< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - duminica, 7 iulie 2024

Protopopiatul Ortodox Roman din Timoc, marul discordiei intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Sarba

Nerecunoasterea oficiala a Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis din Serbia de sud-est de catre autoritatile administrative si bisericesti de la Belgrad, constituie un atentat la identitatea spirituala a credinciosilor autohtoni din aceasta zona, a declarat sambata, pentru Agerpres, parintele protopop Boian Alexandrovici.

Potrivit acestuia, drepturile spirituale ale celor peste 300.000 de romani care traiesc in cele peste 154 localitati cu populatie majoritar romaneasca si alte 48 mixta, sunt nejustificat ignorate prin refuzul Ministerului Cultelor al Republicii Serbia de a inscrie aceasta unitate canonica, administrativ-pastorala a Patriarhiei Romane in Registrul bisericilor si comunitatilor religioase.

"Unul dintre motivele invocate de reprezentantii acestuia se refera la faptul ca oficializarea Protopopiatului de Dacia Ripensis cu sediul in Malainita, unde in 2005 s-a construit primul asezamant de cult in care slujbele se savarsesc in limba romana, ar conduce la dinsensiuni intre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si Biserica Ortodoxa Sarba (BOS)", a explicat preotul Alexandrovici.

In opinia sa, acest argument este fals, intrucat nu se bazeaza pe principiile reprocitatii si iconomiei bisericesti dintre cele doua Biserici Ortodoxe surori: eparhie ortodoxa sarba pe teritoriul Romaniei si, ca atare, eparhie ortodoxa romana pe intreg teritoriul Serbiei, nu numai in Banatul Sarbesc.

"Episcopia Ortodoxa Sarba din Romania se bucura din partea statului roman de toate drepturile si libertatile, inclusiv de recunoasterea juridica a calitatii de cult, in schimb noi, crestinii din sudul Dunarii si vaile Timocului si Moravei suntem privati de dreptul de a beneficia asistenta spirituala in limba materna. De asemenea impotriva singurei noastre parohii din Timoc, de-a lungul a patru ani, s-au exercitat presiuni de tot felul, am fost amenintati cu moartea si cu demolarea lacasului sfant zidit cu truda dupa aproape 200 de ani in care totul ne-a fost luat, biserici si carti, iar preotii omorati sau alungati din satele lor", a afirmat parintele Alexandrovici.

In acelasi context, Boian Alexandrovici a mai facut cunoscut faptul ca BOS obstructioneaza desfasurarea fireasca a vietii bisericesti din regiunile istorice romanesti din dorinta de a continua procesul de asimilare al romanilor vlahi si de a perpetua procesul de falsificare a istoriei romanilor ortodocsi care, "sub turci, pana la 1833, s-au bucurat de veneratia cuvenita, religia si bisericile respectandu-li-se cu sfintenie".

"Autoritatile de stat si cele bisericesti incalca grosolan legile Serbiei. Legea asupra bisericilor si comunitatilor religioase, la articolul 6, punctul 3, precizeaza ca bisericile au dreptul sa se organizeze si sa isi conduca independent activitatile, dar din pacate aceasta nu e valabila si pentru romanii din Serbia de nord-est", a subliniat preotul Boian.

Intr-o adresa care a socat si a indignat in acelasi timp comunitatea romaneasca din Timoc, Ministerul Cultelor din Serbia l-a acuzat pe preotul Boian Alexandrovici ca nu are nici un drept sa solicite recunoasterea BOR din Timoc, intrucat a fost "caterisit" prin decizia Tribunalului Bisericesc al Eparhiei Timoc, ratificata de catre Marele Tribunal al BOS.

"BOS nu are nici o putere jurisdictionala asupra mea. Eu ma supun doar canoanelor Patriarhiei Romane. Sper ca in cadrul Comisiei Mixte de Dialog care se va intruni in aceasta vara sa se clarifice definitiv acest lucru, iar romanii ortodocsi sa fie lasati sa-si duca crucea, asa cum au facut-o si strabunii lor care s-au rugat, amar de ani, in limba romana", a afirmat preotul Alexandrovici.

Parintele a concluzionat ca "statul roman trebuie sa reactioneze fara prudenta la atacurile care sunt indreptate, mai ales, impotriva Bisericii cu hramul Sfintii Mucenici Mihail si Gavril din Malainita si sa nu mai permita incalcarea drepturilor fundamentale ale romanilor din Serbia, garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului pe care si Serbia, prin articolul 20 din Legea Cultelor, se obliga sa le respecte".

In aceasta saptamana s-au implinit patru ani de cand parintele Boian Alexandrovici, parohul Malainitei si Remesianei si protopop al Daciei Ripensis, a fost hirotonit diacon la manastirea Prislop, ctitoria Sfantului Nicodim de la Tismana, de catre Prea Sfintitul Parinte Daniil, in vremea aceea Episcop al romanilor din Serbia si la Schitul din Muntii Retezat - protopop al Daciei Ripensis.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=29913&data=2024-07-07