< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - duminica, 7 iulie 2024

Ovidiu Budusan: SRI ar recunoaste ca a accesat serverul Rompetrol

Parchetul trebuie sa spuna cate mandate de interceptare au fost in cazul Patriciu

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au cerut, marti, Parchetului General mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice, in perioada 1994 - 2005, ale omului de afaceri Dinu Patriciu si ale Rompetrol. De asemenea, instanta a mai decis sa ceara si Curtii Supreme date legate de perioada 2004 - 2005 si sa precizeze daca pe numele omului de afaceri au fost emise alte mandate de interceptare, iar pentru Rompetrol, mandate de perchezitie informatica, relateaza NewsIn. La termenul de marti, reprezentantii lui Dinu Patriciu si ai Rompetrol au cerut adminsitrarea unor probe de inscrisuri la care avocatul SRI, Valeriu Stoica, s-a opus. Instanta a hotarat insa ca, dupa depunerea acestor acte, va fi decis daca ele sunt utile cauzei. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru 11 decembrie.

Ovidiu Budusan, unul din avocatii Rompetrol si ai lui Dinu Patriciu, a declarat ca, in opinia sa, printr-un inscris depus marti la dosar, SRI ar recunoaste ca a accesat sistemul informatic, mai exact serverul Rompetrol. "Dumnealor spun, in acest document, ca doar au localizat acest server. In opinia mea, acest lucru nu se putea face fara accesarea sistemului informatic al Rompetrol", a declarat, citat de NewsIn, Ovidiu Budusan.

Tribunalul Bucuresti a stabilit ca interceptarea de catre SRI a convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu are "caracter ilicit, iar fapta a fost savarsita cu vinovatie", se arata in motivarea sentintei prin care Tribunalul Bucuresti a condamnat SRI sa-i plateasca despagubiri omului de afaceri. Magistratii au invocat, in motivarea sentintei, mai multe hotarari ale CEDO, potrivit carora Legea 51/1991 privind siguranta nationala, in baza careia SRI a interceptat convorbirile lui Dinu Patriciu, incalca drepturile omului. La 11 mai, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca lui Dinu Patriciu i-a fost incalcat dreptul la viata intima, prevazut de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, motiv pentru care a obligat SRI la plata de daune morale de 50.000 de lei. Tribunalul Bucuresti a dispus, de asemenea, ca SRI sa plateasca cheltuieli de judecata de aproximativ 2.000 de lei.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1718&data=2024-07-07