< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - duminica, 7 iulie 2024

Corespondentul "The Guardian": Imi doresc ca regizorii britanici sa faca filme la nivelul celor din Romania

Ca romanii sunt rasfatatii festivalurilor internationale de film din ultimii ani o confirma si jurnalistii britanici, intr-un articol publicat in editia electronica a ziarului "The Guardian". Ronald Bergan, critic de film si corespondent al publicatiei britanice, a facut un tur al festivalurilor de film din Europa, poposind si la Cluj, unde s-a "delectat" cu sapte noi pelicule "excelente", in zilele dedicate filmului romanesc.

I-a atras atentia filmul lui Corneliu Porumboiu "Politist adjectiv", cea mai surprinzatoare productie pe care a vazut-o la Festivalul International de la Cluj, despre care criticul britanic scrie ca, desi nu face un comentariu vadit al societatii romanesti ca in capodopera "A fost sau n-a fost", este o critica indirecta asupra anumitor aspecte ale societatii, in general si are in comun cu filmul precedent un simt al umorului ce tine de absurd".

Despre pelicula lui Cristian Mungiu "Amintiri din Epoca de Aur", Ronald considera ca productia recreeaza, cu sarcasm, un mit urban care a inflorit in timpul regimului represiv al dictatorului Nicolae Ceausescu, asa-numita "epoca de aur" din istoria Romaniei.

In opinia lui Ronald Bergan, spre deosebire de tarile din Europa occidentala, cele din fostul bloc socialist au impartasit lumii povesti, iar industria lor de film a urmarit modele asemanatoare, cum ar fi independenta, subjugarea nazista, comunismul, opresiunea regimului si libertatea, cu exceptia Iugoslaviei, care a alunecat din comunism, in razboiul civil. Peliculele produse de aceste natiuni reflecta problemele lor, tragediile si absurditatile traiului de zi cu zi, care, intr-un oarecare fel, fac majoritatea filmelor din Europa occidentala sa para blande si superficiale.

In articolul "The Guardian" este amintita si descrierea facuta cinematografiei est-europene de Eva Zaoralova, director de programe al Festivalului International de Film de la Karlovy Vary: "O alta imagine a prezentului, fara a ignora si partile sale negative". Zaoralova subliniaza ca nu este o coincidenta ca urmele unei anumite "eliberari de sub vraja sau ale unei mahmureli morale", din experientele ultimilor 20 de ani, se reflecta in peliculele produse in Europa de Est.

Amprenta pe care Ronald Bergan a regasit-o si in filmele romanesti pe care le-a vizionat la Festivalul International de Film de la Cluj.

Desi spune ca filmele romanesti seamana izbitor de mult intre ele, jurnalistul britanic sustine ca isi doreste la nebunie sa poata vedea filme britanice de aceeasi calitate cu cele romanesti la festivaluri precum "Easta of the West", din Cehia sau "Croatian Film Focus", din Croatia. E o dorinta, dar si o provocare lansata regizorilor britanici despre care criticul crede ca a sosit momentul sa se trezeasca.

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=35400&data=2024-07-07