< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - duminica, 7 iulie 2024

UE vrea o banca atomica pentru tarile membre

Uniunea Europeana doreste crearea unei banci de combustibili nucleari "inaintea urmatoarei Conferinte de revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleara (TNP) in 2010", a declarat marti seful diplomatiei UE Javier Solana - informeaza AFP, citata de Agerpres. "Vrem ca aceasta banca - ce va pune combustibilii destinati utilizarii civile a energiei atomice la dispozitia tuturor tarilor - sa fie pusa la punct cat de curand si, in orice caz, inaintea reuniunii dedicate TNP din primavara lui 2010", a declarat Solana in timpul unei conferinte pentru dezarmare nucleara.

Concretizand un proiect discutat de ani de zile, "crearea bancii de combustibili nucleari ar influenta pozitiv climatul general al conferintei de revizuire a TNP", a apreciat responsabilul european. TNP, semnat in 1968 si intrat in vigoare in 1970, a fost fragilizat mai ales de disputele legate de programele nucleare nord-coreean si iranian.

Solana a revenit, astfel, asupra deciziei luate cu o zi inainte de UE de a sprijini crearea unei banci de acest tip, "plasate sub controlul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA)".

Ministrii afacerilor externe ai celor 27 de tari au convenit luni, la Bruxelles, alocarea a 25 de milioane de euro pentru finantarea "bancii de combustibili nucleari", modalitatile si conditiile de infiintare urmand sa fie aprobate de Consiliul Guvernatorilor al AIEA.

Directorul general al AIEA Mohamed El Baradei a salutat marti initiativa UE, precizand ca el insusi este partizanul crearii unei astfel de banci care ar reprezenta "prima etapa catre multilateralizarea ciclului combustibilului nuclear", controlat in prezent de cateva state.

Potrivit lui ElBaradei, banca "va garanta livrarea de combustibil nuclear si intretinerea reactoarelor statelor de buna credinta, protejandu-le de orice intreruperi din motive politice, concomitent minimizandu-se riscurile de proliferare nucleara militara".

Directorul general al AIEA a salutat faptul ca in afara de UE, Norvegia, Emiratele Arabe Unite si Statele Unite ale Americii au inaintat deja propuneri pe marginea acestui subiect, creand "o dinamica favorabila unui cadru mai echitabil pentru energia nucleara".

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17692&data=2024-07-07