< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

"Artistii" au "omologat" un mini-aparat care bate sistemul de protectie a datelor de pe carduri

Doi bucuresteni au experimentat in Capitala cel mai nou sistem de furt din bancomate

Doi bucuresteni au testat pe piata romaneasca a falsificatorilor de carduri un sistem "revolutionar". Cei doi, in varsta de 24 si, respectiv, 30 de ani, ambii din cartierul bucurestean Berceni, au reusit sa fure datele clientilor unor renumite banci (Reifaissen si BCR). Interesant este ca, daca pana acum, infractorii romani foloseau tehnici din "import", de aceasta data, inventia celor doi bucuresteni, "brevetata" cu succes pe ATM-urile din Romania, este la mare cautare in strainatate.

Bancile, de-a lungul timpului, n-au ramas indiferente la aparatura care copiaza datele clientilor si si-au luat masurui de siguranta. "Este vorba de acel cioc, cum ii zicem noi, cu care au fost dotate bancomatele de la anumite banci, tocmai ca sa fie protejate de aparate de acest gen. Cei doi, insa, au creat un aparat de mici dimensiuni care copia datele in ciuda acestei masuri de protectie. Este un dispozitiv pe care noi nu l-am mai vazut pana acum. Are circa 3 centrimetri lungime si doi centimetri latime", a precizat, pentru ZIUA Online, unul dintre ofiterii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti. Tupeul si modul ingenios prin care au reusit sa lase fara bani posesorii de carduri le-a atras celor doi porecla de "Artistii". Ei foloseau peruci, palarii, sepci sau ochelari de soare ca sa nu fie recunoscuti cand erau filmati de camerele de supraveghere, in timp ce montau aparatele. Dupa ce instalau sistemul de copiere a datele utilizatorilor ATM, dadeau lovitura. Clonau cardurile "printr-un sistem deja folosit pana acum", cum au subliniat sursele ZIUA Online, si, apoi, scoteau banii de la oricare bancomat. Cei doi au studiat, mai intai, bancomatele din cartierele Berceni si Rahova. Acolo unde existau doua bancomate, acestia lipeau pe ecranul unuia dintre ATM-uri o simpla hartie pe care scria: "Defect". "Astfel, toti clientii erau nevoiti sa foloseasca bancomatul compromis, pentru a le fi copiate datele de pe cardurile personale. Cei doi tineri au verificat, in mai multe randuri, dispozitivele artizanale instalate pentru a observa modul de functionare", se precizeaza intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Flagrant degeaba: Instanta i-a pus in libertate

"Artistii" au dus o viata linistita, timp de aproape doua saptamani, cu 100.000 de lei in buzunare, pana sa fie prinsi de politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate. Cu toate acestea, judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, luni, sa fie cercetati in libertate. Politistii ne-au declarat ca au fost prinsi in flagrant, la sfarsitul saptamanii trecute, in timp ce demontau niste skimming-uri (dispozitive care, atasate la un bancomat, copiaza datele celui care foloseste cardul). "Cu toate ca este un fenomen tot mai des intalnit, care poate aduce prejudicii majore unor persoane fizice, dar si juridice, iar, in strainatate este aspru pedepsit, la noi, acesti infractori sunt lasati in libertate, chiar daca sunt prinsi in flagrant", ne-a marturisit un ofiter. Din relatarile anchetatorilor, am mai aflat ca "operatiunea Artistii" a demarat luna trecuta. "Pe 15-16 iunie, dupa ce am primit mai multe sesizari de la clientii bancilor si chiar de la bancile afectate de aceste furturi, am inceput sa supraveghem locurile unde erau montate acele dispozitive. O echipa de supraveghere a reusit sa-i prinda sambata, la pranz", ne-au declarat sursele noastre. Apoi, oamenii legii au descoperit, in apropiere, si o masina pe care cei doi o foloseau la supravegherea bancomatului dotat cu dispozitivul de copiere a datelor. "In urma perchezitiilor corporale si a autoturismului folosit la savarsirea infractiunilor, au fost gasite mai multe accesorii proprii activitatii infractionale, insemnand: adeziv pentru lipit dispozitivul la fanta bancomatului, banda dubla adeziva pentru lipirea dispozitivului de copiere a PIN-ului, baterii pentru dispozitive si accesorii de vestimentatie pentru deghizare (sepci, palarii, ochelari, peruci)", se arata in comunicatul IGPR.

Petrisor CANA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8203&data=2024-07-07