< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Kievul cere Moscovei o baza maritima la Marea Baltica, in enclava Kaliningrad

Stat artificial, aflat in permanent pericol de dezintegrare - mai ales din cauza faptului ca inglobeaza teritorii ce apartin de drept vecinilor, dar si din cauza numarului foarte mare de cetateni de etnie rusa -, Ucraina incearca cu disperare sa isi faca auzita vocea pe plan european. Este din ce in ce mai clar ca fortele politice ce conduc acest conglomerat atat de fragil - fara sa tina cont de faptul ca au deja un proces la Haga cu Romania si se afla sub imensa presiune a Moscovei - incep sa dea dovada de "oboseala". Amagindu-se cu sprijinul NATO, puterea de Kiev lasa impresia ca nu este constienta de instabilitatea politica interna si se lanseaza in propuneri din ce in ce mai hilare, manifestand pretentii de "mare putere maritima". Mai nou, in Rada Suprema de la Kiev, a fost emisa pretentia unui targ cu Rusia: Flota rusa a Marii Negre ramane la Sevastopol, in Crimeea - pe care Moscova o poate revendica oricand -, iar Ucraina va primi acceptul construirii unei baze maritime militare in enclava rusa de la Marea Baltica, Kaliningrad.

Ucraina ar putea prelungi acordul cu Moscova privind stationarea Flotei Rusiei in Crimeea si dupa 2017, in cazul in care Rusia va fi dispusa sa accepte amplasarea unei baze militare maritime ucrainene pe tarmul Marii Baltice, a declarat luni, la Kiev, Iuri Stet, deputat in Rada Suprema (Parlamentul unicameral) din partea blocului proprezidential Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, transmite Novai Reghion, citat de Rompres.

"Poate ar fi mai util sa-i propunem partii ruse urmatorul targ: Ucraina isi da acordul pentru stationarea Flotei Rusiei in Sevastopol (Crimeea) si, dupa 2017, cand expira termenul de stationare a acesteia, in schimbul acceptului din partea Moscovei pentru amplasarea unei baze maritime ucrainene in Marea Baltica, la Kaliningrad", a propus reprezentantul partidului presedintelui Viktor Iuscenko.

Rusii ameninta cu scufundarea flotei la Sevastopol

La randul sau, un alt deputat al aceleiasi formatiuni a facut unele comentarii in legatura cu declaratia de vinerea trecuta a ambasadorului Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, potrivit caruia, "intrucat nu are unde sa-si redisloce Flota din Marea Neagra, Moscova nu va putea, in cel mai rau caz, decat sa-si scufunde in 2017 toate navele din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagra in Sevastopol". Olga Gherasimuk a afirmat ca "Ucraina nu va permite niciun fel de scufundari de nave in Sevastopol!" "Nu avem de gand sa permitem ca golful din Sevastopol sa fie transformat intr-un cimitir urias al navelor rusesti. Declaratia facuta de reprezentantul permanent al Rusiei la NATO nu denota decat modul in care Moscova se raporteaza la Marea Neagra si putem sa spunem ca este un mod nu prea civilizat", a spus deputata Ucrainei Noastre-Autoapararea Populara. Ea a dat asigurari ca Ucraina va reusi sa "inlature consecintele unei atitudini atat de barbare".

Tensiunile dintre Moscova si Kiev s-au agravat dupa ce la summitul NATO din aprilie de la Bucuresti, Ucraina a fost incurajata sa spere ca va deveni membra cu drepturi depline a Aliantei Nord-Atlantice. Rusia se opune categoric extinderii NATO cu Ucraina si cu Georgia, o alta republica ex-sovietica de la granitele sale, sicanand autoritatile ucrainene pe tema jurisdictiei Crimeii, care, la fel ca si teritoriile din estul Ucrainei, reprezinta, conform Moscovei, o "donatie" a Rusiei catre Kiev. In contextul eforturilor de aderare la NATO, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut saptamana trecuta, printr-un decret, guvernului Iuliei Timosenko sa pregateasca o serie de masuri pentru ca acordul ruso-ucrainean, din 1997, privind stationarea Flotei ruse in Crimeea sa nu mai fie prelungit.

M.BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7005&data=2024-07-07