< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Nicolas Sarkozy, in lupta cu presa franceza

Daca in Romania, Ion Iliescu se simtea atacat de o parte a presei, iar Traian Basescu se lupta cu tonomatele alimentate cu euro, in Franta, opozitia socialista acuza UMP, partidul presedintelui Nicolas Sarkozy, ca incearca sa intimideze media, dupa ce seful statului a spus saptamana trecuta ca unele mijloace de presa, inclusiv agentia franceza de stiri AFP, nu dau dovada de obiectivitate, relateaza Reuters, citata de NewsIn.

Sarkozy a fost deranjat de faptul ca aceste mijloace de presa nu au reflectat cu suficienta proeminenta o decizie judecatoreasca pronuntata impotriva fostei sale rivale la presedintie, socialista Segolene Royal. Dupa ce Sarkozy a facut aceste comentarii, si alti membri ai partidului sau au criticat AFP, iar disputa s-a intensificat.

"Este o noua perdea de fum care are drept scop acoperirea greselilor guvernului si popularitatea scazuta a lui Sarkozy", a declarat duminica unul dintre purtatorii de cuvant ai socialistilor francezi, Faouzi Lamdaoui. "Ceea ce incearca dreapta sa faca, prin AFP, este sa intimideze toti jurnalistii", se spune in comunicat.

Sarkozy are legaturi stranse de prietenie cu sefii catorva companii media franceze si unii critici l-au acuzat ca incearca sa influenteze acoperirea mediatica, ceea ce seful statului francez respinge.

Acuzatiile lui Sarkozy la adresa presei intervin intr-un moment in care rata de popularitate a presedintelui a atins cel mai de jos nivel, aceasta fiind afectata de problemele economice ale tarii si de ceea ce publicul percepe ca fiind o concentrare excesiva asupra vietii sale private. Presa a relatat pe larg si a comentat despre scaderea popularitatii presedintelui.

Sindicatele jurnalistilor din Franta, ingrijorate

Filialele din media a doua mari sindicate, CFDT si CFTC, au emis un comunicat in care au spus ca sunt ingrijorate de faptul ca Sarkozy incearca sa foloseasca jurnalistii ca tapi ispasitori pentru popularitatea sa in scadere.

Purtatorul de cuvant al UMP, Frederic Lefebvre, insista ca tot ceea ce a facut partidul aflat la conducere a fost sa ceara o presa "neutra". Lefebvre a acuzat AFP de "cenzura", pentru ca nu a relatat despre cateva comunicate de presa ale partidului sau pe tema hotararii judecatoresti ce o privea pe Royal si care puneau capat unei dispute pe care fosta candidata la prezidentiale o avea de zece ani cu doua asociate. Acestea o acuzasera ca nu le-a platit salariul cuvenit.

AFP a respins acuzatiile, spunand ca este libera sa decida ce merita si ce nu sa fie subiect de stire. Cele doua sindicate au sarit, de asemenea, in apararea agentiei, spunand ca a relatat in repetate randuri despre decizia judecatoreasca privitoare la Royal si nu era necesar sa faca o stire separata numai din comunicatul UMP ce comenta aceasta decizie.

Intr-o nota interna adresata personalului AFP, care a fost obtinuta de cotidianul Liberation, directorul agentiei, Pierre Louette - numit in functie in 2005, inainte de venirea lui Sarkozy la putere - vorbeste despre "atacuri nedrepte" si da asigurari ca AFP este o institutie de presa neutra. O demonstreaza faptul ca a fost criticata atat de stanga, cat si de dreapta, potrivit lui Louette.

Dupa ce Liberation a publicat, joi, aceasta nota interna, France-Presse a difuzat vineri seara comentariile directorului sau general sub forma unei stiri intitulate "AFP nu are vocatia de a fi "o masina de difuzat comunicate".

"Redactia are reguli de functionare, care se bazeaza pe notiunea de selectie facuta in permanenta asupra multitudinii de fapte, evenimente, declaratii", afirma Louette. "Chiar daca trebuie sa difuzam o informatie mai completa, nu avem pretentia de a fi exhaustivi nici in Franta, nici in strainatate", continua directorul AFP.

Agentia a relatat ca UMP o acuza de cenzura, reprosandu-i ca nu a difuzat stiri despre doua comunicate ale acestui partid referitoare la recenta condamnare in apel a lui Segolene Royal pentru nerespectarea dreptului la munca a doua dintre fostele sale colaboratoare.

Pe lista de acuzatii a presedintelui francez sunt "Le Parisien", "L'Express" si AFP

Miercurea trecuta, precizeaza AFP, la o receptie cu usile inchise a deputatilor UMP, presedintele Nicolas Sarkozy a atacat mai multe institutii media, pe care le-a acuzat ca isi "atribuie functia de opozitie", potrivit participantilor. Presedintele a acuzat cu precadere cotidianul Le Parisien, saptamanalul L'Express si AFP ca nu au tratat suficient de amplu condamnarea lui Segolene Royal, precizeaza agentia franceza de stiri.

Vineri dimineata, mai scrie AFP, Frederic Lefebvre a declarat la radio France Inter ca daca "ziarele, posturile de radio sunt libere" (...) unei agentii de presa "nu-i poate recunoaste o linie editoriala atunci cand este vorba despre tratarea unui comunicat al unui partid politic".

Intr-un comunicat intitulat "Dublul standard", Uniunea pentru o Miscarea Populara acuza "refuzul de a trata comunicatele UMP atunci cand acestea se refera la Segolene Royal, in timp ce atunci cand este vorba despre Hollande (lider socialist - n.r.) care face remarci in legatura cu seful statului, acestea sunt imediat preluate de AFP".

Segolene Royal, candidata socialistilor la alegerile prezidentiale din 2007, unde a fost invinsa in al doilea tur de scrutin de Nicolas Sarkozy, a anuntat ca se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 2012. Francois Hollande este prim-secretar al Partidului Socialist.

"UMP este indreptatita sa se intrebe de ce si sa regrete ca, sub acoperirea unei linii editoriale, AFP cenzureaza un partid politic a carui actiune este recunoscuta in Constitutie", sustine comunicatul partidului prezidential. Afirmand ca "pur si simplu cere sa fie tratata echitabil, ca toate celelalte formatiuni politice", UMP "pune sub semnul intrebarii situatia de cvasimonopol a AFP, a asa-zisei sale linii editoriale si a obiectivitatii care ii este ceruta prin statut".

Totusi, subliniaza AFP, unii deputati ai UMP s-au delimitat de comunicatul partidului lor ce critica agentia franceza de stiri. Astfel, Bernard Debre este de parere ca "este o metoda ineficienta, inamicala si inutila". Un alt deputat al partidului majoritar, Alain Gest, a explicat ca "exista o forma de dezlantuire mediatica asupra lui Sarkozy de mai multe luni, ceea ce explica nervozitatea UMP".

"Aceasta atitudine nu este demna nici de functia pe care o ocupa Sarkozy, nici de respectul pe care il datoram pluralismului presei", au comentat, la randul lor socialistii, prin vocea lui Hollande. "Atacurile si presiunile asupra unor jurnalisti, in special cei de la AFP, sunt inacceptabile si ingrijoratoare pentru democratia noastra", a declarat si secretarul national al PS pentru cultura si media, Anne Hidalgo, in timp ce deputatul socialist Jean-Louis Bianco, un apropiat al lui Royal, vede in criticile dreptei la adresa presei "semnul extremei febrilitati ce stapaneste conducerea statului".

AFP, cea mai veche agentie de stiri din lume

Agentia dispune de un statut particular, definit printr-o lege din 1957. Oficial, este o companie independenta de guvernul francez din punct de vedere comercial, insa specialistii in drept public o considera mai degraba o corporatie publica. Agentia este condusa de un consiliu de administratie alcatuit din 16 membri: opt reprezentanti ai presei scrise franceze, doi reprezentanti ai personalului AFP, doi reprezentanti ai radiodifuziunii si televiziunii franceze, trei reprezentanti ai serviciilor publice (premierul, ministrul economiei, finantelor si industriei si ministrul de externe numesc fiecare cate un reprezentant), presedintele director general (ales de Consiliul de Administratie dar nu din randul membrilor sai, cu cel putin 12 voturi, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reinnoit).

Legea din 1957 instituie, de asemenea, un consiliu superior de opt membri care vegheaza la indeplinirea sarcinilor ce revin AFP prin statutul sau. Acest consiliu primeste plangerile clientilor sau ale profesionistilor si il poate sanctiona pe directorul general. Statutul special al agentiei o autorizeaza sa nu aiba director editorial, astfel incat AFP nu se supune sistemului clasic al responsabilitatii penale prevazut de legea din 1881 asupra libertatii presei. Directorul general al AFP nu este responsabil pentru ceea ce scriu subalternii sai.

R. MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6503&data=2024-07-07