< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - duminica, 7 iulie 2024

Am fost nefericiti pe 21 ianuarie, dar nu este totul pierdut

Un psiholog britanic a calculat: 20 iunie, cea mai fericita zi a anului

Cliff Arnall, profesor de psihologie la Universitatea Cardiff, este autorul renumitelor formule matematice pe baza carora se poate descoperi care este cea mai nefericita sau, dimpotriva, cea mai fericita zi a anului. Dupa ce a decis ca vremea urata sau facturile ce trebuie platite dupa sarbatorile de iarna fac din 21 ianuarie cea mai nefericita zi a anului 2008, a sosit ziua in care trebuie sa ne bucuram la maximum, caci Cliff Arnall a calculat: 20 iunie este cea mai fericita zi din an. Reteta fericirii nu a fost scoasa din joben, ci are la baza o formula matematica in toata regula. Potrivit "The Telegraph", la formula fericirii contribuie din plin temperaturile placute din timpul verii, pregatirile de vacanta, dar si amintirile verilor din copilarie.

"O A (N xS) A Cpm/T A He"

Asa a transcris Cliff Arnall ziua de 20 iunie. O inseamna viata in aer liber, N vine de la natura, S de la socializare cu prietenii sau vecinii, Cpm inseamna amintiri placute din copilarie, T temperatura verii, iar He, in opinia lui Cliff Arnall, ar trebui sa ne duca cu gandul la pregatirile de vacanta.

Daca astazi a fost o zi reusita, dar se intampla sa fi pierdut din sertarul cu amintiri intamplarile zilei de 21 ianuarie, atunci trebuie sa-l credeti pe pshihologul britanic ca aceasta data din prima luna a anului a stat sub semnul nefericirii sau depresiei. A calculat tot Cliff Arnall, dupa formula: 1/8W A (D-d) 3/8xTQ MxNA. Tot el ne si explica: W reprezinta vremea, D datoriile, d facturile ce trebuie platite in ianuarie, T este timpul scurs de la Craciun, Q-perioada ce ne desparte de ultima tentativa de a ne da demisia, M reprezinta nivelurile motivationale generale, iar NA este nevoia de a trece la actiune.

Psihologul britanic nu este singurul care a incercat sa dea o explicatie legata de factorii care influenteaza gradul in care o zi poate fi fericita sau nu. A incercat si Mike Finnigan, de la compania de dezvoltare personala si corporatista Advance Performance, care sustine cu tarie ca vremea urata, datoriile post-Craciun si faptul ca multe decizii luate la sfarsitul anului nu au fost inca respectate sau indeplinite fac din 21 ianuarie cea mai proasta zi a anului 2008. Daca 21 coincide cu prima zi a saptamanii, atunci, sindromul "depresiei de luni" face ca in aceasta zi sa se inregistreze si cel mai mare numar de sinucideri.

Mike Finnigan spune ca, pentru a combate acest sindrom, trebuie abordata o gandire pozitiva.

Nu stim care este parerea lui Finnigan legata de ziua de 20 iunie, dar avand in vedere ca facturile de Craciun sunt o amintire, la fel si insuccesele ce ne-au marcat sfarsitul de an, sunt sanse ca acesta sa aiba incredere in formula lui Arnall. Cat despre noi, cei pentru care psihologii inventeaza formule matematice, mai putem spera la cateva ore fericite din 20 iunie pentru a ne convinge, pe propria piele, ca am trait o zi in care, desi astrologul de la radio nu ne-a zis de bine dimineata, am incheiat-o macar intr-un mod cat se poate de placut. Daca nu, stati linistiti, pentru maine nu se anunta nici o formula!

D.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8094&data=2024-07-07