< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - duminica, 7 iulie 2024

Mircea Geoana si Emil Boc, intr-un cuget si-o simtire

Geoana nu vrea Guvern cu liberalii, Boc nu face aliante cu un PNL condus de Tariceanu

Intr-un cuget si-o simtire, atat Mircea Geoana cat si Emil Boc ii replica premierului Tariceanu ca nu sunt interesati, primul de un guvern cu PNL, al doilea, de o alianta cu liberalii condusi de seful Executivului.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat duminica, la Cluj-Napoca, in cadrul ceremoniei de lansare a candidatilor filialei Cluj la alegerile locale, ca democrat-liberalii nu vor face aliante cu PNL, atat timp cat acest partid va fi condus de Calin Popescu Tariceanu.

Reactia vine dupa ce Tariceanu a declarat sambata la Realitatea TV ca nu exclude o formula de guvernare a PNL cu PD-L.

"Am vazut ca actualul premier, care isi simte, oricum, zilele numarate, lanseaza idei de aliante spunand "stiti, in toamna este posibil sa mai fie o intelegere, o alianta la guvernare intre PNL si PD-L" spunand ca acest lucru nu este total exclus. Eu spun foarte raspicat, de aici de la Cluj, ca sa afle si cei de la Bucuresti, cat timp PNL va fi condus de Tariceanu si agiotantii lui, nu va exista nici un fel de parteneriat politic cu PNL, cu partidul tradatorilor Partidului Democrat", a declarat presedintele PD-L, in fata celor cateva sute de membrii si simpatizanti PD-L, informeaza newsin.

Boc a mai spus ca "tradatorii trebuie sa plateasca pretul tradarii", deoarece "au umilit PD", dupa ce democratii au reusit cele mai bune performante in Guvern si au "integrat" Romania in UE.

"Tradatorii de la PNL au preferat sa bata palma cu Ion Iliescu, cu Adrian Nastase si cu ceilalti, sa scoata PD-ul de la guvernare si sa incerce demiterea din functie a presedintelui Romaniei. Nu au reusit si nu vor reusi niciodata sa ingenuncheze PD-L", a precizat Emil Boc.

Acesta a tinut sa sublieneze si faptul ca alegerile locale trebuie sa fie castiga de PD-L, pentru a garanta "toamna portocalie", cand democrat-liberalii sa poata guverna singuri tara, chiar si fara UDMR.

"Avem nevoie de impulsul alegerilor locale, pentru ca in toamna sa obtinem un procent cat mai aproape de 50%, care sa ne permita sa guvernam Romania intr-o maniera coerenta, fara tradatori si fara alte solutii imorale si, poate, si fara UDMR, ca ar fi cazul sa mai stea prin opozitie, ca s-au obisnuit prea mult cu gustul puterii", a mai spus Emil Boc.

PD-L Cluj si-a lansat duminica la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, candidatii la alegerile locale, in prezenta mai multor lideri de partid, printre care prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, secretarul executiv Elena Udrea, presedintele OTPD-L, Monica Iocob Ridzi si secretarul general al organizatiei de tineret a partidului, fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu.

Geoana: PSD nu e interesat sa faca un guvern cu PNL dupa alegeri

Dupa ce premierul Tariceanu a afirmat ca este posibila formarea unei majoritati PNL-PSD dupa urmatoarele alegeri, liderul social-democrat Mircea Geoana a declarat duminica, pentru NewsIn, ca partidul sau nu e interesat de aceasta oferta a unui "partid balama" care incearca sa ramana la putere.

"Noi avem un singur obiectiv: sa facem guvernul singuri. Sa vedem ce scor face si PC-ul cu care am incheiat o Alianta. N-avem in plan niciun fel de alte aliante", a precizat Geoana.

Liderul PSD a mai ironizat declaratia lui Tariceanu, care a spus ca PNL poate intra intr-o majoritate fie cu PSD, fie cu PD-L.

"Este expresia disperarii unui partid mic de a incerca sa pastreze puterea. PNL este un partid de 10% care se straduieste acum sa devina un partid balama", a mai spus Mircea Geoana.

Premierul Tariceanu a declarat sambata la Realitatea TV ca formulele de guvernare ce se pot contura dupa expirarea mandatului actualei legislaturi sunt: fie PSD cu PD-L, fie PSD cu PNL, sau chiar PNL si PD-L, neexcluzand nici varianta unui alt guvern minoritar.

Cum vede premierul posibilele aliante

Daca despre un eventual guvern PSD-PNL, Tariceanu nu a oferit detalii suplimentare, despre o posibila colaborare cu PD-L, liderul PNL a tinut sa faca precizari.

Premierul a spus ca o asemenea colaborare s-ar putea reface doar daca PD-L isi reconsidera pozitia fata de liberali si isi asuma faptul ca Alianta DA a fost distrusa de Traian Basescu.

Tariceanu a mai declarat ca nu este cazul ca PNL sa prefigureze acum aliante si ca lucrurile vor fi mai clare dupa alegerile locale, care vor da un anumit "trend".

La sfarsitul lunii martie, PSD a oferit PNL o intelegere care consta intr-un pact de neagresiune la alegerile locale, sustinerea candidatilor in turul al doilea, la primarii si Consilii Judetene, precum si o guvernare comuna dupa viitoarele alegeri generale.

PNL a declinat insa oferta. Intre timp, PSD a incheiat o alianta politica cu PC care prevede existenta unor structuri de decizie comune, garantii impotriva "tradarilor" si formarea viitorului guvern impreuna, iar PNL a absorbit AP, formatiunea lui Emil Constantinescu, potrivit ziare.com.

Pe de alta parte, in toamna lui 2007, inainte de depunerea motiunii de cenzura, PSD a purtat negocieri atat cu PNL, cat si cu PD, oferta fiind asemanatoare pentru cele doua partide, adica formarea un cabinet cu social-democratii dupa eventuala cadere a guvernului si dupa eventuale alegeri anticipate.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5890&data=2024-07-07