< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

Senatul a adoptat legea de protectie a animalelor

Senatorii au adoptat, marti, prin vot cu ridicare de mana, un proiect de lege privind protectia animalelor, mobilizandu-se cu rememorarea filmelor "Planeta maimutelor" si "Razboiul stelelor", dar si cu precizarea ca romanii dau vacilor nume de oameni, iar ungurii au creat 18 rase de caini.

Propunerea legislativa de completare si modificare a Legii 205/2004 privind protectia animalelor a fost votata de Senat in unanimitate, prin ridicare de mana. Potrivit legii, detinatorii de animale sunt obligati sa aiba un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, sa asigure conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, sa nu le abandoneze sau izgoneasca. Detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele tratamente si cruzimi fata de acestea. "Raul tratament" este definit drept comportamentul brutal, abuzul in utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile. Proiectul mai arata ca prin "cruzime fata de animale" se intelege omorarea animalelor, cu intentie; practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte intre animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla activitatea; folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme, daca acestea provoaca suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri. De asemenea, cruzimea presupune abandonarea sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului; administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului; maltratarea si schingiurirea animalelor. Cruzimea fata de animale include interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, ciocului, coltilor sau dintilor; despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata; capturarea animalelor prin alte mijloace decat cele prevazute legal; folosirea armelor cu tranchilizant in alte situatii decat pentru imobilizarea animalelor.

Legea mai arata ca este interzisa eutanasierea cainilor, pisicilor si a altor animale, cu exceptia celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.

De asemenea, animalele salbatice pot fi detinute pe o perioada determinata de timp, in vederea ingrijirii si recuperarii fizice. Actul normativ prevede amenzi de maximum 15.000 lei si inchisoare de pana la un an, pentru incalcarea dispozitiilor legii. Senatul este prima Camera sesizata. Forul decizional in cazul acestei legi este Camera Deputatilor.

P.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1926&data=2024-07-07