< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITIC - duminica, 7 iulie 2024

Fundatia americana Heritage: Romania nu are de ce sa-si sporeasca dependenta energetica de Rusia!

Comentariile sarcastice ale lui Vladimir Putin nu-si au locul pe timp de criza, iar Romania nu are de ce sa-si sporeasca dependenta energetica de Rusia, care ar putea fi ea insasi in criza de gaz, a declarat Ariel Cohen, expert al fundatiei americane Heritage, pentru NewsIn.

Intrebat cum comenteaza oferta premierului Putin facuta Romaniei prin intermediul presei, de a-i vinde direct gazul pentru ca apoi Bucurestii sa-l revanda Kievului, Cohen a spus: "Prin ce conducta?". Apoi a adaugat: "Vedeti, asta e problema. Nu e nici timpul, nici locul pentru sarcasm, cand milioane de oameni tremura de frig si nu au incalzire".

Referitor la posibilitatea ca Romania sa intre in proiectul gazoductului rus South Stream, expertul in politici energetice si in spatiul ex-sovietic a avertizat ca "a depinde si mai mult de Rusia este impotriva obiectivului de diversificare".

"Ceea ce e important pentru Romania este sa fie vazuta ca o tara care contribuie la securitatea energetica a Europei, iar pentru asta ar trebui sa promovati activ proiectul Nabucco", a subliniat Ariel Cohen.

"Lectia din aceasta criza este ca Europa, inclusiv Romania, trebuie sa aiba surse alternative de gaz. Iar acest lucru va fi posibil prin Nabucco, poate in viitor din Orientul Mijlociu - Irak sau Qatar", a mai spus expertul de la Heritage Foundation.

Pe langa motivatiile politice - de a demonstra Europei ca Ucraina nu este o tara de tranzit in care sa poti avea incredere - Rusia ar putea avea insa si motive obiective pentru intrerupera livrarilor, considera expertul fundatiei conservatoare.

"Sunt multe necunoscute. Nu stim daca Rusia are destul gaz. Presupunem ca are, dar nu stim daca anul acesta rezervele vor fi suficiente pentru livarile contractate. Cu cat intarzie mai mult, cu atat ii suspectez ca au probleme cu livrarea anul acesta. Nu putem sti cu certitudine nimic, deoarece avem de a face cu structuri care nu sunt deloc transparente", a explicat Cohen.

Vina nu apartine totusi exclusiv Moscovei, remarca expertul american, ci si Kievul isi are partea sa de responsabilitate in actuala criza. "Au intrat intr-o cearta ce-mi aduce aminte de copiii de scoala, cel putin la nivelul acuzatiilor formulate. Au stiut dinainte ca aceasta problema trebuie rezolvata, pentru ca altminteri intreaga Europa va avea de suferit, si tot nu au rezolvat-o", spune Cohen.

"Concluzia mea este ca nici ucrainenii, nici rusii nu sunt capabili sa duca aceste negocieri singuri. Singura solutie este sa fie de acord ca disputa lor sa fie mediata sau arbitrata de o terta parte - nu UE, pentru ca este o disputa comerciala, ci o curte internationala de arbitraj", a conchis expertul american.

Z. O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19365&data=2024-07-07