< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MEDIU - duminica, 7 iulie 2024

Ministrul Korodi vrea sa preia modelul irlandez

Jos pungile din plastic!

De la tigarile aruncate cu nonsalanta pe strada, pana la muntii de gunoaie menajere lasate in urma dupa o petrecere de 1 Mai muncitoresc, romanii mai au mult pana sa inteleaga ca toate astea afecteaza mediul inconjurator. Apoi, ar mai fi lipsa cosurilor de gunoi in sine sau faptul ca, daca le gasesti, oricum dau deja pe dinafara. Ministrul Mediului s-a gandit insa sa puna in aplicare o metoda de a face tara de care tocmai faceam vorbire mai ecologica, preluand modelul unei singure tari care a pus-o in aplicare. Pe scurt, romanii si-ar putea lua adio de la pungile de plastic oferite gratuit de magazine in 2009. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca va interzice comerciantilor sa ofere gratuit pungi. Oficialul a explicat ca, astfel, va incuraja folosirea plaselor din hartie reciclata sau din materie textila, reducand poluarea cu material plastic. Chiar daca nu le vom mai primi gratuit, le putem cumpara, insa pretul va fi destul de piperat. Potrivit oamenilor de stiinta, plasticul, aruncat in natura, incepe sa se descompuna abia dupa 400 de ani.

''Teoretic, un roman foloseste 250 de astfel de pungi intr-un an, iar durata in care fiecare dintre aceste ambalaje este folosit este de doar 20 de minute'', spus Korodi, citand dintr-un studiu realizat de Minister. "Speram ca taxarea sa descurajeze operatorii care pun in circulatie acest gen de ambalaje si sa-i faca sa se reorienteze spre ambalaje ecologice, dupa exemplul Irlandei, unica tara din Uniunea Europeana unde functioneaza acest sistem", a adaugat ministrul.

Legea ar urma sa capete o forma finala undeva in primavara acestui an, urmand ca, potrivit calculelor ministrului, sa produca efecte in 2009. Korodi a tinut sa sublinieze ca acelasi ambalaj dintr-un material biodegradabil costa cu doar 5% in plus fata de unul care polueaza. Ministrul s-a mai gandit si la o perioada de tranzitie in aplicarea legii, tocmai pentru a evita ca aceasta sa se rasfranga asupra celor care cumpara din magazine, prin costul pe care ar urma sa-l plateasca pentru ambalaj.

Prima tara europeana care a scos punga de plastic gratuita a fost Irlanda. Pana la introducerea acestei masuri, fiecare irlandez folosea, in medie, 342 de pungi pe an. Dupa interzicerea pungii gratuite, in doar o jumatate de an s-au strans, cu banii din pungi, 3,5 milioane de euro, care au fost folositi pentru proiecte de mediu. In final, masura a determinat reducerea cu 90% a numarului de pungi de plastic In Irlanda.

Regent, Guvernul Spaniei a anuntat isi propune sa reduca numarul pungilor din plastic care sunt oferite gratuit clientilor. Premierul Zapatero vrea sa reduca pana in 2009 consumul de pungi din plastic si sa le interzica de tot din 2010. In Spania, sunt distribuite peste 100 de miliarde de pungi din plastic intr-un an. Din toate aceastea, doar 10% dintre pungile din plastic sunt reciclate, restul ajungand in gropile de gunoi, in natura si in apa.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2699&data=2024-07-07