< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Ucraina: Sevastopol pentru Kerci

Ucraina ar putea accepta prelungirea stationarii Flotei Rusiei din Marea Neagra la Sevastopol (Crimeea) dupa 2017, cand expira termenul prevazut de actualul contract, in schimbul recunoasterii de catre Rusia a suveranitatii Kievului asupra senalului navigabil al stramtorii Kerci, relateaza publicatia rusa Novaia Gazeta.

Potrivit publicatiei citate, "schimbul" ar putea avea loc in timpul negocierilor dintre ministrul ucrainean de externe Vladimir Ograzko si omologul sau rus in luna martie 2008.

"In martie, Ograzko va incerca sa obtina lucruri extrem de pragmatice: delimitarea granitei maritime in stramtoarea Kerci si stabilirea liniei de demarcatie pe mare si uscat. In raspuns la o asemenea concesie, Rusia ar putea primi aprobare din partea autoritatilor ucrainene pentru prelungirea stationarii Flotei Rusiei in Crimeea si dupa 2017", a declarat Vladimir Gorbulin, consilierul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, potrivit Novaia Gazeta.

Peninsula Crimeea la schimb cu flota rusa

Flota din Marea Neagra este urmasa Flotei Militare Ruse, creata (dupa alipirea la Imperiul rus a Crimeii) din navele flotilelor din Marea Azov si de pe Nipru si care avea baza permanenta la Sevastopol. In baza acordului dintre Rusia si Ucraina de partajare a Flotei, din 28 mai 1997, in portul Sevastopol a ramas gruparea navelor militare ruse si a aviatiei, cu efective comparabile fortelor militaro-maritime ale Turciei. Dar nici pana acum nu a fost definitiv rezolvata problema daca Flota din Marea Neagra va mai ramane la Sevastopol si dupa 2017, cand expira temenul acordului de stationare.

In cazul in care sicanele Ucrainei la adresa Flotei Rusiei din Marea Neagra vor continua, Rusia ar putea initia revizuirea Tratatului de baza ruso-ucrainean din 1997, care recunoaste jurisdictia Kievului asupra Peninsulei Crimeea, relata luna trecuta publicatia online ucraineana Korrespondent.

Un avertisment in acest sens a fost trimis Kievului de catre consilierul ambasadorului Rusiei in Ucraina, Vladimir Lasenko. El a subliniat ca, in semn al bunavointei sale, Rusia si-a dat acordul pentru inventarierea obiectivelor Flotei Rusiei din Marea Neagra, aspect asupra caruia Kievul a exercitat enorme presiuni asupra Moscovei, dar ca aceasta nu mai este dispusa sa suporte in continuare presiuni.

Atasatul militar al Ambasadei Rusiei in Ucraina, Dmitri Albuzov, declara in urma cu o luna ca Rusia intentioneaza sa obtina prelungirea stationarii Flotei Rusiei in Crimeea. Acesta a indicat ca Moscova construieste in prezent o baza navala la Novorosiisk, pentru redislocarea Flotei Rusiei din Marea Neagra pe teritoriul rus, dar a estimat ca baza din Novorosiiska nu o poate inlocui pe cea din Sevastopol.

"Din punct de vedere geografic, in Sevastopol sunt conditiile cele mai bune pentru stationarea Flotei Rusiei din Marea Neagra", a apreciat atasatul militar rus la Kiev, indicand ca stationarea Flotei Rusiei la Novorosiisk ridica unele obstacole in perioada toamna-iarna.

Ucraina taxeaza Rusia cu 97,5 milioane de dolari anual

Flota din Marea Neagra este urmasa Flotei Militare Ruse, creata (dupa alipirea la Imperiul rus a Crimeii) din navele flotilelor din Marea Azov si de pe Nipru si care avea baza permanenta la Sevastopol. In baza acordului dintre Rusia si Ucraina de partajare a Flotei, din 28 mai 1997, in portul Sevastopol a ramas gruparea navelor militare ruse si a aviatiei, cu efective comparabile fortelor militaro-maritime ale Turciei. Dar nici pana acum nu a fost definitiv rezolvata problema daca Flota din Marea Neagra va mai ramane la Sevastopol si dupa 2017, cand expira temenul acordului de stationare

Chiria platita pentru stationarea flotei ruse in Peninsula Crimeea insuma anual 97,5 milioane de dolari . PresedinteleViktor Iuscenko declara in vara lui 2007 ca aceasta trebuie modificata. "Este clar ca se va modifica pretul chiriei stationarii flotei ruse in Marea Neagra, deoarece este vorba de factori externi care influenteaza valoarea finala", a explicat Iuscenko, fara a putea avansa o cifra clara. "Problema prezentei flotei ruse in Marea Neagra inca este examinata. A fost creata o comisie speciala care va stabili un plan de actiuni pentru anul acesta si pentru anii urmatori. Este o problema delicata, dar trebuie rezolvata", a continuat Iuscenko.

Acordul intre Moscova si Kiev privind conditiile prezentei flotei ruse in Marea Neagra, pe teritoriul Ucrainei, a fost semnat la 28 mai 1997.

In 1954, Nikita Hrusciov, ca ucrainean de origine si ca prim-secretar al Partidului Comunist al URSS, a daruit, cu prilejul implinirii a 300 de ani de la proclamarea la Periaslav a unirii Ucrainei din dreapta Niprului cu Rusia, Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene republica autonoma Crimeea din cadrul Rusiei. Duma de Stat de la Moscova ameninta de mai multi ani sa puna in discutie anularea acestei cedari, care s-a facut in defavoarea Rusiei.

De la presiuni la amenintari

Perspectiva aderarii Ucrainei la NATO afecteaza grav interesele strategice ale Rusiei in Marea Neagra, datorita amplasarii flotei rusesti la Sevastopol. "Daca ne indreptam spre NATO, flota rusa va trebui sa paraseasca Sevastopolul. Cu flota rusa aici, Ucraina nu poate adera la NATO", a declarat pentru BBC deputatul ucrainean Volodimir Arabagi. In luna ianurie, Rusia a anulat in urma cu cateva saptamini finantarea cu circa 4 milioane de dolari pe an a doua statii radar din Ucraina, ca "raspuns la accelerarea ritmului aderarii la NATO". La aceste presiuni s-au adaugat si amenintari concrete facute de presedintele rus, Vladimir Putin, care a declarat ca, teoretic, Rusia isi poate indrepta rachetele spre Ucraina, daca aceasta tara adera la NATO. "Sint ingrozit sa spun asa ceva, este inspaimintator sa te gindesti ca Rusia, in replica la o posibila desfasurare a unor elemente ale scutului in Ucraina, ar fi nevoita sa-si indrepte sistemele ofensive de rachete spre Ucraina", a spus Putin, intrebat despre posibila aderare a Ucrainei la NATO.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4048&data=2024-07-07