< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

Romania ramane tara de tranzit pentru droguri

Coruptia este o "problema serioasa" a Guvernului de la Bucuresti, iar tara noastra tinde sa devina furnizoare de carausi pentru traficantii de stupefiante

Dupa ce in urma cu cateva zile doi importanti capi ai traficului de droguri au fost eliberati din arest pe motiv ca nu prezinta un pericol social, Raportul Departamentului de Stat american pe 2007, privind strategia internationala pentru controlul narcoticelor, arata ca Romania ramane tara de tranzit pentru droguri. In plus, consumul local este in crestere, iar coruptia ramane o "problema serioasa" a Guvernului de la Bucuresti, mai ales in domeniul justitiei. Desi Romania nu este o sursa majora de droguri ilicite, se spune in debutul capitolului dedicat tarii noastre, ea serveste, totusi, ca tara de tranzit pentru droguri de-a lungul rutei nord-balcanice de transport al derivatelor de opium, morfina si heroina, dinspre Afganistan catre Europa Centrala si Occidentala. Tara noastra este, de asemenea, o ruta de tranzit pentru drogurile sintetice dinspre Europa de Vest si de Nord catre Est, relateaza Rador. Intre timp, Ministerul Internelor si Reformei Administrative avertizeaza ca Romania tinde sa devina si furnizoare de carausi pentru traficantii de stupefiante.

Romania produce amfetamine

Potrivit raportului, tara noastra a inceput, de asemenea, sa produca o cantitate mica de anfetamine, fiind folosita in acelasi timp drept punct de tranzit pentru cocaina sud-americana destinata Europei Occidentale, in special prin portul Constanta. Raportul consemneaza si faptul ca, in 2007, Romania a facut cateva confiscari majore de droguri. In vreme ce consumul narcoticelor a fost scazut, lucrurile incep sa se schimbe acum. Executivul de la Bucuresti a devenit din ce in ce mai preocupat de consumul intern de droguri. In ceea ce priveste coruptia, aceasta ramane o serioasa problema in Guvernul Romaniei, inclusiv in domeniile justitiei si al aplicarii legii. Raportul se refera si la cateva eforturi anticoruptie ale politicii guvernamentale de la Bucuresti.

Zilnic, un roman este prins in lume transportand droguri

Intre timp, potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), tara noastra tinde sa devina furnizoare de carausi pentru traficantii de droguri. Romania, considerata pana in prezent doar tara de tranzit pentru filierele internationale de droguri, poate deveni o piata buna pentru racolarea carausilor, releva statisticile MIRA, citate de NewsIn. Din datele detinute de minister reiese ca, zilnic, cel putin un roman este prins in lume transportand droguri. Carausii romani sunt racolati de traficantii de droguri fie in tara, fie in alte state unde ajung, initial, pentru a munci. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) a primit saptamana trecuta, din tarile cu care colaboreaza in lupta antidrog, informatii referitoare la mai multi carausi romani care au fost prinsi trasportand stupefiante. Conform datelor primite, un roman a fost prins la Madrid venind din Senegal cu trei kilograme de cocaina intr-o valiza, iar un altul a fost prins cu un kilogram de heroina in stomac. Cel din urma venea de la Buenos Aires. Alte patru kilograme de heroina au fost gasite asupra unui roman in Nicaragua. Alti trei romani au fost prinsi la Sao Paulo, fiecare cu cate un kilogram de heroina. Doi romani au fost arestati in Ecuador, dupa ce autoritatile au gasit in gentile acestora zece kilograme de heroina, iar alte doua romance au fost prinse in Portugalia, venind din Brazilia, cu 16 kilograme de heroina neagra.

Carausii risca sa fie "executati"

Potrivit unor surse din MIRA, Romania este una dintre cele mai bune surse de carausi, intrucat cetatenii romani pot calatori liber in aproape toate colturile lumii. Integrarea Romaniei in UE a atras si interesul marilor traficanti de droguri, care au inceput sa caute aici carausi. Totodata, exista sate din Romania, monitorizate de autoritati, unde mai mult de jumatate din populatia tanara calatoreste, in ciuda nivelului scazut de trai, in Brazila, Argentina, Peru, Cuba etc., destinatii greu accesibile pentru cei mai multi dintre romani. Politistii antidrog din tara nostra spun ca cei care accepta ofertele traficantilor de droguri si calatoresc in America de Sud risca sa fie ucisi inca din primul minut si ca trebuie sa tina cont de faptul ca traficantii isi asigura marfa provocand diversiuni. Pierderea catorva kilograme de droguri in America de Sud, unde un kilogram nu valoreaza mai mult de 2.500 de dolari, nici nu se simte atat timp cat alte cateva zeci de kilograme trec neobservate. Capii retelelor internationale de droguri isi toarna unul sau doi carausi pentru a atrage atentia autoritatilor, in timp ce alti 15-20 trec frontierele. Totul este organizat in asa fel incat carausii prinsi sa nu poata da prea multe detalii despre traficanti sau despre ceilalti carausi, mai spun politistii antidrog.

Oana ROTARU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4070&data=2024-07-07