< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - duminica, 7 iulie 2024

Tratamentul pentru scorbut a fost descoperit cu 40 de ani mai devreme decat se credea

Un tratament pentru scorbut a fost descoperit, de britanica Ebot Michell, cu 40 de ani mai repede decat s-a crezut pana acum, potrivit telegraph online. Ebot Michell a creat remediul in 1707, cu 46 de ani inaintea ca fizicianul James Lind sa realizeze ca vitamina C poate remedia afectiunea. Un carnet, recent descoperit, sugera ca extractele mai multor plante amestecate cu suc de portocale, vin alb sau bere ar fi un posibil remediu. Daca leacul ar fi fost cunoscut la inceputul secolului al XVIII-lea, acesta ar fi salvat sute de mii de vieti. Cercetarea lui Lind pentru un remediu al scorbutui, dar si pentru prevenirea afectiunii, a fost promovata la nivel mondial de voiajul Comandantului George Anson, de la inceputul anilor 1740, la sfarsitul caruia numai 145 de barbati din cei 1.300 s-au intors acasa, majoritatea murind chiar din cauza acestei boli.

Reteta pentru scorbut a lui Ebot Mitchell a fost descoperita intr-o carte de 100 de pagini numita "Cartea lui Ebot Michell", intr-o casa din Hasfield, Gloucestershire, Marea Britanie. Volumul, ce continea retete medicale si naturiste, va fi licitat pe 24 martie la Londra, avand pretul de pornire de 600 de lire. "Este foarte fascinanta. Cu exceptia vinului, scriitoarea pare sa fi descoperit o reteta pentru scorbut", a declarat specialistul in manuscrise Simon Roberts. Cartea lui Ebot Michell mai includea si un prototip pentru absint, bautura alcoolica cunoscuta si sub numele de "zana verde".

Scorbutul este o boala care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C si duce la formarea de pete livide pe piele, gingii moi si sangerari ale aproximativ tuturor membranelor mucoase. Petele sunt mai abundente pe coapse si picioare, iar o persoana cu aceasta afectiune este palida, depresiva si este partial imobila. Scorbutul era la un moment dat comun printre marinari, ale caror nave erau pe mare mai mult timp decat se puteau pastra fructe si legume proaspete, si la soldati, care erau, in mod similar, separati de aceste alimente pentru perioade indelungite.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=22569&data=2024-07-07