< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - duminica, 7 iulie 2024

Studentii cer de ziua lor casa si loc de munca

USR lanseaza in dezbatere publica, pe 15 mai, Planul de imbunatatire a politicilor de tineret. Pasul urmator va fi semnarea unui pact, dupa modelul Basescu

Uniunea Studentilor din Romania (USR) a criticat vineri, de Ziua Tineretului, autoritatile publice responsabile cu "painea si circul" oferite "dupa 18 ani de tranzitie si incertitudini". "Asistam la un fapt socant: Romania este singura tara din Europa care nu are o politica nationala de tineret asumata politic, care sa precizeze statutul, drepturile, responsabilitatile si rolurile pe care le au tinerii in societate", reclama studentii, intr-un comunicat. Studentii vor lansa in dezbatere publica, pe 15 mai, un Plan Strategic de Masuri pentru imbunatatirea politicilor de tineret din Romania, ce va fi supus apoi unei asumari politice unanime, transpartinice, pentru a fi implementat in parteneriat cu institutiile publice responsabile. Documentul va cuprinde principalele probleme ale tinerilor, trasate la prima editie a Congresului Studentilor din Romania, pe care l-au organizat ca o provocare lansata autoritatilor. La capitolul educatie, sunt mentionate abandonul scolar, violenta din scoli, accesul inegal si inechitabil la educatie, lipsa calitatii si performantei actului educational, neconcordanta intre aria curriculara si piata muncii, lipsa unui profil al absolventului (nivelul de competenta teoretica si practica pe care ar trebui sa-l ofere fiecare specializare in parte).

Educatia de forma, denuntata de piata muncii

In privinta integrarii pe piata muncii, studentii reclama slaba armonizare a cerintelor pietei cu standardele de formare academica si scolara, faptul ca educatia formala, in momentul de fata, nu produce tineri suficient de pregatiti pentru piata muncii, lipsa unor politici distincte si eficiente pentru sustinerea integrarii pe piata a tinerilor din mediul rural, precum si rezultate inca modeste ale anumitor masuri de stimulare a angajarii tinerilor (de exemplu, slaba accesare a fondurilor de subventionare a salariului pe un an a tinerilor absolventi de catre angajatori). Nu in ultimul rand, studentii au cerut locuinte, aratand ca migratia tinerilor din mediul rural in cel urban, precum si lipsa mijloacelor de stimulare a intoarcerii absolventilor in mediul rural, conduc la aceasta acuta problema. "Instrumentele bancare destinate achizitionarii de locuinte pentru tineri sunt ineficiente si greu accesibile, din cauza veniturilor mici ale tinerilor si a lipsei bunurilor pentru garantarea creditelor. De asemenea, programele prin care se construiesc locuinte pentru tineri sunt defectuos gestionate, rezultatul fiind ca aceste locuinte ajung preponderent la prietenii politici", se mai arata in comunicat.

Portretul robot al tanarului din Romania

Concluzia delegatilor de la Congresul Studentilor a fost aceea ca se impune elaborarea unei politici nationale de tineret care sa "produca" un model al tanarului din Romania, dupa urmatoarele caracteristici: sa fie autonom, sa poata lua decizii si sa-si poata controla viata personala si viata sociala; sa fie capabil sa poata lucra cu ceilalti si sa le poata da ajutorul atunci cand este necesar; sa fie responsabil pentru actiunile sale; sa fie devotat grupului de care apartine si sa respecte valorile sale. "Pornind de la concluziile din plenul Congresului, delegatii studentilor din Romania lucreaza la elaborarea unui Plan Strategic de Masuri pentru imbunatatirea politicilor de tineret din Romania, Plan ce va fi lansat in dezbatere publica pe 15 mai 2008, urmand a fi supus unei asumari politice unanime, transpartinice, si implementat in parteneriat cu institutiile publice responsabile", se argumenteaza in comunicatul semnat de George Paduraru, presedintele USR.

Reamintim ca modelul a fost lansat de presedintele tarii, Traian Basescu, prin Pactul pentru educatie, semnat de toate partidele politice.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6163&data=2024-07-07