< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - duminica, 7 iulie 2024

Virgil Andreies: Magistratii care au verdict de colaborare cu Securitatea vor fi cercetati penal

Un singur magistrat a primit pana in acest moment sentinta definitiva si irevocabila de colaborare cu fosta Securitate ca si politie politica.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, a declarat, joi, ca in cazul magistratilor care au primit verdicte de colaborare cu fosta Securtiate vor fi sesizate organele abilitate pentru inceperea cercetarii penale. Andreies spune ca situatia va fi mai dificila pentru magistratii care ocupa functii de conducere si au declarat pe propria raspundere ca nu au fost colaboratori. "Ei vor fi cercetati atat pentru fals in declaratii cat si pentru uz de fals", transmite Realitatea FM.

Miercuri, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut instantelor de judecata sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati pentru 26 de magistrati si pe cea de lucrator pentru 3 magistrati care inca isi desfasoara activitatea, desi Codul etic al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) permite suspendarea pe perioada verificarilor.

"Ar trebui ca nici-un astfel de magistrat sa nu profeseze in perioada in care i se clarifica situatia pentru ca s-ar putea ivi situatii de incompatibilitate in judecarea cauzelor", a afirmat Ladislau Csendes, presedintele Consiliului.

Ladislau Csendes a declarat ca suspendarea din functii a celor 29 de magistrati ar fi un pas important, care ar ajuta Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. El a mai spus ca cei pentru care instanta va da verdicte de colaboratori sau lucratori trebuie "trasi la raspundere pentru fals in declaratii".

" (...) Codul etic al CSM mi se pare ca ar permite suspendarea lor pe perioada verficarilor. In aceasta situatie se pot crea si situatii paradoxale in instanta. De exemplu sa fim judecati de judecatori care au oarecum incompatibilitate cu judecarea acestor cazuri legate de CNSAS. Se poate ivi o situatie in care noi, sa zicem, suntem intr-o anumita faza a verificarilor cu un judecator, iar respectivul sa judece cazul altui judecator in instanta", a declarat Csendes.

Un singur magistrat a primit pana in acest moment sentinta definitiva si irevocabila de colaborare cu fosta Securitate

Doar trei magistrati aflati inca in functie si inca doi fosti magistrati au primit verdict de colaborator in prima instanta si doar un fost magistrat a primit sentinta definitiva, relateaza NewsIn.

Astfel, cei care au primit in prima instanta verdict de colaboratori cu Securitatea sunt: fostul judecator la Curtea de Apel Cluj, Lucian Cristea, Sergiu Lupascu judecator la Judecatoria Bacau, Dorin Paul Radulescu procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, Theodoru Bostan procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi si Adriana Jeni Ispas fost judecator la Tribunalul Vaslui.

Dintre acestia, doar Lucian Cristea si Adriana Jeni Ispas sunt pensionati, ceilalti ocupand in continuare functii in magistratura.

Lucian Cristea, Sergiu Lupascu si Adriana Jeni Ispas au facut recurs la decizia primei instante prin care s-a hotarat ca au colaborat cu Securitatea. Magistratii Theororu Bostan si Dorin Paul Radulescu nu au atacat inca decizia prin care prima instanta a constatat ca au colaborat cu fosta securitate.

Fostul judecator de la Curtea de Apel Oradea, Florian Murg, este singurul magistrat care a primit o sentinta definitiva si irevocabila potrivit careia a fost colaborator al fostei securitati. Florian Murg este insa pensionat de la inceputul anului 2008.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=22563&data=2024-07-07