< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POVESTI, DESTINE, INTAMPLARI - duminica, 7 iulie 2024

Dedicata carierei si sedusa de miturile fertilizarii in vitro, a ajuns sa nu mai poata avea copii

"Daca cineva mi-ar fi spus, cand aveam 25 de ani ca o sa ajung la 45 de ani, proaspat casatorita si fara speranta de a ramane vreodata insarcinata, nu l-as fi crezut", asa isi incepe povestea o femeie care tanjeste dupa copii, in ciuda faptului ca nu-i va avea niciodata. Mai mult decat atat, ii vine greu sa creada ca a gasit atat de tarziu dragostea adevarata. Sau ca fertilitatea sa, care altadata parea mai mult un incovenient, va ajunge pana intr-acolo incat ar fi nevoie de un miracol, ca sa aiba un copil. Insa, potrivit "Daily Mail", este un lucru pe care ea si sotul sau, David au invatat in ultimul an sa-l accepte.

"Poate parea o naivitate, cand ne-am intalnit acum patru ani, nu ne-a dat prin cap ca va fi imposibil sa avem un copil", a spus Lucy Edge. In plus, femeia a marturisit ca atat ea, cat si sotul ei, au stiut cand s-au cunoscut, ca sunt suflete . Si asta cu atat mai mult, cu cat, la 41 de ani, lui Lucy nu i se mai parea rational sa mai astepte pentru a-si intemeia o familie. Bineinteles, stiau ca femeile trecute de 40 de ani aveau sanse mai mici de a ramane insarcinate, dar nu-si inchipuiau ca le va fi de-a dreptul imposibil sa aiba un copil. Isi doreau un urmas si daca nu reuseau sa-l aiba pe cale naturala, singura lor sansa ramanea tratamentul in vitro.

Si-a dedicat viata carierei

"Mi-am petrecut intreaga viata construindu-mi cariera. La noua ani, eram extrem de fericita, pentru ca ma jucam de-a secretara, raspunzand la telefoane, intr-o tinuta din garderoba mamei mele. La 24 de ani, eram strateg la o agentie de publicitate. Conduceam un Golf decapotabil, purtam costume rosii cu nasturi aurii si imi imaginam ca eram Paula Hamilton, din reclama tv. Ramaneam singura, dar imi spuneam mie si mamei mele ingrijorate, ca inelul de logodna va veni mai tarziu", povesteste Lucy, care recunoaste ca viata ei nu se invartea in jurul casatoriei si a copiilor. Chiar daca ea considera de-a dreptul minunat felul in care s-a schimbat modul de viata al femeilor, a invatat pe pielea sa ca nimic nu e gratis. Ocupata sa-si asigure independenta financiara, Lucy si-a lasat sa treaca anii in care fertilitatea era maxima si ca atare, a pierdut sansa de a avea un copil, pe care nici macar n-a stiut ca-l vrea, decat atunci cand era prea tarziu.

Cand avea 36 de ani, mama vitrega i-a sugerat sa-si congeleze ovulele, pentru a-si acorda sansa de a avea un copil. Numai ca Lucy nu a facut asta si acum regreta amarnic. "Nu numai ca este o experienta scumpa prin care trebuie sa treci, ca un fel de polita de asigurare, dar implica confruntarea posibilitatii sa nu iti intalnesti barbatul visurilor tale, inainte ca ovulele "sa expire", considera Lucy. Ea le sfatuieste pe femeile tinere, singure si fara posibilitatea de a avea un copil sa ia in considerare ideea de a-si ingheta ovulele, pentru ca intr-o zi ar putea fi singura sansa de a avea un urmas. Dupa ce l-a cunoscut pe David si eforturile lor de a avea un bebelus au esuat, Lucy a realizat ca, incercand sa-si contruiasca o cariera, a pierdut din vedere lucruri mult mai importante. In plus, femeia a inceput sa devina convinsa de faptul ca Londra si stresul in care ea si sotul ei, David, locuiesc, erau si ei vinovati pentru ceea ce Lucy considera un incovenient temporar. Drept urmare, cei doi s-au hotarat sa se mute la Norfolk, unde locuiau mama si tatal vitreg al lui Lucy si unde ea si sotul ei isi doreau sa-si faca o casa si sa aiba doi copii.

A facut orice, pentru a-si stimula fertilitatea, insa fara succes

In ciuda faptului ca a inceput sa duca un trai mai simplu, sa faca plimbari lungi, sa se hraneasca natural si sa renunte la alcool, pentru a-si creste cumva fertilitatea, anul a trecut si femeia tot nu ramanea insarcinata. A incercat yoga, hipnoterapie, acupunctura si chiar diete Ayurveda, intrucat, cu cat traia mai mult la tara, cu atat isi dorea un copil. Drept pentru care, Lucy si David au cerut ajutor la spitalul Lister din Londra, insa testele au aratat ca totul era in regula cu cei doi. "Si cu toate astea, nu ramai insarcinata. Cea mai plauzibila explicatie este varsta. Cand o femeie ajunge la 40 de ani, trebuie sa recunoastem ca trebuie sa lucram cu ovulele sale vechi si mi-e teama ca le scade calitatea in timp", le-a spus doctorul, precizand ca sansele ca Lucy sa aiba un copil in urma tratamentului in vitro erau de doar 4%.

Mai mult decat atat, cand a venit vorba de a gasi o clinica la care se facea inseminare artificiala, o alta serie de teste a demonstrat faptul ca in doar sase luni lui Lucy i s-a schimbat nivelul hormonal si i-a scazut fertilitatea. Ca atare, nici o clinica nu era dispusa s-o accepte pentru tratament. De asemenea, sansele ca fertilizarea in vitro sa dea rezultate erau atat de mici, incat conducerii spitalelor li se parea ca ar incalca etica, daca i-ar lua banii pentru tratament.

"Eram furioasa pe agentia de publicitate, pentru ca m-a tinut la birou in timpul in care fertilitatea mea era maxima si pe companiile de tigari, care mi le-au vandut pentru ca eu sa le fumez cand aveam 20 de ani si chiar pe Guvern, pentru ca nu a pus niciodata la punct o campanie publica de sanatate despre subiectul scaderii fertilitatii, odata cu varsta", povesteste Lucy, constienta ca singura vinovata pentru situatia in care se afla, era ea insasi. Mai mult decat atat, din expresia chipului lui David putea intelege ca folosirea ovulelor unei donatorea nu era o optiune. Si asta pentru ca, dupa ce asteptasera atat timp, barbatul isi dorea ca bebelusul lor sa aiba genele lui Lucy.

Numai ca cei doi au trebuit sa accepte ca nu puteau deveni parinti, biologic. Lucy trebuia sa se impace cu ideea ca locuinta visurilor lor va ramane goala, ca nu va sti niciodata cum e sa-si alapteze bebelusul, sa-l priveasca facand primii pasi, sa auda despre prima sa dragoste. Si, in ciuda faptului ca dorinta altor barbati de a deveni tata, i-ar impinge in bratele unor femei mai tinere, David a asigurat-o ca nu va pleca de langa ea.

"Nu asteptati o casa mai mare, o slujba mai buna sau o masina mai scumpa, pentru ca daca faceti asta, este foarte probabil sa ratati cel mai pretios premiu dintre toate: un copil"

"Am facut trecerea de la o fata singura la o femeie casatorita, am reusit sa-mi dau seama ce este important in viata, chiar daca prea tarziu si am un sot care ma iubeste asa cum sunt, fara nici un fel de asteptari si fara sperante false. Sansa mea de a trai bucuria maternitatii a venit si a plecat. Dar generatiei de fete care muncesc pentru cariera lor si sunt mai mici cu zece, doua zeci de ani ca mine, le-as spune: nu asteptati o casa mai mare, o slujba mai buna sau o masina mai scumpa, pentru ca daca faceti asta, este foarte probabil sa ratati cel mai pretios premiu dintre toate: un copil", a mai spus Lucy, conform sursei citate.

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=33306&data=2024-07-07