< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - duminica, 7 iulie 2024

Institutul de Studii Social Democrate: PSD a pierdut alegerile din cauza lui Geoana, retragerea sa va fi inceputul reformei in partid

(ISD) a dat publicitatii un raport de analiza in care sustine ca PSD a pierdut alegerile din cauza lui Mircea Geoana, ca ramanerea acestuia in functie va bloca reformarea, redinamizarea si capacitatea de negociere a partidului, recomandand o conducere colectiva, noteaza duminica NewsIn.

"Infrangerea lui Mircea Geoana (mai ales in conditiile in care a avut loc) nu reprezinta doar o pierdere personala ci si o pierdere majora pentru PSD, pentru membrii impresionantei coalitii care l-a sustinut si pentru Romania. Sursa si simbol al acestei pierderi, Mircea Geoana nu poate ramane in afara raspunderii, continuand Abusiness as usuala", se arata in raportul "Cezarul a invins! Ce inseamna? Ce urmeaza? Ce facem?", publicat de ISD, condus de eurodeputatul Adrian Severin.

Raportul face o analiza critica a deciziilor strategice ale PSD, sustinand ca o mare parte din acestea il au drept cauza pe actualul sef al PSD. "PSD este astazi din punct de vedere managerial asemenea unui om care sta cu capul in jos. (...) PSD a pierdut si aceasta, in primul rand, din cauza stilului de conducere si a personalitatii lui Mircea Geoana (si a principalilor lideri care l-au sustinut), ceea ce face ca pastrarea acestuia in fruntea partidului sa impiedice lansarea reformei, iar retragerea sa (de altfel promisa, in cazul pierderii alegerilor prezidentiale si perfect coerenta cu practica democratiilor consolidate) premisa sau inceputul reformei", se arata in raport, unde mai scrie de asemenea ca "dezbaterea asupra inlocuirii lui Mircea Geoana trebuie sa fie rationala, iar nu emotionala".

Autorii raportului sustin ca o decizie asupra oportunitatii ramanerii lui Geoana la carma PSD trebuie sa tina cont de raspunsul la cateva intrebari. "In acest sens, concluzia trebuie trasa pe baza raspunsului la urmatoarele intrebari tehnice: 1) Poate fi Mircea Geoana desemnat in viitor drept candidat cu sanse al PSD pentru alegerile prezidentiale, in conditiile in care legaturile sale cu lumea interlopa nu pot fi elucidate? (Spre deosebire de politicienii acuzati pentru coruptie, care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si isi pot dovedi inocenta in fata curtilor de judecata, natura relatiei dintre Mircea Geoana si Sorin Ovidiu Vantu nu poate fi elucidata prin nicio procedura publica si ea va fi un handicap atata timp cat sutele de mii de victime ale FNI nu vor fi despagubite.) 2) Poate fi Mircea Geoana o locomotiva electorala pentru PSD in viitor, obtinand un procent de sustinere populara peste cel cu care este creditat partidul, in masura in care in trecut nu a fost niciodata intr-o asemenea pozitie? 3) Va putea Mircea Geoana sa mai mobilizeze coalitia care l-a sprijinit in alegerile prezidentiale din 2009, in conditiile in care viitorul sau contracandidat nu va mai fi Traian Basescu? 4) Poate fi Mircea Geoana cel mai bun negociator cu Traian Basescu si PD-L, in masura in care se va decide asocierea cu acestia la guvernare, ori se va dori stabilirea unui aranjament onorabil pentru protejarea alesilor locali ai PSD, in conditiile in care se va prezenta la asemenea negocieri de pe pozitia invinsului? 5) Va putea Mircea Geoana sa se opuna eficient si credibil modificarii Constitutiei, in sensul slabirii Parlamentului si promovarii unui stat autoritar prezidentialist, in conditiile in care a promis public ca va sustine si aplica reformele promovate de Presedintele Basescu? 6) Poate Mircea Geoana sa mentina unitatea PSD, in conditiile in care nu poate oferi pe termen scurt si mediu, nici o opozitie eficienta, celor care o doresc, nici revenirea la guvernare, celor care o reclama?", se arata in raport.

ISD concluzioneaza ca daca majoritatea acestor intrebari primeste un raspuns negativ, inseamna ca schimbarea la varful PSD este "singura care poate oferi sansa unei noi dinamici acestui partid". "Pe un atare fundal, chiar daca posibilii candidati ar avea calitati individuale mai mici decat Mircea Geoana, pastrarea status quo-ului este solutia cea mai proasta, intrucat ea lipseste de dinamica procesul necesar de reformare interna si de negocieri politice", este concluzia raportului.

Geoana nu mai are sanse

Raportul mai scrie ca ratarea principalelor obiective ale PSD - victoria impotriva lui Traian Basescu si revenirea la guvernare- il lipseste pe Mircea Geoana de capacitatea de a face o oferta "coagulanta si reala" liderilor locali pe care s-a sprijinit pana acum, sugerand astfel ca acesta nu ar mai avea multe sanse sa fie reconfirmat. "In plus, mentinerea echilibrului intern, indispensabil unei politici eficiente de promovat sub presiunea lui Traian Basescu, este imposibil de realizat de catre Mircea Geoana atata timp cat acesta nu este in pozitia de a negocia cu actuala putere nici intrarea la guvernare, dorita de unii, nici protejarea partidului in opozitie, dorita de altii. In acest context, cei care doresc cu putere guvernarea nu vor accepta ramanerea in opozitie sub conducerea lui Geoana, iar cei care prefera opozitia nu vor accepta sa-l mandateze a tranzactiona cu puterea; ambele grupari se vor teme ca, de pe pozitia de perdant, este prea slab spre a indeplini asemenea misiuni fara excese sau cedari riscante", se mai arata in textul citat. Mai mult, autorii opineaza ca Mircea Geoana nu se va putea opune trecerii la sistemul unicameral, din cauza slabiciunii sale.

Cei de la ISD le recomanda colegilor de la PSD depasirea "starii de cautare, a bilantului, introspectiei, incertitudinilor si tensiunilor interne intr-o perioada de maxim doua luni", constituirea urgenta a unei conduceri colective care sa reuneasca personalitati cu o buna reputatie, reprezentand principalele curente de opinie din partid si care sa pregateasca un nou statut, un manifest ideologic si un program politic al PSD, sa lanseze negocieri cu Guvernul si cu seful statului in vederea protejarii ordinii democratice, statului de drept si autonomiei administratiei locale, precum si sa treaca la pregatirea viitoarelor alegeri, convocarea unui Congres pentru reorganizarea partidului. De asemenea, reformarea organizatorica ar presupune urmatorii pasi: eliminarea cumulului de functii in partid; stabilirea incompatibilitatii intre detinerea anumitor functii de conducere in partid si detinerea unor functii de stat; separarea functiei de presedinte al PSD de cea de presedinte al Comitetului Executiv, delimitarea atributiilor presedintelui, presedintelui executiv, presedintelui Consiliului National, secretarului General al PSD, astfel incat, intre acestia sa se creeze un sistem de echilibru si control reciproc. Alte recomandari se refera la instituirea alegerilor primare pentru desemnarea candidatului PSD la Presedintia Romaniei, crearea unei comisii pentru urmarirea conformitatii ideologice a politicii partidului, stabilirea unor criterii de promovare in partid care sa incurajeze activismul politic, onestitatea si fidelitatea si profesionalismul, consolidarea identitatii ideologice a PSD, realizarea unei autentice deschideri spre societate, spre oameni de valoare politica si profesionala, dupa esecul proiectelor ''Revolutia binelui'' si ''Generatia 2008''. Nu in ultimul rand raportul propune realizarea unei ''opozitii unite'' cu PNL in toate proiectele care privesc apararea statului de drept si, pe de alta parte, diferentierea de PNL pe tematica de tip economic si social.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=49140&data=2024-07-07