< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Contestatia lui Munaf respinsa de Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii

Curtea Suprema din Statele Unite ale Americii a decis in unanimitate impotriva contestatiilor formulate de Mohammed Munaf, acuzat de rapirea jurnalistilor romani, si a lui Shawqi Ahmad Omar, ambii cetateni SUA detinuti in Irak, transmite RealitateaTv.

Instantele SUA nu au dreptul de a interveni in anchete penale in curs si nici sa-si exprime opinia asupra legitimitatii acestora, a declarat judecatorul John Roberts, membru al Curtii Supreme. Judecatorii au decis ca exista o protectie asigurata cetatenilor americani detinuti in strainatate de trupele SUA care fac parte dintr-o forta multinationala, dar in acelasi timp Curtea Suprema a explicat ca aceasta protectie nu este si juridica.

Administratia Bush argumenteaza ca tribunalele SUA nu au autoritate legala pentru a judeca cele doua cazuri, deoarece Munaf si Omar sunt detinuti de o forta multinationala, din care SUA face doar parte. Cei doi sunt detinuti de trupele americane la Camp Cropper, in apropiere de aeroportul international de la Bagdad.

Munaf a fost inchis acolo in urma rapirii a trei jurnalisti romani pe care el ii insotea la Bagdad si alaturi de care a fost tinut ostatic timp de aproape doua luni. Dupa ce Munaf si jurnalistii au fost eliberati, autoritatile romane si americane l-au acuzat ca a participat la organizarea rapirii. Procurorii americani afirma, in documente juridice, ca Munaf "a recunoscut intr-o inregistrare, in scris si in fata unui tribunal irakian" ca a fost complice la rapire.

Cazul lui Munaf a fost judecat de Tribunalul Penal Central irakian, unde acesta a fost gasit vinovat si condamnat la moarte, dupa un proces pe care avocatii sai l-au catalogat drept o parodie judiciara. Autoritatile americane au vrut sa il transfere pe Munaf autoritatilor irakiene pentru punerea in aplicare a sentintei, dar in urma cu trei saptamani o curte de apel irakiana a anulat sentinta. Munaf a ramas la Camp Cropper, iar o instanta irakiana urmeaza sa decida ce proceduri se vor aplica in cazul lui.

Avocatii lui Munaf au contestat predarea acestuia catre autoritatile irakiene, motivand ca administratia americana ar incalca in acest fel drepturile constitutionale ale unui cetatean american si ca transferul ar insemna moartea iminenta a lui Munaf. Desi el si-ar fi recunoscut implicarea in rapire in fata anchetatorilor romani si americani, avocatii spun ca marturisirea i-a fost smulsa prin mijloace coercitive si amenintari.

La randul sau, Omar a fost arestat la Bagdad in octombrie 2004, sub acuzatia de sprijinire a retelei teroriste a lui Abu Musab al-Zarqawi. Autoritatile americane au vrut sa il transfere unui tribunal irakian pentru a fi judecat, dar un tribunal districtual american a blocat tranferul.

Judecatorii au analizat si miza sesizarii justitiei americane de catre cei doi, din moment ce tribunalele americane pot cel mult ordona eliberarea lor, dar nu pot impiedica politia irakiana sa ii aresteze la iesirea din inchisoarea americana.

Curtea Suprema americana este formata din noua judecatori, dintre care patru conservatori, patru liberali si un conservator moderat, al carui vot determina deciziile Curtii.

R. MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7746&data=2024-07-07