansul produsului intern brut in primul trimestru fata de acelasi interval din 2007 - de la 2,5% in primele estimari, la 2,3% in prezent -, cat si cresterea fata de trimestrul anterior - de la 0,8% la 0,7%. Pentru zona euro, cresterea economica din primul trimestru al acestui an fata de perioada echivalenta din 2007, a scazut de la 2,2% la 2,1%.

A.ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9075&data=2024-07-07