< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDUCATIE - duminica, 7 iulie 2024

Andrei Marga: Romania are nevoie de cel putin 25.000 de profesori. Este nevoie de forte didactice, si nu de concedierea lor

Romania are nevoie de cel putin 25.000 de cadre didactice daca vrea sa-si puna in miscare cele doua capitole cu care sta cel mai rau in Europa, respectiv formarea continua si recalificarea profesionala, ambele necesare pentru economie, sustine rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof.univ.dr. Andrei Marga. ''Este nevoie de forte didactice in Romania, si nu de concedierea lor. Preconizata reducere este o masura gresita, cu efecte daunatoare si de cele mai multe ori astfel de masuri costa mai mult decat reducerea. Aparent raman niste bani la buget. Intrebarea este daca acesti bani pot sa compenseze activitatile care trebuie tinute plecand respectivii profesori si suplinitori. Acelasi lucru s-a intamplat in administratia publica nationala in 2009: s-au redus posturile, dar totul a costat cu un miliard si ceva de euro in plus. Este ca si la Autostrada Transilvania: dupa renegociere, lucrarile au costat cu un miliard si jumatate de euro mai mult'', a afirmat, joi, rectorul Andrei Marga intr-o conferinta de presa.

Universitarul clujean considera ca ''este si o eroare si o masura riscanta sa se gandeasca o atare reducere, in maniera mecanica in care se preconizeaza sa se faca'', transmite Agerpres.

''Afirmatia ca vor fi atinsi de reducere numai pensionarii si suplinitorii este fara acoperire. Nu poti sa faci reduceri fara sa ii atingi pe toti. Trebuie apoi avut in vedere ca una dintre realizarile istorice ale Romaniei a fost constructia de scoli in fiecare sat. Este adevarat ca multe dintre aceste scoli s-au degradat in timp si trebuie renovate. Dar Romania nu poate face in putini ani o astfel de reforma administrativa incat comune mai mari sa inlocuiasca multimea satelor. Daca reducerea se va produce, consecinta va fi o afectare majora a unei realizari culturale majore obtinute in timp in Romania, de la Spiru Haret pana in zilele noastre'', a afirmat Andrei Marga.

Profesorul universitar a aratat, in context, ca si blocarea posturilor universitare este ''contraproductiva si impiedica afirmarea universitatilor romanesti''. ''Blocarea posturilor universitare facuta in 2009 a fost a grava eroare si un fapt asemanator nu s-a mai comis in Romania din 1987. Universitatea Babes-Bolyai a adresat memorii tuturor instantelor si cere, in continuare, ca lucrurile sa evolueze in firescul lor, fara constrangeri in dauna invatamantului superior'', a aratat profesorul Andrei Marga, mentionand ca ordonanta guvernamentala din 2009 a afectat resursele proprii ale universitatilor, nu pe cele bugetare, iar aceasta decizie a fost una gresita.

Potrivit rectorului UBB, universitatile nu sunt institutii bugetare, ''prin Legea finantelor publice din 2003, care este in vigoare, ele fiind definite ca institutii publice finantate din resurse proprii''. Andrei Marga a exemplificat cu Facultatea de Studii Europene si Gestiunea Afacerilor, unde 60% din sumele destinate salarizarii cadrelor didactice provin din resursele proprii ale acestei institutii, nu din bugetul de stat.

Oana ROTARU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=48624&data=2024-07-07