< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Experti rusi: Un sistem global de aparare antiracheta ar reduce amenintarea nucleara mondiala

Un raspuns adecvat la recenta decizie a SUA de a renunta la proiectul scutului antiracheta in Europa ar fi crearea, cu acordul comun al Moscovei si Washingtonului, a unui sistem global de aparare antiracheta, care ar elimina riscul recurgerii la arma nucleara, au apreciat luni mai multi experti rusi in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Agerpres.

"Singurul raspuns rational la decizia SUA de a abandona desfasurarea de elemente din scutul antiracheta american in Europa este aprobarea de catre Rusia a propunerilor americane privind elaborarea in comun a unui sistem de aparare antiracheta", a apreciat generalul Vladimir Dvorkin, membru al Centrului pentru probleme de securitate internationala din cadrul Institutului de relatii internationale de la Moscova, potrivit ITAR-TASS.

La randul sau, fostul sef al Statului Major al fortelor strategice ruse, Viktor Esin, a subliniat ca un astfel de sistem trebuie creat "nu pe baza conditiilor americane, ci tinand cont de conditiile generale". In context, generalul Esin a recunoscut ca posibilitatile tehnologice ale SUA sunt mai mari, dar a tinut sa sublinieze ca si Rusia dispune de capacitati tehnologice in domeniul apararii antiracheta.

Viktor Esin a apreciat in continuare ca decizia de saptamana trecuta a Washingtonului de a renunta la ideea instalarii unui scut antibalistic in Europa ofera posibilitati pentru punerea in practica a declaratiilor presedintilor Rusiei si SUA, Dmitri Medvedev si Barack Obama, privind apararea antiracheta, facute la summitul din iulie 2009 de la Moscova. "Daca va fi creat un sistem comun ruso-american de aparare antiracheta, atunci riscul recurgerii la un atac nuclear ar fi practic nul", a declarat Viktor Esin.

Militarul rus a luat in discutie, potrivit RIA Novosti, si eventuala participare a Chinei la un astfel de sistem. "In cazul in care China va fi exclusa, ea ar putea reactiona nervos", a avertizat militarul rus. El a adaugat ca pentru crearea unui ABM unic, "de la Vladivostok la Vancouver", trebuie elaborat un "document-cadru", fara ca China sa fie lasata deoparte.

Generalul Vladimir Dvorkovici, expert in materie de securitate internationala, a subliniat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca pentru a evita tensiunile cu China, trebuie acceptat ca aceasta tara sa participe la adunarea de date. "A instala un scut antiracheta global fara China ar fi riscant. De aceea prezenta Beijingului la acest proces este importanta", a adaugat el

Statele Unite au anuntat joi ca renunta la proiectul amplasarii unui scut antiracheta in Cehia si Polonia.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=39225&data=2024-07-07