< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - duminica, 7 iulie 2024

Surse NewsIn: BNR solicita recapitalizarea a 12 banci cu 4,15 miliarde lei in urma testelor de stres cerute de FMI

In urma testelor de stres aplicate sistemului bancar romanesc, intr-un scenariu negativ ce nu este insa aplicat pentru cerintele de capital, banca centrala estimeaza un necesar de capital de 6,7 miliarde de lei, prognozate in contextul unei contractii economice de 7% si un curs de aproximativ 4,8 lei/euro.

Testele se stres, valabile pentru o perioada de doi ani, realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la solicitarea Fondului Monetar International (FMI), ce au luat in calcul doua scenarii, unul de baza, ce se aplica cerintelor de capital, si unul negativ, releva un necesar de finantare pentru 12 banci din Romania in valoare de 4,15 miliarde de lei, recapitalizarea urmand sa se realizeze in doua etape, noteaza, duminica, NewsIn, citand surse din piata bancara.

Agentia scrie ca, urma aplicarii testelor de stres pe un scenariu de baza, ce are in vedere reducerea PIB-ului cu 4% si "deprecierea cu aproximativ 20% a leului, pe medie, in 2009 (pana la un curs de 4,4 lei/euro - n.red) si cu inca 5-6% in 2010", bancile vor trebui sa isi suplimenteze capitalul in doua transe, prima, pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.

"Initial, stabilisem ca intreaga suma necesara recapitalizarilor sa fie adusa pana la finalul lunii septembrie, insa dupa intalnirea de la Bruxelles (pentru reafirmarea angajamentului luat la Viena de bancile mama, ce au semnat o scrisoare de angajare potrivit careia vor continua sa finanteze subsidiarele din Romania - n.red) am hotarat sa le cerem bancilor pana la 30 septembrie suma aferenta lui 2009, iar pana la 31 martie suma care reiese din aplicarea testelor de stres pentru 2010", a explicat pentru NewsIn seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Potrivit intelegerii de la Bruxelles, bancile vor trebui sa isi majoreze resursele astfel incat rata solvabilitatii sa ramana peste 10%, nivel stabilit prudential de BNR in contextul in care marja minima este de 8%.

In cazul testelor de stres aplicate pe o prognoza negativa ce implica o contractie economica de 7% si o depreciere a monedei nationale cu 30% pana la un nivel de 4,8 lei/euro, necesarul de finantare urca la 6,7 miliarde lei pentru ca bancile sa se poata mentine peste pragul de solvabilitate de 10% stabilit de banca centrala, insa acest scenariu nu se va aplica cerintelor de capital.

Cursul mediu a fost, pe durata lui 2008 de 3,6827 lei/euro, iar media pentru primele patru luni ale lui 2009 ajunge la 4,2485 lei/euro

Testele de stres aplicate de banca centrala sunt valabile pentru doi ani, 2009 si 2010, si au fost realizate pe baza prognozelor privind cresterea economica, a evolutiei inflatiei, a cursului de schimb, a dobanzii interne (la lei) si a dobanzii externe (aplicata la valuta), iar referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Sursele citate de NewsIn au explicat ca, pana la finele lui 2010, in scenariul de baza, necapitalizarea subsidiarelor din Romania va determina ca adecvarea capitalului pe intregul sistem bancar sa se reduca pana la circa 9,7%, iar in scenariul negativ s-ar inregistra o scadere mult mai ampla, pana la aproximativ 8%, de la nivelul intregistrat la finele lui 2008, cand indicele era 12,3%.

In urma intrevederii de marti de la Bruxelles, bancile au convenit asupra unui "gentlemen agreement" potrivit caruia cele noua entitati financiare, Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank, vor semna scrisori de angajament prin care isi reafirma obiectivele convenite la Viena. In plus, bancile-mama se angajeaza sa majoreze rata minima de ajustare a capitalului acordat subsidiarelor de la 8 la 10% si sa asigure o rata minima de solvabilitate (raportul intre fondurile proprii si activele ponderate in functie de riscuri) de 10%, calculata in baza testelor de stres. Pentru a ajunge la acest nivel bancile trebuie sa suplimenteze capitalul.

A.I.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=28762&data=2024-07-07