< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Rusia isi trimite arhiepiscopul sa sfinteasca bogatele resurse din Antarctica

Dupa ce expertii rusi au evaluat platforma continentala antarctica drept depozitara a aproximativ 51 miliarde de tone de hidrocarburi dar si a unor mari cantitati de diamante, uraniu si alte bogatii subterane, oficialii rusi au inceput sa dea tarcole acestor "binecuvantate" teritorii virgine. Dupa vizita intreprinsa de prim-vicepremierul Serghei Ivanov saptamana trecuta, arhiepiscopul de Petropavlovsk si Kamtchatka, IPS Ignatius, a anuntat ca va face o calatorie la Polul Sud pentru a oficia o Liturghie ortodoxa, informeaza site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse din Franta.

IPS Ignatius va pleca spre Polul Nord la inceputul lunii aprilie cu ajutorul aviatiei militare ruse. El va fi insotit de trei preoti din cadrul arhiepiscopiei. Arhiepiscopul de Kamtchatka va avea asupra sa drapelul pe care alpinistii din Petropavlovsk l-au luat in calatoria lor pe varful Kilimandjaro, conform ziare.com.

Acest gest reia simbolistica expeditiilor facute de Rusia in Arctica in ultimii ani prin care aceasta a vrut sa demonstreze ca Polul Nord ar fi o prelungire a platoului continental care ii apartine. Expeditia rusa in Oceanul Arctic din 2007 a intentionat sa arate ca zona unde a fost infipt un drapel rus la o adancime de 4.000 de metri este o prelungire a platoului continental siberian, ceea ce justifica revendicarile Moscovei.

Culmea submarina a dorsalei Lomonosov, unde a fost infipt drapelul, este o "prelungire structurala a platformei continentale siberiene si nu este izolata in niciun fel de platoul rusesc", a declarat Viktor Poselov, seful Institutului de cercetari geologice marine, administrat de Agentia federala pentru utilizarea resurselor miniere (Rossnedra). Cu ajutorul a doua minisubmarine, o expeditie stiintifica rusa a plantat la acea data un drapel sub Polul Nord, la capatul unei expeditii prezentate ca o premiera de Moscova si care simbolizeaza ambitiile sale teritoriale asupra Arcticii si a hidrocarburilor sale.

Potrivit institutului, Rusia poate conta, cu aceste teritorii, pe o crestere a suprafetei sale de 1,2 milioane de kilometri patrati si, posibil, pe noua - zece miliarde de tone de combustibil. In 2002, Moscova a depus o cerere la Comisia ONU de drept maritim pentru a revendica aceste teritorii.

Desantul rusesc asupra Antarcticii

Un desant al guvernului rus, in frunte cu prim-vicepremierul Serghei Ivanov, a petrecut mai bine de zece ore saptamana trecuta in Antarctica, unde in aceasta perioada este toamna, de aceea temperaturile sunt mai prietenoase, ajungand numai la minus 10 grade la amiaza, relateaza agentiile ruse de presa.

Ivanov a inspectat la bordul unui avion zonele estice ale "continentului alb", iar la statia stiintifica "Novolazarevskaia"a prezidat o reuniune pe tema asigurarii cu transport a exploratorilor polari, carora le-a inmanat distinctii si le-a promis o noua pista de decolare-aterizare. Ivanov a zburat in Antarctica, alaturi de ministrii Iuri Trutnev si Igor Levitin, la bordul unui aparat Il-76, care efectueaza de cateva ori pe an curse de la Capetown, cu scopul de a asigura cu cele necesare statiile stiintifice ruse.

Pentru prima oara, in conditiile Antarcticii, la aterizarea aparatului de zbor s-a recurs la sistemul cosmic de navigare rusesc GLONASS (The Global Navigation Satellite System) de care Ivanov a fost atat de multumit incat i-a propus, la telefon, exploratorului rus Fiodor Koniuhov, care intreprinde in prezent o expeditie in Antarctica, sa-si inlocuiasca GPS-ul american cu GLONASS-ul rusesc.

Dupa aterizarea pe pista ce functioneaza din 1980, prim-vicepremierul rus a urcat la bordul unui avion american de tipul BT67 Basler si a intreprins un zbor de o ora deasupra regiunii din estul Antarcticii.

La statia stiintifica, Ivanov si insotitorii sai s-au semnat in cartea de vizita, sugerandu-le exploratorilor polari sa ofere acest document vreunui muzeu.

Ivanov: "Rusii au descoperit Antarctica si ei trebuie sa o exploreze"

Pe principiul "primul venit ia totul", Ivanov considera ca Rusia poate sa preia monopolul la transporturile aeriene in Arctica si Antarctica. "Vom acorda o atentie mai mare cercetarilor antarctice, pentru ca rusii nu doar ca au descoperit Antarctica, ei o si exploreaza", a afirmat prim-vicepremierul rus la reuniunea cu exploratorii polari, indicand ca problema transportului ar putea fi rezolvata cu trei-patru avioane Il-114 destinare zborurilor intercontinentale.

Oficialii rusi nu au venit cu mana goala si in afara de ordine si medalii au adus unul, o farfurie cu imaginea sediului Guvernului rus, altul, un tricou cu simbolul Olimpiadei din 2012 de la Soci (un delfin pe schiuri), iar, altul, o duzina de filme pe DVD si carti despre potentialul natural si subteran al Rusiei.

In schimb, responsabilii Guvernului rus s-au intors la Moscova fara niciun suvenir, pentru ca, in conformitate cu conventiile internationale, de pe continentul alb nu poate fi instrainat nici macar o pietricica.

Dupa ce si-a infipt anul trecut drapelul la Polul Nord geografic, Rusia a facut acelasi lucru in februarie la Polul Sud.

Steagul rus a fost infipt recent pe fundul marii Dumont D'Urville, unde este localizat polul sud magnetic al pamantului, cu coordonatele 64 de grade si 28 de minute latitudine sudica si 137 de grade si 37 de minute longitudine estica, de o expeditie care a pornit la Polul Sud la sfarsitul lunii ianuarie. Principalul sau obiectiv a fost redeschiderea a doua statii antarctice la care se renuntase in anii 1980, din cauza lipsei de fonduri. Un alt scop al cercetatorilor rusi este cel de a evalua resursele energetice din zona.

Calota glaciara se topeste intr-un ritm alert

Antarctica a pierdut miliarde de tone de gheata in ultimul deceniu, fapt ce a dus la o crestere a nivelului marilor din intreaga lume, se arata intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori privind clima. Calota glaciara s-a topit in zone concrete ale continentului austral, potrivit lui Eric Rignot si colegilor sai, care au publicat un articol pe aceasta tema in Nature Geoscience, preluat de Estrella Digital.

Pe baza datelor culese de sateliti, care supravegheaza cea mai mare parte a tarmului, oamenii de stiinta apreciaza ca Antarctica Occidentala a pierdut 132 de miliarde de tone de gheata in 2006, fata de aproximativ 83 de miliarde in 1996. Peninsula antarctica, care se prelungeste pana in America de Sud, a pierdut aproximativ 60 de miliarde de tone in 2006. Pentru a da o idee asupra acestei cifre: 4 miliarde de tone de gheata sunt suficiente pentru a furniza apa potabila celor peste 60 de milioane de locuitori ai Marii Britanii timp de un an, potrivit unuia dintre autorii articolului, Jonathan Bamber, de la Universitatea din Bristol. Odata cu aceasta topire a calotei glaciare multe state vor dori exploatarea resurselor din acesta zona in scopul valorificarii lor.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4734&data=2024-07-07