< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - duminica, 7 iulie 2024

"Zimbrulu si Vulturulu", cel mai scump ziar din lume

Ziarul a fost vandut in 2007 cu suma de 830.000 de euro catre un colectionar israelian din Londra. Gazeta este una de factura unionista si a fost tiparita in 1858 in Moldova.

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat ziarul "Zimbrulu si Vulturulu", expus la EFIRO 2008, drept cea mai scumpa gazeta din lume, fiind francata cu opt Capete de Bour, conform Rompres.

Dupa ce a stat intr-o colectie elvetiana, ziarul apartine acum unui colectionar din Londra, Joseph Hackmey.

In valoare de 830.000 euro, "Zimbrulu si Vulturulu" este favorit pentru castigarea Marelui Premiu National in competitia din cadrul Expozitiei Filatelice Mondiale EFIRO 2008, alaturi de celebrul "Cap de Bour" si de alte mii de timbre din colectii valoroase.

"Zimbrulu si Vulturulu" a fost un ziar aparut in secolul XIX in Moldova. Un exemplar al acestui ziar a ajuns sa fie cel mai scump ziar din lume. A fost scos la Iasi, iar valoarea exemplarului gazetei este data de faptul ca a fost francata cu opt marci postale "Cap de bour" de 5 parale, din a doua emisiune din 1858. In Moldova, Zimbrulu si Vulturulu era cunoscut ca ziar unionist, alaturi de revista "Steaua Dunarii", condusa de Mihail Kogalniceanu, iar valoarea unui abonament anual era de trei galbeni. A fost tiparit in luna mai, iar coincidenta a facut ca acesta sa fie primul dintr-un teanc de ziare expediat la Galati. Pentru ca pachetul respectiv cantarea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre din a doua emisiune "Cap de bour", cu legenda "PORTO GAZETEI", pe hartie azurata, obliterate cu stampila rotunda IASSY MOLDOVA. Este cea mai celebra francatura compusa, deoarece este formata din cinci marci in staif plus o pereche si un exemplar izolat. Era o marca speciala, destinata exclusiv achitarii expedierii unui ziar prin posta. Ajuns la destinatie, "Zimbrulu si Vulturulu" a fost vandut unui librar, colectionar de timbre. Numele detinatorilor acestui ziar in secolul al XIX-lea nu este cunoscut, pentru ca nu exista documente care sa arate primii proprietari.

In 1969 proprietarul de atunci al ziarului, l-a prezentat, alaturi de colectia sa de timbre, la o expozitie mondiala organizata la Sofia si a castigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat in posesia unui colectionar din Elvetia. Exemplarul a fost achizitionat la inceputul anului 2007 cu suma de 830.000 euro, in urma unei licitatii, de Joseph Hackmey, un colectionar evreu din Londra.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8379&data=2024-07-07