< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Pentru realizarea South Stream, Moscova trebuie sa ceara acordul Ucrainei si Romaniei

Realizarea proiectului de gazoduct South Stream s-ar putea ciocni de unele obstacole, pe care Rusia nu le-a luat in calcul. Ajungand la intelegere cu cumparatorii, Moscova a uitat pur si simplu sa negocieze cu tarile de tranzit, printre care se pot numara Ucraina si Romania, apreciaza in editia sa de vineri publicatia rusa "Kommersant", precizand ca acest aspect a fost confirmat si de adjunctul ministrului rus al energiei Anatoli Ianovski. Negocierile cu cele doua tari se anunta insa dificile. Ucraina se afla in plin conflict cu Rusia in domeniul gazelor, motiv pentru care, potrivit expertilor, "Va incerca sa treneze realizarea proiectului". In ceea ce priveste Romania, aceasta pur si simplu nu s-a aratat interesata de proiectul rusesc, a precizat joi pentru "The Moscow Times" Sergei Kupriyanov, purtatorul de cuvant al Gazprom.

Tronsonul maritim al viitoarei conducte va trece prin zona economica a Ucrainei din Marea Neagra, cu care Rusia are un conflict in domeniul gazelor naturale. Drept urmare, considera unii dintre expertii citati de "Kommersant", "Kievul va incerca sa treneze realizarea proiectului si va avea la indemana un nou instrument de presiune asupra Moscovei la negocierile cu privire la livrarile de gaze rusesti". Desi Gazprom a refuzat sa comenteze acest aspect, surse din cadrul concernului rus au indicat pentru Kommersant ca South Stream va traversa fie zona economica a Turciei, fie cea a Ucrainei sau a Romaniei din Marea Neagra. Iar, potrivit lui Grigori Vilcek, directorul adjunct al directiei "Piter Gaz", care a realizat expertiza ecologica pentru Nord Stream,"In Marea Neagra sau in Marea Baltica nu exista ape neutre", intrucat in marile inchise zonele economice exclusive sunt reglementate de acorduri interguvernamentale dintre tarile riverane. Adjunctul ministrului rus al energiei, Anatoli Ianovski, a confirmat la randul sau ca pentru constructia gazoductului va fi nevoie de acordul Ucrainei si al Romaniei. Pentru transpunerea in practica a South Stream va fi necesara realizarea unei expertize ecologice, care trebuie in mod obligatoriu pusa de acord cu guvernele tarilor prin a caror zona economica maritima va trece gazoductul.

In opinia lui Grigori Velcek, Ucraina nu poate stopa construirea gazoductului, dar este de asteptat ca ea sa reclame o asemenea expertiza ecologica si punerea de acord cu Moscova a traseului viitoarei conducte. De altfel, surse din Ministerul ucrainean al Mediului au specificat deja pentru "Kommersant" ca "South Stream trebuie analizat minutios si se impune o expertiza ecologica de amploare". Totusi, Kievul nu a facut inca vreun comentariu oficial cu privire la conducta South Stream. O sursa din anturajul premierului ucrainian, Iulia Timoshenko, a declarat insa ca "totul depinde acum de White Stream". "Daca Europa va decide sa construiasca acest gazoduct, noi vom avea nevoie de acordul Rusiei pentru constructia conductei pe sub Marea Neagra. In acest caz, nu este exclus un schimb: Ucraina construieste White Stream, iar Rusia - South Stream", a precizat sursa. Dar in caz contrar, a averizat ea, "interesele nationale ale Ucrainei nu prevad sustinerea proiectului de gazoduct rusesc".

Dincolo de inconvenientul negocierilor Gazprom cu Ucraina si Romania, proiectul South Stream pare sa capete tot mai multa consistenta. Joi, la Moscova, Rusia si Ungaria au semnat un acord interguvernamental cu privire la participarea Budapestei la South Stream, care va tranzita teritoriul ungar. Luni, a fost semnat un acord similar si de catre Serbia, in timp ce Bulgaria a facut acest pas luna trecuta.

Pornind de la coasta rusa a Marii Negre, o sectiune a gazoductului South Stream urmeaza sa ajunga in Bulgaria. De aici, conducta se va imparti in doua, partea nordica trecand prin Serbia catre Ungaria, iar partea sudica prin Grecia, catre Italia. Gazprom a luat in considerare si o ruta alternativa pentru ramura nordica a conductei, care ar fi putut traversa Romania, insa a renuntat la aceasta optiune deoarece Romania nu a aratat interes, a declarat joi pentru "The Moscow Times" purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4036&data=2024-07-07