< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - duminica, 7 iulie 2024

Bucati masive de gheata care cad din cer, cauza posibila a prabusirilor aeronavelor din ultima vreme

Din cauza schimbarilor climaterice, au loc o serie de fenomene neobisnuite. Astfel incat nu e de mirare ca in curand ar putea cadea din cer bucati masive de gheata, in ciuda vremii insorite. Oricat de bizar ar putea parea, blocurile inghetate pot depasi ca marime cele mai mari bucati de grindina, unele dintre ele cantarind zeci de kilograme. Fenomenul caderii ghetii din senin este un mister, la fel ca si OZN-urile. Insa, potrivit "Pravda", singura diferenta este ca primul s-a dovedit a fi real. Stiinta moderna nu are o explicatie, desi expertii sustin ca ar aceasta ar putea fi cauza prabusirii Airbus-urilor in Oceanul Atlantic.

O echipa de cercetare din Spania si Statele Unite care studiaza problema de zece ani a strans dovezi de la mai multe sute de "bombardamente" cu gheata, care au fost observate in lumea intreaga. Au fost facute mai multe fotografii cu astfel de bucati inghetate, asa-numitele "megacryometeoriti". In Portugalia, o bucata de gheata cu greutatea de 20 de kilograme a distrus o casa, iar in Florida un astfel de bloc a zdrobit o masina. In India, un meteorit a ucis un elefant, iar in Germani sulite de doi metri lungime, din gheata, s-au infipt intr-un om. Cel mai mare dintre blocurile inghetate inregistrate cantarea 35 de kilograme si a cazut intr-un sat palestinian.

Fenomenul a fost observat de cateva ori in Rusia, desi in urma cu ani buni, in 1984 si 1996. Cele mai recente "bombardamente" cu bucati de gheata au fost raportate in acest an in Spania, Italia si Statele Unite. Initial, oamenii de stiinta au crezut ca aceste blocuri provin din continuturile inghetate ale toaletelor avioanelor. Cu toate astea, cand au analizat unele dintre bucatile cazute, nu au gasit urme de urina, fecale sau dezinfectant lichid. Dupa ce au stat de vorba cu ofiterii de control al traficului aerian au descoperit ca in momentul in care cadea gheata din cer nu zbura nici un avion in zona in care aterizau bucatile inghetate. Cercetorii au respins varianta conform careia blocurile ar putea fi fragmente ale unor comete, intrucat testele de laborator au aratat ca gheata din "megacryometeoriti" are caracteristicile grindinei.

Daca un avion nimereste in zona formarii acestor bucati, aeronava ar putea fi rapid acoperita cu un strat subtire de gheata si ulterior s-ar putea prabusi. Din acest motiv ar fi putut cadea si bombardierul american Dash 8 Q400, pe 12 februarie 2009. Pilotii au reusit doar sa raporteze o inghetare brusca si anormala. Daca un "megacryometeorit" taie calea unui avion la o viteza de sute de metri pe secunda, va distruge instantaneu aeronava. Aceasta ar putea fi cauza prabusirii Airbus-ului A-330-200, desi motivul inca este tinut secret. Cutia neagra a avionului a inregistat doar inghetarea senzorului de viteza. Poate ca acesta a fost primul semn al tragediei iminente, mai noteaza "Pravda".

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=37469&data=2024-07-07