< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - duminica, 7 iulie 2024

Turistul Adomnitei isi prezinta luni bilantul la Educatie

Ministrul Educatiei vrea sa redea municipiului Iasi "gloria pierduta"

La un an de la preluarea mandatului de ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei isi face public, luni, bilantul activitatii. Peste zece zile, el va spune adio ministerului pentru o perioada de doua luni, timp in care se va afla in concediu pentru campania electorala si alegerile locale. Necunoscutul Adomnitei a devenit vedeta pe banii Educatiei, cu ocazia deplasarilor in tara si strainatate - cele mai multe facute vreodata de un ministru aflat la conducerea scolii romanesti. Acum, el isi pune numele la bataie in cursa pentru fotoliul de primar al Iasului. In caz de esec, are doua optiuni: revine la minister sa mai prinda niste deplasari pe banii Educatiei pana in decembrie, sau ramane consilier la Primaria Iasi, alegerile din iunie asigurandu-i, in cel mai rau caz, primul loc pe lista mandatelor PNL in Consiliul local.

Ziua anticipeaza ca Adomnitei va veni in fata jurnalistilor cu un bilant glorios - prezentat ca, de altfel, toate materialele de presa de pana acum, pe hartie de culoarea partidului din care face parte. Din acest motiv, ii solicitam public ministrului sa vina la conferinta pregatit cu raspunsurile la cateva intrebari pe care ni le-au solicitat chiar cititorii - parinti, elevi sau profesori. O prima curiozitate a tuturor se refera chiar la numarul deplasarilor pe care le-a facut din bani publici in tara si strainatate, precum si la costul lor din bugetul ministerului Educatiei. Ii mai solicitam ministrului sa precizeze cate din gradinitele, campusurile universitare si bazinele de inot promise anul trecut a reusit sa construiasca in mandatul sau, avand in vedere ca s-a laudat cu fonduri uriase aduse la minister.

Profesorii, umiliti

Profesorii il intreaba de ce nu a elaborat nici pana acum proiectul Legii salarizarii personalului din invatamant, cheltuind, in schimb, bani grei cu promovarea pachetului de legi ale invatamantului, criticat de toata lumea, si pe care nu indrazneste acum sa il inainteze Parlamentului, stiind ca nu-l va vota. Salariatii din invatamant se simt abandonati de ministrul Adomnitei, atat in privinta cresterii salariilor, cat si a acordarii tichetelor cadou - care si acum, dupa modificarea Ordonantei 37/2008, ii discrimineaza, unii dintre ei primindu-le si altii nu - cum este cazul celor din Timis. Am mai adauga ca unilinta profesorilor nu se opreste aici, si ca accesul in Ministerul Educatiei se face pe sistemul de bara, ca la metrou, astfel ca dascalii nu pot intra decat legitimati in institutia care ar trebui sa le sustina interesele si sa lucreze pentru ei.

Elevii, dezorientati

Dezorientati de atatea modificari in sistemul de examene, elevii de gimnaziu il intreaba pe ministru cat de obiectiva va fi admiterea la liceu, pe baza rezultatelor la tezele unice, ministrul insusi recunoscand ca s-a copiat. In plus, cei care absenteaza la sesiunile nationale ale tezelor - chiar si la cele organizate "in reluare" - raman cu situatia scolara neincheiata, astfel ca nu vor putea fi inscrisi in clasa a IX-a, desi invatamantul obligatoriu este de zece clase. Liceenii sunt nemultumiti de subiectele de bacalaureat, si intreaba de ce variantele acestora au fost publicate pe internet cu doar doua luni inainte de examen. De asemenea, sunt curiosi sa afle cu cati bani au fost platitii expertii care au intocmit subiectele, care, dupa dezbaterea publica, au fost modificate, ministrul recunoscand ca gradul de dificultate este prea ridicat.

Parintii, disperati

Nu in ultimul rand, parintii il intreaba pe ministru de ce violenta in scoli a atins cote alarmante, de ce copiii lor nu sunt in siguranta in salile de clasa, de ce sunt nevoiti sa indure frigul iarna, sa mearga la wc in fundul curtii scolii, sa nu aiba apa potabila. In acest sens, ministrul ar trebui sa precizeze cate scoli au obtinut autorizatie de functionare in mandatul sau, fata de anul scolar trecut, cand aproape jumatate din numarul lor nu erau autorizate sanitar.

Un ministru amator

Amatorismul actualului ministru al Educatiei se vede din chiar promisiunile neonorate de modernizare a infrastructurii scolare, domeniu in care Adomnitei se credea expert, in calitate de inginer constructor. Daca predecesorii sai reusisera sa-si puna in cap elevii, profesorii si parintii, prin modificarile operate aproape anual in sistemul de invatamant, Adomnitei i-a depasit pe toti, reusind sa intre in conflict si cu primarii. Motivul l-au constituit fondurile alocate reabilitarii scolilor, care au fost "tinute cu dintii" la inspectoratele scolare - subordonate ministrului -, iar primarii au aflat despre ele abia cand au fost criticati de ministru ca nu sunt capabili sa le cheltuiasca. Un alt neajuns care a dus la neutilizarea banilor alocati reparatiilor si mai ales construirii de gradinite l-au constituit termenele prea lungi privind achizitiile publice. Astfel, daca banii au fost alocati de Guvern in luna august, cele sase luni prevazute de lege pentru intocmirea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic si licitatiei s-au incheiat exact la sfarsitul anului trecut, cand banii au fost returnati bugetului de stat.

Insusi ministrul a recunoscut ca aceasta dubla responsabilitate a cheltuirii fondurilor - inspectoratele scolare si primarii - nu este benefica, astfel ca in 2008 va aloca banii direct consiliilor locale. Acest lucru nu s-a intamplat insa, astfel ca istoria de anul trecut se repeta. Anul acesta se mai adauga insa ceva; rectificarea in minus operata de Guvern, prin care Educatiei i s-au taiat 200 de milioane de lei, pe care insa Adomnitei a catalogat-o drept "cea mai buna masura pe care putea sa o faca Guvernul. (...) Preventiv, Guvernul Romaniei face aceasta rectificare negativa. Nu este o incercare de a repara lucrurile, ci este o masura preventiva. Aici apare diferenta. Daca lucrurile merg intr-o directie buna, asa cum speram noi, in vara vom avea o rectificare pozitiva, care va pune la loc sumele. (...) Ma bucur ca face parte dintr-un Guvern care nu a luat masuri populiste intr-un an electoral", a afirmat Adomnitei.

Deficit de 300.000 de locuri la gradinita

Cristian Adomnitei a anuntat, in turneul de promovare a pachetului de legi ulterior esuat, ca in 2008 va continua lucrarile de reabilitare si modernizare a scolilor, iar pana la finele mandatului sau ministerul va achizitiona 1.000 de microbuze pentru transportul elevilor, de acestea urmand sa beneficieze toate localitatile care le-au solicitat. Tot pana la sfarsitul mandatului sau vor fi intocmite toate proiectele tip pentru construirea de gradinite, care sa acopere deficitul actual de 300.000 de locuri. "Proiectele tip pentru gradinite vor fi gata in acest an, pentru ca acum avem tabloul exact cu necesarul de gradinite la nivel national si local", a spus Adomnitei.

De asemenea, in bugetul pe acest an sunt prinse 100 de milioane de euro pentru achizitionarea de laboratoare de informatica in toate scolile din tara, precum si pentru asigurarea de lectii pe calculator, instruirea profesorilor in acest sens si cumpararea softului necesar.

Sali de sport doar pe hartie

Alt program pe agenda ministrului este cel referitor la construirea de sali de sport si bazine de inot - cate unul in judetele mici si cate doua in cele mari. "Avem situatia cu necesarul de sali de sport, exista si sursele financiare si pana la sfarsitul acestui an vor incepe si licitatiile pentru atribuirea lucrarilor", a anuntat ministrul. Totodata, Cristian Adomnitei are initiativa de a cumpara laptopuri pentru elevii din anii terminali de liceu si pentru profesori, dar a precizat ca pentru punerea in practica a acestei idei este nevoie de un parteneriat public-privat, din cauza costurilor mari implicate. "Daca in urmatoarele doua luni nu se va mai auzi nimic despre proiectul privind laptopurile pentru elevi si profesori, atunci cred ca sunt slabe sanse sa mai porneasca proiectul in mandatul meu", a precizat el. Despre problema apei curente si a grupurilor sanitare din scolile aflate in mediul rural, pe care a promis ca o rezolva anul trecut, ministrul prezinta acum aceeasi solutie, ca pe o noutate: dotarea unitatilor de invatamant cu microstatii de epurare pentru a se asigura astfel si managementul apelor uzate.

Adomnitei vrea sa redea "gloria pierduta" municipiului Iasi

Cristian Adomnitei a anuntat ca vrea sa dea Iasului "gloria" pierduta, atragandu-i fonduri de 1 miliard de euro. La ministerul Educatiei a ramas "corigent" chiar la "materia" la care se pricepea cel mai bine - constructiile -, asa cum aprecia presedintele Traian Basescu. In perioada concediului, pe care il va lua incepand cu 2 mai, prima zi a campaniei electorale, Adomnitei isi va delega dreptul de semnatura unui secretar de stat din minister. El nu a precizat persoana care il va inlocui la conducerea Ministerului Educatiei, dar mai mult ca sigur ca aceasta va fi mana sa dreapta, Remus Pricopie, secretar de stat in MECT din noiembrie anul trecut. Cristian Adomnitei a anuntat ca se va intoarce doua zile la minister, in 12 si 13 mai, pentru ca are in acea perioada o actiune foarte importanta Viena: Ziua stiintei, eveniment pe care nu va rata sa-l speculeze electoral.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5892&data=2024-07-07