< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

Mai nou, pentru a se acredita la Politia Capitalei, jurnalistii trebuie sa depuna si un Curriculum Vitae

In plin scandal legat de decizia fostului ministru de Interne de a-l numi pe controversatul Virgil Ardelean, zis Vulpea, in fruntea serviciului secret al MAI, Politia Capitalei a pregatit jurnalistilor o surpriza. Mai exact, avand in vedere ca este inceput de an si, asa cum se obisnuieste, se reinnoiesc acreditarile, reprezentantii Biroului de Informare si Relatii Publice din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au gasit de cuviinta sa faca mult mai savuroasa relatia cu jurnalistii, introducand in mod inedit, nejustificat si ciudat obligativitatea prezentarii unui "Curriculum Vitae al ziaristului propus pentru a fi acreditat, semnat de acesta". Daca celelalte cerinte (cerere de acreditare; copie dupa cartea de identitate; copie dupa legitimatia de presa; fotografii color, tip legitimatie) sunt perfect justificate, obligativitatea CV-ului este o bizarerie. Este adevarat ca Politia duce lipsa de angajati, dar este foarte putin probabil sa profite de aceasta situatie si sa incerce sa faca o preselectie printre jurnalisti. Si, in acest caz, de ce are nevoie Politia Capitalei de o baza de date cu informatii personale legate de ziaristi, in conditiile in care nu numai ca serviciile secrete din Romania nu indraznesc sa o ceara pe fata, dar nici NATO, pentru acreditarile pentru summitul de la Bucuresti, nu a pretins asa ceva?

Strategie sau nu a institutiei, si mai socant este ca initiativa este sprijinita de comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Antipatic, pentru unii, simpatizat de altii, Christian Ciocan este cunoscut publicului romanesc mai mult decat majoritatea ministrilor si parlamentarilor. Indiferent de ora sau de zi, este aproape imposibil sa nu il vezi la televizor, sa nu il auzi la radio sau sa nu ii citesti o declaratie. Mai mult chiar, este cel care, impreuna cu echipa sa, a reusit sa schimbe foarte mult modul de comunicare cu presa si cu oamenii obisnuiti, punand bazele unuia dintre cele mai eficiente si moderne sisteme de comunicare publica. Si, in acest caz, este cu atat mai greu de inteles de ce s-a ajuns la luarea unei decizii ce naste multe semne de intrebare.

Contactat de reporterii ZIUA Online, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat ca includerea CV-ului jurnalistilor in cererea de acreditare este o masura interna care respecta Legea 544/2001 privind dreptul la libera informare. "Practic, orice institutie poate sa isi faca propria strategie de acreditare. Noi incercam, in acest fel, sa ii cunoastem cat mai bine pe cei cu care colaboram. Pentru ca au fost si situatii in care unii dintre cei acreditati la diferite publicatii sa plece, iar noi sa le comunicam in continuare informatiile, atat telefonic cat si prin e-mail. In plus, cel acreditat benficiaza de o legitimatie din partea noastra care ii confera dreptul de a participa la actiunile noastre sau de a se documenta la diferite sectii de Politie. In plus, tinand cont de faptul ca sunt multi tineri printre cei care solicita acreditarile, vrem sa stim daca au cunostinte minime despre activitatea Politiei sau notiuni elementare de aplicare a legii. Astfel de practici sunt si in strainatate si ajuta la o mai buna comunicare intre ziaristi si politisti", a precizat comisarul Ciocan.

M.A.B./P.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19191&data=2024-07-07