< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - duminica, 7 iulie 2024

Pregatiri pentru prima calatorie a oamenilor spre Marte

Prima naveta spatiala cu echipaj uman la bord ar putea ajunge pe Marte in urmatorii 30 de ani, expertii pregatind deja, pentru anul 2009, primele teste de izolare prelungita, pentru a vedea cum reactioneaza organismul uman la micro-gravitatie, relateaza AFP, citat de hotnews.ro. Primii calatori spre Marte vor fi nevoiti sa reziste unui drum de aproape 120 de milioane de kilometri dus-intors, ce va dura minim 17 luni. In prezent, expertii analizeaza mai multe optiuni care sa permita, in final, un zbor uman spre Marte, un mediu ostil, avand in vedere ca 22 din cele 33 de misiuni fara oameni care au fost trimise de americani si de rusi pana in prezent pe Planeta Rosie, au esuat.

Pana in prezent, doar patru sonde, toate de fabricatie americana, au reusit cu succes sa amerizeze. O sonda ruseasca a reusit sa ajunga pe solul martian, dar nu a putut comunica decat 20 de secunde cu Pamantul.

Anul trecut, directorul NASA, Michael Griffin, a declarat ca Agentia spatiala americana vrea sa trimita primii oameni pe Marte in anul 2037.

Avand in vedere cantitatea mare de alimente, materiale si alte echipamente presupuse de o astfel de misiune, va fi nevoie de o nava mult mai mare decat actuala Statie Spatiala Internationala. O astfel de nava ar urma sa fie asamblata pe orbita Pamantului, inainte de a incepe calatoria de 60 de milioane de kilometri pana la Marte (distanta pana la Luna este de 378.000 km).

Drumul spre Marte va dura circa 250 de zile, iar revenirea pe Pamant alte 240 de zile.

Dupa sosire, echipajul va trebui sa inceapa calatoria inspre Pamant fie mai devreme de o luna, fie va trebui sa astepte inca un an si jumatate pentru a reveni acasa.

Una dintre problemele cele mai spinoase care trebuie rezolvate este cea a aterizarii pe Planeta Rosie la bordul unei capsule cu o viteza de 16.000 km/h care, la contactul cu atmosfera martiana, se va incalzi pana la 4.000 de grade Celsius.

Alte probleme majore sunt legate de absenta gravitatiei terestre si de efectele micro-gravitatii asupra masei musculare si osoase, devastatoare pe o durata atat lunga de timp, ceea ce i-ar putea constrange pe oamenii de stiinta sa creeze o gravitatie artificiala.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17832&data=2024-07-07