< Imprimare >      ZIUA ONLINE - FAPT DIVERS - duminica, 7 iulie 2024

Romanul care a inventat ingrasamantul magnetic, sutienul cu vibratii si ecranele antiradiatie

Un inventator roman a ajuns in atentia presei internationale dupa ce a descoperit un ingrasamant magnetic ecologic care ajuta plantele sa creasca si sa se dezvolte. Practic, inventia timisoareanului Ioan Davidoni poate accelera maturarea si cresterea graului cu pana la 30 la suta in comparatie cu rezultatele obtinute in conditiile clasice, cunoscute pana acum, informeaza Ziare. com care citeaza editia electronica a revistei Green Report. Inginerul pensionar are in palmaresul personal peste 150 de inventii si inovatii si care a fost medaliat de mai multe ori, in ultimii trei ani, cu aur si argint la saloanele de profil din Bruxelles, Geneva si Budapesta. Inventatorul se confrunta cu problema banilor, deoarece, pentru ca rezultatele cercetarii sale sa fie protejate pe plan international, ar trebui platite taxe de protejare a marcii, dar nu are bani. Pentru fiecare noua inventie, taxa este de 5.000 de euro, din care el ar trebui sa achite 500 de euro. Inventatorul banatean este dezamagit ca unele dintre inventiile sale au fost "furate" de straini iar acum Romania importa acele produse, care poarta, de fapt, marca originala "Davidoni". Printre acestea se numara sutienul si pantofii cu vibratii, ce reprezinta un remediu medical pentru nodulii cancerosi de la san sau dezechilibrele de magnetism din corpul uman, ecranele antiradiatie pentru telefonul mobil, aparute, sub o alta forma, in mai multe tari, la patru-cinci ani dupa ce au fost inventate de Davidoni. Fata de ultima sa inventie, Davidoni spune ca a experimentat pe plante acest ingrasamant magnetic, timp de un an, iar masuratorile efectuate zilnic in perioada vegetatiei au demonstrat ca inclusiv plantele ofilite si-au revenit dupa ce au stat trei zile intr-un pamant tratat cu ingrasamant magnetic. "Ingrasamantul nu contine nicio substanta chimica, deoarece actioneaza doar pe partea magnetica a plantei, un fir de grau, spre exemplu, continand pana la 30.000 de particule fotonice", a explicat Davidoni.

Lipsa de interes a statului roman

Potrivit inginerului electronist, prin faptul ca aceste produse nu au fost protejate la timp ca marci romanesti, statul roman a pierdut mari sume de bani care ar fi putut reveni bugetului de stat daca inventiile respective ar fi fost exploatate in tara noastra.

"Toate sunt inventii aplicative, de impact, pe sanatate, mediu sau noi surse de energie, pentru ca am si patru tipuri de turbine hidraulice, doua tipuri de turbine eoliene, care functioneaza la conditiile din Romania", sustine electronistul. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca a intervenit pe langa conducerile Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAB) si Universitatii Politehnice din Timisoara. USAB a promis deja ca taxele internationale de protectie pentru ingrasamantul magnetic vor fi platite din bugetul propriu si va asigura un contract de un an pentru cercetarea oficiala a produsului, in mod gratuit, aceasta urmand sa rezolve si desfacerea produsului, printr-un seminar cu universitatile si firmele de profil cu care are relatii de cercetare, din euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa. Pe langa factorii locali, Draganescu a spus ca va interveni si la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar prin secretarul de stat Anton Anton, care se ocupa de cercetare, se va studia modul in care inventatorul banatean va putea fi ajutat. De asemenea, prefectul sustine ca va interveni si la Presedintie, deoarece Ioan Davidoni a fost premiat de aceasta institutie.

(P.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4767&data=2024-07-07