< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Guvernul britanic ii promite vaduvei lui Litvinenko ca va continua ancheta in cazul mortii fostului agent FSB

Vaduva ex-agentului FSB Aleksandr Litvinenko, ucis cu poloniu radioactiv la Londra, in 2006, a primit asigurari din partea Guvernului britanic ca elucidarea mortii sotului sau nu va fi sacrificata in schimbul ameliorarii relatiilor dintre Regatul Unit si Rusia, transmite AFP, preluat de Rompres.

"Inaintea intalnirii de luni dintre premierul britanic Gordon Brown si noul presedinte rus Dmitri Medvedev, Marina Litvinenko a primit asigurari ca executivul Majestatii Sale nu va accepta nici un compromis in cazul uciderii sotului ei", a indicat duminica Fundatia Litvinenko Justitie, intr-un comunicat de presa.

Acest comunicat are atasata o scrisoare cu antetul Ministerului britanic de Externe, datand din 18 iunie, in care ministrul David Miliband o asigura pe Marina (Litvinenko) ca primul-ministru ia in serios cazul mortii sotului ei si ca aceasta afacere si consecintele ei figureaza in discutiile cu presedintele rus Medvedev, in cadrul summitului G8.

Destindere in relatiile ruso-britanice

Seful executivului britanic Gordon Brown si noul locatar de la Kremlin, Dmitri Medvedev, urmeaza sa aiba o intalnire bilaterala in marginea summitului G8 care va debuta luni la Toyako (insula Hokkaido, din nordul Japoniei), pe fondul apelurilor presedintelui rus la o destindere in relatiile dintre cele doua tari.

Cazul Litvinenko

Relatiile dintre Moscova si Londra s-au deteriorat considerabil in ultimii ani, intre altele si in urma uciderii lui Litvinenko, care primise cetatenia britanica inainte de a fi asasinat.

Este bine cunoscut cazul lui Alexander Litvinenko, spionul rus care a murit in 2006, in urma unei otraviri cu poloniu. Acesta dezertase din FSB si isi gasise aziliu in capitala Marii Britanii de unde a facut o serie de dezvaluiri incendiare despre coruptia, practicile, si modul de operare al celui mai puternic serviciu de spionaj rusesc. Desi benficia de protectia servicilor de informatii britanice acesta a fost ajuns de "bratul lung" al FSB care a reusit sa il reduca la tacere in 2006. Binenteles atat autoritatile politice din Rusia cat si responsabilii din cadrul FSB au negat orice implicare in cazul Litvinenko.

Londra a solicitat extradarea lui Andrei Lugovoi, principalul suspect in ancheta Scotland Yardului, dar refuzul categoric al Moscovei a dus la expulzari reciproce de diplomati din Marea Britanie si Rusia, si la o incordare a relatiilor diplomatice dintre aceste tari.

Ciprian STOLERU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8898&data=2024-07-07