< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

Ambasadorul Rusiei la NATO: Disparitia cargoului Arctic Sea, o actiune a marinei rusesti de dezinformare premeditata

Presupusa capturare a cargoului Arctic Sea si disparitia sa ulterioara au reprezentat informatii false premeditat difuzate in media internationale, sustine reprezentantul Rusiei la NATO Dmitri Rogozin intr-un interviu acordat agentiei de stiri economice Prime-Tass, relateaza marti Austria Presse Agentur, citata de Agerpres.

Oficialul a a firmat ca "evenimentul" a fost pus la cale pentru a nu se descoperi pozitia si directia actiunilor militare rusesti din ultimele saptamani.

"Aceasta operatiune a fost un exemplu ca la carte despre cum se pune in practica o operatiune si cum se tin secrete informatiile care o privesc", a declarat diplomatul rus.

In media au aparut informatii referitoare la reperarea si semnale de pozitie ale misterioasei nave in Biskayabucht, in nordul Spaniei, in apropierea Gibraltarului si in final, dincolo de Insulele Capului Verde (punctul cel mai sudic al Africii).

NATO ar fi colaborat cu Rusia in operatiunea de descoperire a Arctic Sea, a afirmat luni seara un reprezentant al Aliantei citat de Itar-Tass. El a salutat incheierea cu succes a operatiunii, dar a refuzat sa ofere detalii suplimentare despre ceea ce s-a petrecut. "Las toate comentariile pentru partea rusa, care le va face atunci cand va considera necesar", a declarat reprezentantul NATO. El a adaugat ca Alianta a ajutat marina militara rusa in obtinerea unor informatii exacte despre locul in care s-ar afla nava.

O sursa militara de la Bruxelles a declarat pentru Itar-Tass ca navele NATO nu au participat propriu-zis la operatiunea ruseasca de gasire a navei.

Actiunea a fost "un succes total", a subliniat Rogozin marti. El a confirmat schimbul de date dintre NATO si Rusia, precum si faptul ca fortele Aliantei Nord-Atlantice nu au participat direct la cautarea vasului.

Pirati rusi, letoni si estoni

Vasul Arctic Sea a fost capturat in 24 iulie de pirati, printre care rusi, letoni si estoni, iar opt suspecti au fost arestati, a declarat marti ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, citat de AFP si NewsIn. "In 24 iulie, la ora locala 23.00 (22.00 ora Romaniei), in apele teritoriale suedeze, o ambarcatiune mica, in care se aflau patru cetateni estoni, doi letoni si doi rusi, s-a apropiat de Arctic Sea", i-a spus ministrul presedintelui rus Dmitri Medvedev, potrivit agentiilor ruse.

"Aceste persoane (...) au urcat la bord si, sub amenintarea armelor, au cerut ca echipajul sa indeplineasca, fara conditii, toate ordinele lor", a adaugat el.

Vasul a fost descoperit de o nava de razboi a marinei ruse, la 300 de mile marine sud de Capul Verde.

Cargoul Arctic Sea, care naviga sub pavilion maltez, urma sa acosteze intr-un port algerian in data de 4 august, cu un transport de cherestea din Finlanda, in valoare de 2 milioane de dolari. Insa in data de 28 iulie a.c., in apropierea coastei Portugaliei, legatura cu acesta s-a interupt. Proprietarul cargoului Arctic Sea este compania Arctic Sea Ltd, cu baza in Malta.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=36396&data=2024-07-07