< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - duminica, 7 iulie 2024

Rusia ar putea folosi R.Moldova ca exemplu de cooperare in cazul "conflictelor inghetate"

Expert american: "Despre aderare a R. Moldova la UE in timpul apropiat nici nu poate fi vorba, iar scenariul alipirii la Romania nu este de actualitate"

"Viitorul guvern al Republicii Moldova va trebui sa tina cont de aceeasi realitate geopolitica: in prezent, tara nu are nicio sansa sa devina membra a Uniunii Europene. Pe langa aceasta, Chisinaul nu controleaza o parte a tarii, iar pentru a prelua controlul asupra regiunii transnistrene are nevoie de consimtamantul Moscovei", este de parare Sam Greene, expert american din cadrul consiliului stiintific al Carnegie Center din Moscova.

Dupa alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, orientarea europeana a Republicii Moldova a devenit si mai clara, insa "tentativa unei posibile coalitii de guvernare formate din fostele partide de opozitie de a indrepta Moldova spre Occident se va dovedi o afacere complicata", a declarat luni, pentru Radio Liberty, Sam Greene, expert american din cadrul consiliului stiintific al Carnegie Center din Moscova, citat de Agerpres.

"Viitorul guvern al Republicii Moldova va trebui sa tina cont de aceeasi realitate geopolitica: in prezent, tara nu are nicio sansa sa devina membra a Uniunii Europene. Pe langa aceasta, Chisinaul nu controleaza o parte a tarii, iar pentru a prelua controlul asupra regiunii transnistrene are nevoie de consimtamantul Moscovei", a apreciat Greene, in opinia caruia este putin probabil ca Rusia sa accepte orientarea prooccidentala a Republicii Moldova, in special in cazul in care aceasta ar presupune si integrarea in NATO.

In plus, afirma el, "Moscova este constienta ca despre o aderare a Republicii Moldova la UE in timpul apropiat nici nu poate fi vorba, iar scenariul alipirii la Romania nu este de actualitate".

Un aspect pozitiv in aceasta situatie ar fi, in opinia lui Greene, faptul ca Moldova este una din putinele zone cu "conflicte inghetate" in care Moscova este dispusa sa joace un rol constructiv. "Moldova ar putea fi utilizata de rusi pentru a demonstra ca este posibila o cooperare constructiva cu UE in rezolvarea diferendelor separatiste", estimeaza expertul citat, adaugand ca, in acelasi timp, Moscova doreste asigurari ca nu va fi tradata in viitor, cu referire la o posibila incercare a Republicii Moldova de a adera intr-un orizont de timp mai indepartat la NATO.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=35224&data=2024-07-07