< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - duminica, 7 iulie 2024

Monstrul din Atlantic

O echipa de cercetatori din Norvegia incearca de mai bine de doi ani sa scoata la lumina scheletul urias al unui plesiozaur, o reptila marina din era mezozoica, din apele inghetate ale Atlanticului de Nord. Supranumita "Monstrul", imensa creatura, lunga de 15 metri si cu inotatoare de 3 metri, detine recordul de cea mai mare reptila cunoscuta de biologi. Animalul din arhipelagul Svabald este cu 20% mai mare decat cea mai mare reptila marina cunoscuta pana acum, Kronosaurus, care si-a dus veacul in Australia, spune Jorn Hurum, seful expeditiei si profesor in cadrul Muzeului de Istorie Naturala de la Universitatea din Oslo. "Anul trecut, in august, cand am escavat monstrul, aveam o presimtire, insa a trebuit sa punem toate fragmentele laolalta si sa studiem cu atentie literatura de specialitate pentru a vedea daca ceva asemanator a mai fost descoperit. Acum cateva saptamani, am ajuns la concluzia ca am dat peste cel mai mare plesiozaur", declara norvegianul pentru livescience.com.

Resturile unui specimen vechi de 150 de milioane de ani au fost reperate acum doi ani de catre o echipa norvegiana pe insula Spitsbergen, din arhipelagul Svabald, la 1.300 de kilometri de Polul Nord. Monstrul marin este unul dintre cele 40 de reptile acvatice descoperite pe insula scandinava, anunta BBC News.

Cand "Monstrul" facea legea in apele din nordul continentului european, insula Svabald era acoperita de ocean, iar pe fund trona un strat de noroi lipsit de oxigen. Apele misunau de ihtiozauri asemanatori delfinilor, de plesiozauri (rude ale pliozaurilor cu gat mai lung), precum si cativa monstri pliozauri, completeaza Hurum. Cei mai multi pliozauri masurau sase metri, iar exceptii precum Kronosaurus din Australia atingeau 11 metri in lungime.

Pliozaurii erau reptile gigantice cu corpuri in forma de para, gaturi scurte si o abilitate excelenta de a inota prin apele oceanelor din perioada jurasica. "Aceste specii erau niste pradatori ingrozitor de puternici", ii caracterizeaza paleontologul Richard Forrest. "Daca am compara craniul unui pliozaur cu al unui crocodil de azi, ne-am da seama ca primul este mult mai bine inzestrat pentru a musca. Daca un astfel de monstru ar apuca azi un automobil mai mic, l-ar rupe in doua fara nici o problema", adauga acesta. Dintii pareau a fi arma cea mai de temut cu care era inzestrat Monstrul, spune Jorn Hurum. "Tyrannosaurus Rex avea unii care erau capabili sa rupa orice oase, iar acest lucru este valabil si pentru "Monstru". Astfel, putea sa apuce bucati mai mari din prada pentru ca nu era nevoit sa inlature carnea de pe oase. Le inghitea cu totul".

Scheletul acestui monstru marin nu a fost recuperat nici acum in intregime, desi paleontologii au inceput escavarile in vara anului 2006 si le-au continuat in 2007, motiv pentru care ei intentioneaza sa reia munca si in vara acestui an.

"Desi nu am escavat intregul schelet, am gasit multe bucati importante, inclusiv bucati de craniu, dinti, oase ale gatului si un antebrat complet. Si este uimitor: doar antebratul masoara 3 metri" a spus Patrick Druckenmiller, de la Muzeul Nordului al Universitatii din Alaska. Druckenmiller a vrut sa vada cu ochii lui minunea, astfel ca a petrecut mare parte din vara anului trecut muncind cot la cot cu paleontologii norvegieni, in arhipelagul norvegian Svabald, la doar 800 de mile departare de Polul Nord.

Au fost gasite in total 40 de fosile de acest tip, dar, dupa luni intregi de munca la conservarea specimenului la Muzeul de Istorie Naturala al Universitatii din Oslo, cercetatorii aveau sa-si confirme banuielile: reptila marina descoperita in arhipelagul norvegian este cea mai mare gasita vreodata.

Alina VINTILA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4081&data=2024-07-07