< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

Basescu: Cei care au semnat Tratatul cu Ucraina si-au dat tara pe nerasuflate

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu acordat TVR, ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997 si-au dat tara "pe nerasuflate" si au lasat interesul national dupa usa, adaugand ca, din cauza proastei negocieri de atunci, Romania se judeca acum la Haga cu tara vecina. Potrivit NewsIn, seful statului a lansat un atac dur impotriva celor care, in pragul aderarii tarii noastre la NATO, au semnat un document impotriva intereselor nationale. Fara a-i numi, seful statului s-a referit la fostul presedinte Emil Constantinescu si la fostul sef al diplomatiei, Adrian Severin, spunand ca va veni o vreme cand vor trebui discutate conditiile semnarii acestui Tratat.

Presedintele a spus ca politicienii din vremea respectiva nu au stiut sa negocieze cu Ucraina si au semnat in graba si dupa dictare un Tratat dezavantajos, desi alte documente similare nu au fost semnate cu alte tari. "N-as vrea sa spun ca am exagerat putin, iar azi cei care au exagerat mai au si gura mare si semnau tratate cu Ucraina dictate de Kiev, stii, si in postura de slugi absolute, ca uite am intrat in UE si NATO fara sa avem Tratat cu Republica Moldova", a declarat Basescu la postul public de televiziune.

El a mai adaugat ca nimeni nu a obligat Romania sa transeze chestiuni care nu ii erau avantajoase si a opinat ca unele subiecte, fara a le enumera, trebuiau sa fie scoase din Tratat si negociate mai tarziu.

In replica la afirmatiile sefului statului, Adrian Severin a declarat, marti, la Realitatea TV, ca il intriga faptul ca pentru presedintele Romaniei politica extena nu este o sinteza a interesului national ci o unealta pentru propaganda electorala. "Delaratia este iresponsabila pentru ca creeaza o stare de neincredere, de suspiciune in relatia cu Ucraina si cu aliatii din NATO care au salutat acest tratat la vremea respectiva si il saluta in continuare", sustine Severin.

In plus, europarlamentarul social-democrat ii aminteste lui Basescu de faptul ca in 1997, cand s-a semnat Tratatul, era membru al Guvernului si nu a ridicat nici o obiectie.

Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina (Tratatul politic de baza) a fost semnat in 1997, cand presedinte era Emil Constantinescu.

Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in Afganistan

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la postul public de televiziune, ca Romania are, pentru Afganistan, o companie la dispozitia secretarului general al NATO, dar ca tara noastra nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in continuare.

"Pozitia noastra este foarte clara. In rezerva secretarului general al NATO se afla efectivele unei companii, pe care suntem obligati sa o punem la dispozitie, la solicitarea secretarului general", a explicat seful statului, citat de NewsIn, precizand ca este vorba de 120 de soldati.

El a subliniat ca Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in Afganistan, avand in vedere ca tara noastra si-a desfasurat fortele in sud, spre deosebire de alte tari care le tin pe ale lor "stationate, nu angajate" in est, "unde nu se intampla mare lucru". Basescu a precizat ca Romania ar putea aloca compania aflata la dispozitia NATO, "dar nu in timp ce altii nu reactioneaza".

"Fac apel la aliati pentru a avea acelasi tip de participare", a subliniat seful statului, precizand ca, dupa summitul de la Riga, Romania si-a respectat angajamentele, suplimentand fortele din Afganistan de la 500 la 780.

Presedintele a mai precizat ca planul pentru Afganistan va fi discutat in 2 aprilie, la Cotroceni, la intalnirea informala a sefilor de stat din NATO. El a accentuat ca Romania participa in Afganistan in primul rand pentru a apara credibilitatea NATO. "Nu avem alta ancora de securitate decat NATO. Un esec in Afganistan ar afecta profund inclusiv securitatea Romaniei", a conchis el.

Romania "dispune de resurse" pentru a-si consolida prezenta militara si pentru a desfasura inca o companie in Afganistan, dar "asteapta un angajament in acest sens din partea tuturor statelor membre, in special in sud", unde luptele cu talibanii sunt cele mai dure, a declarat, joi, Traian Basescu, intr-o intalnire cu presa straina, potrivit AFP.

Basescu va discuta cu Bush despre o posibila solutie bilaterala in problema scutului antiracheta

Presedintele Basescu a declarat, luni, la TVR, ca ar putea discuta cu George Bush despre o solutie bilaterala in chestiunea scutului antiracheta, in cazul in care la summitul NATO nu se va ajunge la un consens pe acest subiect.

Seful statului a declarat ca Romania sustine, fara rezerve, ca in documentul summitului de la Bucuresti sa existe o afirmatie ca toate statele care nu sunt acoperite in prezent de scutul american antiracheta vor beneficia de un scut NATO, complementar scutului american. "Eu nu exclud posibilitatea, voi face aceasta discutie cu presedintele Bush legat de o solutie bilaterala daca la NATO nu gasim o solutie a unui scut complementar pentru toti", a adaugat Basescu.

Presedintele a mai spus ca Romania, care nu este protejata in prezent de un atac cu rachete balistice, nu isi poate permite sa abordeze aceasta chestiune pe logica "mie nu mi se poate intampla". "In problemele de securitate nationala, orice stat abordeaza lucrurile plecand de la ce se poate mai rau", a explicat Basescu.

Problema atacului cu rachete balistice este o realitate, iar Romania nu poate fi indiferenta, a concluzionat seful statului.

Dana CONERTH

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5157&data=2024-07-07